Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

VIDEO: Minunea din acest an de la racla Sfintei de la Iași: un camion cu flori a învins interdicțiile

GALERIE
impodobire racla
  • impodobire racla
- +

Pentru cel de-al 17-lea an la rând, familia Buştei din Bucureşti a venit să împodobească baldachinul Sfintei Parascheva. Într-un an în care nimic nu a mers ca de obicei la pelerinajul de la Iaşi, nici pentru ei lucrurile nu au s-au legat la fix. Au încărcat integral maşina cu flori de săptămâna trecută şi s-au pornit la drum pe 5 octombrie, în speranţa să aibă totul pregătit cu o zi înaintea de începerea oficială a pelerinajului, programată pentru ziua de 7 octombrie.

Aranjamentele florale, ţinute o săptămână „la rece”

În drumul lor spre Iaşi, însă, Consiliul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât că pot participa doar pelerinii care au domiciliul sau reşedinţa în Iaşi, astfel încât camionul cu flori a rămas în continuare încărcat. Familia Buştei venise în componenţă completă, mai puţin fiica cea mare, Maria, care a rămas cu fata la Bucureşti, ce era un pic bolnavă. Ajunşi aici, s-au văzut nevoiţi să lase o parte dintre flori, cununile de brad şi tot ce nu era perisabil, iar restul aranjamentelor florale s-au întors cu acelaşi camion de flori înapoi la Bucureşti. Dezamăgiţi de evenimente, echipa familiei Buştei îşi propusese să orneze toate bisericile din capitala ţării care poartă hramul Sfintei Parascheva. Până când, în această luni, a sunat iar telefonul. „Nu există niciun obstacol să ne oprească să îi aducem în fiecare an flori. Nu am putut să concepem ca Sfânta de ziua ei să nu aibă baldachinul împodobit. Prima dată au venit săptămâna trecută toţi, mai puţin eu şi soţul meu, era toată echipa. Când am ajuns aici, au aflat că nu pot veni decât cei din Iaşi. Aşa că au ajuns, s-au închinat şi au plecat acasă foarte mâhniţi. Luni însă ne-au sunat că e posibil ca miercuri de dimineaţă să o scoată pe Sfântă şi, pentru că am avut confirmarea, am pornit la 4 dimineaţă”, spune Maria Bulat, după numele de căsătorie, fiica doamnei Buştei. Mama ei nu a putut veni anul acesta pentru prima dată în ultimii 17 ani, de când împodobesc baldachinul sfintei. A rămas acasă cu mai multe probleme, a rămas şi cu fiica Mariei, care a coordonat o echipă mai mică, dar la fel de determinată, spre capitala Moldovei.

80% din decoraţii se fac la Bucureşti

Pentru aranjamentul de anul acesta au fost pregătite trei tipuri de trandafiri, principală fiind culoarea ciclamen, trei tipuri de crizantemă, antirrhinum, crin imperial şi mai multe tipuri de verdeaţă. Maria spune că niciodată nu au ţinut o evidenţă cu câte fire folosesc, atâta timp cât baldachinul este frumos împodobit şi pregătit. 80% dintre decoraţii se lucrează la Bucureşti, la Iaşi doar sunt montate şi se fac retuşurile necesare. „Lucrăm 10, 15 sau 7 ore, depinde de câţi oameni avem, de câţi voluntari sunt, dar şi de vreme. Anul acesta ne-am apucat mai greu şi terminăm când vrea Dumnezeu şi Cuvioasa Parascheva. Pentru noi, hramul Sfintei Parascheva e la fel precum Crăciunul, Paştele şi sărbătorile mari, nu concepem să nu venim an de an. Ne cuprind emoţiile cu două-trei luni înainte, facem rezervări la hotel. Nu ne motivează ceva anume, e o bucurie şi o binecuvântare pentru noi să putem să facem asta”, a spus Maria.

Pe tot parcursul zilei de ieri, în ciuda vremii, sute de pelerini din Iaşi au fost în permanenţă la rândul care ducea spre racla cu moaştele Sfintei Parascheva din catedrală. De mâine dimineaţă, aceştia se vor putea închina la moaştele aşezate în baldachinul din curte, care a stat mai bine de o săptămână neîmpodobit. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri