anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

VIDEO: Minunea din acest an de la racla Sfintei de la Iași: un camion cu flori a învins interdicțiile

GALERIE
impodobire racla
 • impodobire racla
- +

Pentru cel de-al 17-lea an la rând, familia Buştei din Bucureşti a venit să împodobească baldachinul Sfintei Parascheva. Într-un an în care nimic nu a mers ca de obicei la pelerinajul de la Iaşi, nici pentru ei lucrurile nu au s-au legat la fix. Au încărcat integral maşina cu flori de săptămâna trecută şi s-au pornit la drum pe 5 octombrie, în speranţa să aibă totul pregătit cu o zi înaintea de începerea oficială a pelerinajului, programată pentru ziua de 7 octombrie.

Aranjamentele florale, ţinute o săptămână „la rece”

În drumul lor spre Iaşi, însă, Consiliul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât că pot participa doar pelerinii care au domiciliul sau reşedinţa în Iaşi, astfel încât camionul cu flori a rămas în continuare încărcat. Familia Buştei venise în componenţă completă, mai puţin fiica cea mare, Maria, care a rămas cu fata la Bucureşti, ce era un pic bolnavă. Ajunşi aici, s-au văzut nevoiţi să lase o parte dintre flori, cununile de brad şi tot ce nu era perisabil, iar restul aranjamentelor florale s-au întors cu acelaşi camion de flori înapoi la Bucureşti. Dezamăgiţi de evenimente, echipa familiei Buştei îşi propusese să orneze toate bisericile din capitala ţării care poartă hramul Sfintei Parascheva. Până când, în această luni, a sunat iar telefonul. „Nu există niciun obstacol să ne oprească să îi aducem în fiecare an flori. Nu am putut să concepem ca Sfânta de ziua ei să nu aibă baldachinul împodobit. Prima dată au venit săptămâna trecută toţi, mai puţin eu şi soţul meu, era toată echipa. Când am ajuns aici, au aflat că nu pot veni decât cei din Iaşi. Aşa că au ajuns, s-au închinat şi au plecat acasă foarte mâhniţi. Luni însă ne-au sunat că e posibil ca miercuri de dimineaţă să o scoată pe Sfântă şi, pentru că am avut confirmarea, am pornit la 4 dimineaţă”, spune Maria Bulat, după numele de căsătorie, fiica doamnei Buştei. Mama ei nu a putut veni anul acesta pentru prima dată în ultimii 17 ani, de când împodobesc baldachinul sfintei. A rămas acasă cu mai multe probleme, a rămas şi cu fiica Mariei, care a coordonat o echipă mai mică, dar la fel de determinată, spre capitala Moldovei.

80% din decoraţii se fac la Bucureşti

Pentru aranjamentul de anul acesta au fost pregătite trei tipuri de trandafiri, principală fiind culoarea ciclamen, trei tipuri de crizantemă, antirrhinum, crin imperial şi mai multe tipuri de verdeaţă. Maria spune că niciodată nu au ţinut o evidenţă cu câte fire folosesc, atâta timp cât baldachinul este frumos împodobit şi pregătit. 80% dintre decoraţii se lucrează la Bucureşti, la Iaşi doar sunt montate şi se fac retuşurile necesare. „Lucrăm 10, 15 sau 7 ore, depinde de câţi oameni avem, de câţi voluntari sunt, dar şi de vreme. Anul acesta ne-am apucat mai greu şi terminăm când vrea Dumnezeu şi Cuvioasa Parascheva. Pentru noi, hramul Sfintei Parascheva e la fel precum Crăciunul, Paştele şi sărbătorile mari, nu concepem să nu venim an de an. Ne cuprind emoţiile cu două-trei luni înainte, facem rezervări la hotel. Nu ne motivează ceva anume, e o bucurie şi o binecuvântare pentru noi să putem să facem asta”, a spus Maria.

Pe tot parcursul zilei de ieri, în ciuda vremii, sute de pelerini din Iaşi au fost în permanenţă la rândul care ducea spre racla cu moaştele Sfintei Parascheva din catedrală. De mâine dimineaţă, aceştia se vor putea închina la moaştele aşezate în baldachinul din curte, care a stat mai bine de o săptămână neîmpodobit. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Cântăreţul cântăreţilor

Briscan ZARA

Cântăreţul cântăreţilor

Era o situaţie aproape incredibilă. E ca şi cum ai accepta la un concert de operă pe cineva care nu are voce decât de cântat sub duş, doar că să primească şi acela un salariu, din milă, din compasiune sau vreun interes. De fapt nu cred că exagerez dacă zic că în asta constau de fapt eşecurile pe bandă rulantă din toate domeniile de activitate din această ţară: lipsa de profesionalism a oamenilor.

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Cristina DANILOV

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Avem o provocare imensă, tocmai conștientizăm că sinuciderea există, că este o situație care necesită intervenție urgentă, că depășește situația în care cineva vrea doar să atragă atenția. Am auzit pe cineva spunând „Hai să vorbim despre sinucidere ca să nu mai vorbim despre sinucideri”, așa că va trebui, că ne place sau nu, să vorbim despre asta.

Preşedintele îngrijorării noastre

Mihai DORIN

Preşedintele îngrijorării noastre

Trăim vremuri grele, războiul e la fruntarii, starea de sărăcie şi depresie a populaţiei se adânceşte, iar ca un blestem cu repetiţie, clasa politică a coborât la cel mai de jos nivel de competenţă din toată istoria noastră post-decembristă. 

pulspulspuls

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Stimaţi ieşeni, vă oferim pe astăzi un pasaj, unul mic dar tare interesant, din rechizitoriul care a dus la condamnarea la 10 ani a fostului premare de Bucureşti Sorin Oprescu. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X