VIDEO: Ne prefacem că purtăm mască în tren. „Puteți sufla cu asta? Eu nu pot“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

VIDEO: Ne prefacem că purtăm mască în tren. „Puteți sufla cu asta? Eu nu pot“

GALERIE
masca tren
  • masca tren
- +

Regulile impuse în starea de alertă sunt greu de respectat în trenurile din România. Teoretic, cumpărarea biletelor trebuie să se facă din timp, cu mai multe zile înaintea călătoriei, pentru ca rezervările să se facă în mod corect, cu scaune libere între pasageri, iar călătorii și personalul au obligația de a purta măști. Ce se întâmplă de fapt? Vedeți câteva imagini surprinse în trenul care circulă dinspre Iași spre Cluj.

Aerul condiționat nu se simte, iar vagoanele încinse fac imposibilă o călătorie de multe ore cu masca pe figură. "Funcționează aerul condiționat, dar nu la capacitate maximă", a explicat binevoitor un controlor atingând grilajul din dreptul geamului prin care nu iese pic de aer rece.

Oamenii simt că se sufocă. "Puteți sufla cu asta? Eu nu pot. Am fost în piață și acolo e Poliția. O zis că-mi dă 25 de milioane amendă dacă n-o port", a spus o femeie care urcase în tren la Iași pe timp de caniculă.

Oamenii mănâncă, beau, ba de plictiseala drumului extrem de lung, ba de foame, ba de sete, așa că își tot scot măștile la intervale scurte de timp. Călătoria de la Iași la Cluj durează 9 ore, iar până la Timișoara 18 ore.

Unii controlori, conștienți că nu le pot cere oamenilor să nu respire normal atâta timp, neavând condiții decente, mai închid ochii la nerespectarea regulilor. Alții însă, amenință cu amenda și coborârea la prima stație.

Scaune libere există, nu ca înainte de pandemie când se dădeau locuri și în picioare, dar acestea sunt puține. Este o vânzoleală continuă mai ales atunci când călătoresc grupuri de tineri și stau toți la grămadă.

Tichetele de călătorie, conform regulilor noi, nu sunt atinse de către controlori, ci doar arătate. Însă este un freamăt permanent în trenuri în apropierea fiecărei stații - se urcă și se coboară bagaje, se fac permutări de locuri; este imposibil să nu existe contact cu alte persoane, cu obiecte.

Imaginile au fost surprinse în mijlocul săptămânii, nu la sfârșit. De regulă, în weekend trenurile sunt și mai aglomerate. "Nu poți să-i ceri omului în tren să nu mănânce, să nu bea, să stea ore în șir cu masca lipită de fața transpirată. Nu poți nici să-i ții pe adolescenții care văd totul drept o glumă legați de scaune. E foarte greu să respecți regulile când n-ai condițiile necesare", a spus unul dintre călători.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.