VIDEO: O firmă din Iaşi a lansat un produs revoluţionar de decontaminare a aerului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

VIDEO: O firmă din Iaşi a lansat un produs revoluţionar de decontaminare a aerului

GALERIE
dispozitiv decontaminare aer1
  • dispozitiv decontaminare aer1
- +

Dispozitivul este menit să ajute în lupta cu virusul SARS-CoV-2 şi este atestat de către specialişti de top.

O firmă din Iaşi a pus umărul la dezvoltarea şi lansarea unor echipamente de decontaminare a aerului utilizând radiaţii UVC, a căror eficienţă este dovedită prin studii şi cercetări medicale, făcute inclusiv de specialiştii din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa" Iaşi. Dispozitivele sunt menite să ajute în lupta cu virusul SARS-CoV-2, dar pot fi utilizate şi post-pandemie, pentru beneficiile antimicrobiene şi antivirale.

Este în piaţă de 12 ani

Compania Greentek Lighting din Iaşi, fondată de Victor Cotrutz (FOTO JOS) în anul 2009, produce corpuri de iluminat care se concentrează exclusiv pe iluminatul cu LED-uri. Acoperă iluminatul profesional în sfere precum supermarketuri, retail, birou, artă şi logistică, industria hotelieră şi diverse sectoare industriale - atât în România, cât şi în ţări precum Germania, Polonia şi Franţa. Însă, de anul trecut, în contextul crizei de sănătate publică, ieşeanul şi-a îndreptat atenţia şi către domeniul medical, mai mult dintr-o necesitate: dorea un dispozitiv de decontaminare a aerului pentru a-l monta în unitatea proprie de producţie din Iaşi.

Vezi aiciaiciaici si aici studiile medicale care stau la baza dispozitivului

Nu a găsit pe piaţa din Europa un producător care să îi poată atesta eficienţa echipamentului prin studii medicale, astfel că Victor Cotrutz a identificat o oportunitate de investiţie în acest sens. S-a asociat cu o firmă tot din zona Moldovei, respectiv Electroalfa din Botoşani, iar de la sfârşitul anului trecut produc sub brandul Alfa Tech Med Care produse pentru sistemul medical, printre care şi echipamente de decontaminare a aerului pe bază de radiaţii UVC.

Un dispozitiv este în probe la o maternitate din Atena

Dispozitivele lor sunt deja folosite într-un centru comercial din Bucureşti, iar la momentul actual poartă discuţii pentru pentru a intra pe piaţa din Grecia, Germania, Elveţia, Franţa şi Belgia. De altfel, un dispozitiv a fost trimis pentru probe la cea mai mare maternitate din Atena, REA Maternity Hospital. Preţul unui dispozitiv de decontaminare a aerului ajunge la circa 2.000 de euro. Produsul poate fi montat în orice fel de cameră, fiind conceput pentru a fi utilizat în spaţii închise cu prezenţa umană în încăpere. În termeni simpli, echipamentul este un „corp metalic complet închis", cu un grilaj prin care intră aerul, iar ulterior iese decontaminat, astfel încât omul nu este expus la sursele de radiere.

În colaborare cu o companie din Botoşani

„Echipamentele sunt complet diferite faţă de cele pe care le avem în comerţ la momentul actual, care spun că decontaminează suprafeţe şi aer, care sunt cu expunere directă la radiaţii. La noi, nevoia a venit la începutul pandemiei, când căutam să montăm în fabrică un astfel de echipament, pentru a ne lua măsurile de precauţie în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2. Am găsit unul în Germania, am plătit aproape 4.000 de euro, însă când am întrebat dacă au un document care să ateste calităţile lui de decontaminare, nu au avut un răspuns la întrebare, iar atunci ne-am dat seama că nu există pe piaţă un astfel de echipament, care să ateste că decontaminarea este efectivă, că se întâmplă ceea ce ar trebui să se întâmple.

Având know-how-ul şi expertiza pe partea de lumină şi pe ceea ce înseamnă radiaţii, având o colaborare bună cu zona universitară din Iaşi, am căutat un partener în România care să ştie să facă partea de confecţie metalică, şi aşa am ajuns la Electroalfa Botoşani, condusă de Gheorghe Ciubotaru. Aşa s-a fondat Alfa Tech Med Care, cu dezideratul clar de a dezvolta echipamente de decontaminare a aerului cu radiaţii UVC, dar care să aibă studii medicale ce pot atesta eficienţa lor", a explicat Victor Cotrutz pentru „Ziarul de Iaşi".

“Gripa, virozele sau diverşi agenţi patogeni”

Dispozitivul poate fi lăsat în funcţiune în permanenţă. Dispune şi de o componentă hardware programabilă, cu un led care indică parametrii optimi de funcţionare. Culorile arată când dispozitivul este pornit, când se defectează o sursă, dar şi când a fost atins fluxul radiant optim, pentru o eficienţă maximă de decontaminare a aerului (12.000 de ore).

A fost finalizat la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, iar de atunci dispozitivul „este supus" studiilor şi testelor. „Am mers un pic mai departe, iar pe lângă SARS-CoV-2, ne-a interesat şi aeromicroflora în general, pentru ca dispozitivul să poată fi utilizat şi după pandemie, astfel că am reuşit să facem un test şi pentru Clostridium dificile. Gripa, virozele sau diverşi agenţi patogeni vor fi tot timpul în aer, iar dispozitivul vine cu beneficii reale în aceste situaţii", a mai precizat Victor Cotrutz pentru „Ziarul de Iaşi". 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.