Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

VIDEO: O firmă din Iaşi a lansat un produs revoluţionar de decontaminare a aerului

GALERIE
dispozitiv decontaminare aer1
  • dispozitiv decontaminare aer1
- +

Dispozitivul este menit să ajute în lupta cu virusul SARS-CoV-2 şi este atestat de către specialişti de top.

O firmă din Iaşi a pus umărul la dezvoltarea şi lansarea unor echipamente de decontaminare a aerului utilizând radiaţii UVC, a căror eficienţă este dovedită prin studii şi cercetări medicale, făcute inclusiv de specialiştii din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa" Iaşi. Dispozitivele sunt menite să ajute în lupta cu virusul SARS-CoV-2, dar pot fi utilizate şi post-pandemie, pentru beneficiile antimicrobiene şi antivirale.

Este în piaţă de 12 ani

Compania Greentek Lighting din Iaşi, fondată de Victor Cotrutz (FOTO JOS) în anul 2009, produce corpuri de iluminat care se concentrează exclusiv pe iluminatul cu LED-uri. Acoperă iluminatul profesional în sfere precum supermarketuri, retail, birou, artă şi logistică, industria hotelieră şi diverse sectoare industriale - atât în România, cât şi în ţări precum Germania, Polonia şi Franţa. Însă, de anul trecut, în contextul crizei de sănătate publică, ieşeanul şi-a îndreptat atenţia şi către domeniul medical, mai mult dintr-o necesitate: dorea un dispozitiv de decontaminare a aerului pentru a-l monta în unitatea proprie de producţie din Iaşi.

Vezi aiciaiciaici si aici studiile medicale care stau la baza dispozitivului

Nu a găsit pe piaţa din Europa un producător care să îi poată atesta eficienţa echipamentului prin studii medicale, astfel că Victor Cotrutz a identificat o oportunitate de investiţie în acest sens. S-a asociat cu o firmă tot din zona Moldovei, respectiv Electroalfa din Botoşani, iar de la sfârşitul anului trecut produc sub brandul Alfa Tech Med Care produse pentru sistemul medical, printre care şi echipamente de decontaminare a aerului pe bază de radiaţii UVC.

Un dispozitiv este în probe la o maternitate din Atena

Dispozitivele lor sunt deja folosite într-un centru comercial din Bucureşti, iar la momentul actual poartă discuţii pentru pentru a intra pe piaţa din Grecia, Germania, Elveţia, Franţa şi Belgia. De altfel, un dispozitiv a fost trimis pentru probe la cea mai mare maternitate din Atena, REA Maternity Hospital. Preţul unui dispozitiv de decontaminare a aerului ajunge la circa 2.000 de euro. Produsul poate fi montat în orice fel de cameră, fiind conceput pentru a fi utilizat în spaţii închise cu prezenţa umană în încăpere. În termeni simpli, echipamentul este un „corp metalic complet închis", cu un grilaj prin care intră aerul, iar ulterior iese decontaminat, astfel încât omul nu este expus la sursele de radiere.

În colaborare cu o companie din Botoşani

„Echipamentele sunt complet diferite faţă de cele pe care le avem în comerţ la momentul actual, care spun că decontaminează suprafeţe şi aer, care sunt cu expunere directă la radiaţii. La noi, nevoia a venit la începutul pandemiei, când căutam să montăm în fabrică un astfel de echipament, pentru a ne lua măsurile de precauţie în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2. Am găsit unul în Germania, am plătit aproape 4.000 de euro, însă când am întrebat dacă au un document care să ateste calităţile lui de decontaminare, nu au avut un răspuns la întrebare, iar atunci ne-am dat seama că nu există pe piaţă un astfel de echipament, care să ateste că decontaminarea este efectivă, că se întâmplă ceea ce ar trebui să se întâmple.

Având know-how-ul şi expertiza pe partea de lumină şi pe ceea ce înseamnă radiaţii, având o colaborare bună cu zona universitară din Iaşi, am căutat un partener în România care să ştie să facă partea de confecţie metalică, şi aşa am ajuns la Electroalfa Botoşani, condusă de Gheorghe Ciubotaru. Aşa s-a fondat Alfa Tech Med Care, cu dezideratul clar de a dezvolta echipamente de decontaminare a aerului cu radiaţii UVC, dar care să aibă studii medicale ce pot atesta eficienţa lor", a explicat Victor Cotrutz pentru „Ziarul de Iaşi".

“Gripa, virozele sau diverşi agenţi patogeni”

Dispozitivul poate fi lăsat în funcţiune în permanenţă. Dispune şi de o componentă hardware programabilă, cu un led care indică parametrii optimi de funcţionare. Culorile arată când dispozitivul este pornit, când se defectează o sursă, dar şi când a fost atins fluxul radiant optim, pentru o eficienţă maximă de decontaminare a aerului (12.000 de ore).

A fost finalizat la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, iar de atunci dispozitivul „este supus" studiilor şi testelor. „Am mers un pic mai departe, iar pe lângă SARS-CoV-2, ne-a interesat şi aeromicroflora în general, pentru ca dispozitivul să poată fi utilizat şi după pandemie, astfel că am reuşit să facem un test şi pentru Clostridium dificile. Gripa, virozele sau diverşi agenţi patogeni vor fi tot timpul în aer, iar dispozitivul vine cu beneficii reale în aceste situaţii", a mai precizat Victor Cotrutz pentru „Ziarul de Iaşi". 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri