VIDEO O pictură ascunsă a fost descoperită sub stratul de vopsea al tabloului "Camera albastră", de Picasso
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

VIDEO O pictură ascunsă a fost descoperită sub stratul de vopsea al tabloului "Camera albastră", de Picasso

GALERIE
Picasso The Blue Room painted in 1901 Foto telegraph.co.ukPicasso_hidden_pic Foto telegraph.co.uk
  • Picasso The Blue Room painted in 1901 Foto telegraph.co.uk
  • Picasso_hidden_pic Foto telegraph.co.uk
- +

O pictură ascunsă sub stratul de vopsea al tabloului "Camera albastră", realizat de Pablo Picasso în 1901, a fost descoperită de experţii în artă şi de curatorii fondului Phillips Collection din Washington, cu ajutorul radiaţiilor infraroşii, informează bbc.co.uk.

Picasso a pictat "Camera albastră" peste un alt tablou, ce reprezintă un bărbat cu papion şi cu capul sprijinit în palme, ambele fiind realizate de celebrul artist în etapa de creaţie denumită "perioada albastră".

"Este într-adevăr vorba despre unul dintre acele momente care te fac să simţi că ai realizat ceva special", a spus Patricia Favero, din partea Phillips Collection.

Considerat unul dintre cei mai importanţi artişti din secolul XX, Pablo Picasso a pictat tablouri monocromatice, în tonuri de albastru şi albastru verzui în timpul "perioadei albastre", respectiv între 1900 şi 1904.

"Camera albastră" a fost cercetată din 2008 de experţi de la Phillips Collection, Galeria naţională de artă, Universitatea Cornell şi Muzeul Winterthur din Delaware.

Tehnica studierii cu radiaţii în infraroşu a permis experţilor să observe, dincolo de stratul de vopsea al tabloului "Camera albastră", portretul unui bărbat îmbrăcat cu jachetă şi cu papion, sprijinindu-şi capul în palme şi cu trei inele pe degetele mâinii stângi.

În urma testării cu radiaţii infraroşii, s-a confirmat că Picasso a pictat "Camera albastră" peste portretul acestui bărbat, experţii căutând în prezent să stabilească identitatea bărbatului.

"(Picasso, n.r.) probabil că nu şi-a permis să achiziţioneze noi pânze de fiecare dată când avea o idee. Uneori picta pe bucăţi de carton deoarece pânzele erau mult mai scumpe", a precizat Susan Behrends Frank, curatoarea colecţiei Phillips.

"Camera albastră" a făcut parte din Phillips Collection din anul 1927.

Cercetările asupra tabloului "Camera albastră" vor continua, iar curatorii au plănuit o expoziţie pentru 2017, care va avea în prim-plan această pictură.

Aceasta nu este prima oară când s-au descoperit picturi ascunse sub stratul de vopsea al unui tablou de Picasso. Analiza tabloului "La Vie", aflat la Muzeul de artă din Cleveland, a relevat faptul că Picasso a refăcut compoziţia tabloului, iar examinarea pânzei "Călcătoreasa", păstrat la Muzeul Guggenheim, a dat la iveală chipul unui bărbat cu mustaţă.

Pablo Picasso, născut în Malaga, pe 25 octombrie 1881 şi decedat în 1973 la Mougins, Cannes, a fost pictor, sculptor, ceramist şi gravor. Venit în Franţa la începutul secolului, a devenit liderul mişcării cubiste, împreună cu prietenul său, Georges Braque. Înzestrat cu o sete excepţională de creativitate, a încercat toate mişcările artistice ale secolului XX: suprarealismul, expresionismul şi neoclasicismul, pentru a deveni unul dintre maeştrii de necontestat ai artei moderne. (Mediafax)

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.