Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

VIDEO: Omran, baietelul plin de sange si praf, care sta singur in ambulanta. Povestea care a induiosat o lume intreaga

GALERIE
omran
  • omran
- +

Ce se intampla in Siria e greu de imaginat pentru omul de rand, care nu stie cum e sa fuga de gloante si de obuze si sa vada in jur cum ii mor apropiatii. Omran, un baietel care nu pare sa aiba nici cinci ani, care pana acum a scapat de gloante si obuze, a devenit imaginea suferintei din Alep, oras greu incercat de razboi, scrie ziare.com 

O inregistrare facuta publica de Centrul Media din Alep, preluata apoi inclusiv de CNN, in care baiatul este salvat din casa bombardata si dus intr-o ambulanta face inconjurul lumii.
 

Felul in care acesta se prinde de salvator, felul in care ramane cuminte pe scaunul ambulantei, cand salvatorul iese, in cautarea unui medic, privirea sa confuza, parul ciufulit, gestul stangaci cu care isi sterge fata, privind apoi la sangele de pe maini pe care nu are de ce sa-l stearga, tricoul cu personaje animate, murdar de praf si sange, toate acestea sunt imagini devenite emblematice pentru ceea ce se intampla de cativa ani in Siria. 

Baiatul nu plange nicio secunda, desi e in stare de soc si e limpede ca asteapta pe cineva.
 
Omran locuia impreuna cu mama, tatal, fratele si sora in Alep. Miercuri, casa lor a fost bombardata si distrusa in urma unui raid aerian. In mod miraculos, toti cei din familia sa au supravietuit. Dar pentru un copil e greu sa inteleaga ce s-a intamplat. Din fericire, cel putin pentru moment ii are alaturi pe cei dragi care sa incerce sa-i explice. Nu multi copii din Siria au acest noroc.
 
Activistii spun ca bombardamentul de miercuri e "opera" regimului sirian si al Rusiei. Alep e locul in care nenumarate bombardamente au avut loc pana acum, locul in care mii de oameni au fost ucisi.
 
"Adevarul e ca imaginile pe care le vedeti astazi se repeta zi de zi in Alep", afirma Mustafa al Sarouq, cameraman la Centrul Media din Alep, cel care a susprins totul.
 
"In fiecare zi filmam aceste masacre si aceste crime de razboi din Alep. Cand mergem in locuri care au fost bombardate, avioanele regimului (sirian - n. red.) planeaza si bombardeaza din nou, pentru a-i ucide pe cei care ii ajuta pe civili. Ii omoara pe acesti oameni care incearca sa ajute", mai spune el. "Acest copil, ca toti copiii din Siria, este simbolul inocentei. Ei nu au nimic a face cu razboiul", deplange fotograful.
 
In cazul lui Omran a durat o ora sa fie scos de sub daramaturi. Intre timp a fost externat. Mama si fratele sau au fost grav raniti si au fost scosi din Alep. In prezent, familia sta pe la rude.
 
In urma bombardamentului de miecuri, 3 oameni au fost ucisi si cel putin 12 au fost raniti. Unul dintre morti este ruda cu Omran.
 
Doar in ultimele doua saptamani 300 de oameni au fost omorati la Alep si in imprejurimi. Fiecare al treilea mort e o femeie sau un copil.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri