Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

VIDEO Povestea româncei care a născut 21 de copii. ”Astăzi n-am mâncat, dar am muncit”

GALERIE
Piroska, mama eroina
  • Piroska, mama eroina
- +

O femeie în vârstă de 51 de ani din judeţul Satu Mare, care a născut 21 de copii, a ajuns în cea mai grea perioadă a vieţii sale, după ce i-a murit concubinul, iar tot ce îşi doreşte în prezent este o sobă pentru a-şi putea încălzi locuinţa la iarnă.

Piroska locuieşte în cartierul de romi din satul Hrip, comuna Păuleşti, într-o casă cu lut pe jos, conform unui reportaj Agerpres.

Piroska se agită când vede oameni străini în curtea ei. Prima întrebare la vederea necunoscuţilor a fost: “Au venit după copii?”, amintindu-şi cu tristeţe de vremurile când veneau cei de la Protecţia Copilului să îi caute copiii.

″Îşi apără copiii ca o leoaică”, a spus Doina Zidaru, reprezentantul Primăriei Păuleşti, cea care a şi convins-o să povestească despre viaţa ei, asta după ce i-a dat asigurări repetate că nu se va întâmpla nimic cu copiii.

Casa ei este cât se poate de îngrijită pentru condiţiile ei de trai. Este frumos vopsită cu albastru pe exterior, iar în interior este curat, conform sursei citate. Are doar curent electric, nu are televizor. Piroska are mobilă primită, în care ţine hainele copiilor, dar şi bibelouri sau ceşti de cafea în vitrină. Lipseşte însă soba. Cea veche s-a stricat, iar acum are locul pregătit pentru alta, cu care să îşi încălzească locuinţa. Întrebată cum se descurcă, Piroska arată mândră că are mâncare, are cartofi puşi deoparte, are fasole şi legume. Fiica ei de 16 ani, Katalin, care ar trebui să nască în două săptămâni, face pâine din făina primită de la săteni şi coace în soba din spatele casei, unde gătesc toată vara. Se descurcă cum pot, spune ea.

Întrebată câţi copii a avut, Piroska nu spune un număr, arată cu mâinile, cum fac copiii mici: zece...., douăzeci şi unu. A născut douăzeci şi unu de copii, printre ei fiind şi trei perechi de gemeni. Câţiva dintre ei au murit, unii sunt plecaţi din ţară, dar sunt şi copii cu care are legături strânse. Şi mai mândră pare să fie de numărul de nepoţi: cincisprezece născuţi, iar al şaisprezecelea, care e pe drum, are deja tot ce îi trebuie, de la hăinuţe, la pături şi scutece.

Îi este greu să îşi amintească numele tuturor copiilor. Dă din mâini, ca şi cum ar fi o poveste foarte lungă. Îi pomeneşte pe Robert, Mariska, Gabica, Attila, Piri, Kati, Edina, Simona, Nicoleta. Băiatul cel mai mare, Gereben, are 28 de ani. Toţi, inclusiv mama, îl cunosc drept Shaolin, o poreclă ce a primit-o în sat încă din copilărie, dar care i-a rămas şi astăzi.

Cunoscând situaţia familiei, multe persoane o ajută des. Astfel, familia primeşte suficiente haine. Învăţătoarea la care a muncit i-a dat perne, plăpumi, dulapuri, alimente. Îi mai trebuie acum o sobă, cu care să se încălzească peste iarnă.

“Nu am sobă. S-a dus bărbatul, s-a dus totul. Astăzi n-am mâncat, dar am muncit. Din cele şase milioane (600 de lei - n.r.) ce să fac?”, a spus Piroska, în maghiară. Ea mai are în plan să îşi schimbe uşa de la intrare şi geamul. Are promisiuni de la primărie că va primi meşteri care să o ajute.

Reprezentanţii primăriei povestesc că Piroska este cunoscută în tot Spitalul Judeţean. De multe ori au fost sunaţi să meargă să scoată câte un copil din spital, după ce au ajuns la Urgenţe cu diferite probleme. De altfel, şi ea are probleme de sănătate, are ruptură de uter de la atâtea naşteri, dar nu se tratează. Are şi probleme cardiace şi ar avea nevoie de un consult medical, dar pentru că nu are ajutor social, nu are nici asigurare şi nici bani să plătească un medic.

Concubinul ei era muzicant. Era poreclit Şukar, care s-ar traduce în română prin ”şmecher” sau “frumuşel”. S-a dus să muncească cu ziua, dar a avut un accident şi a murit. De atunci, Piroska a rămas singură cu copiii. Bebeluşii i-au fost botezaţi de oamenii din sat, care le-au dat copiilor numele lor. Proprietara magazinului din sat va fi naşa nepotului Piroskăi, care se va naşte peste circa două săptămâni.

Reprezentanţii primăriei au afirmat că familia a fost ajutată în repetate rânduri, de ani de zile, însă, pentru că unii copii nu au mai frecventat şcoala, acordarea ajutorului social n-a mai fost posibilă.

“Cunosc familia din anul 2001, a fost beneficiară de ajutor social, de alocaţie de susţinere. A beneficiat de aceste drepturi, copiii au crescut, au ajuns la o anumită vârstă şi nu au îndeplinit condiţiile pentru a beneficia de prestaţii sociale. Dar întotdeauna a fost ajutată, atât de comunitatea din localitate, de cadrele didactice, de Primăria Păuleşti, prin acordarea de servicii de către asistaţii sociali, deci persoanele apte de muncă. Dacă au avut probleme de sănătate, s-au luat măsuri de protecţie de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului, noi am efectuat toate demersurile pentru revenirea acestora în familie”, a declarat Doina Zidaru.

Ea a subliniat că Piroska este o mamă devotată, îşi iubeşte copiii şi face tot ce îi stă în putinţă.

“Anul trecut a decedat tatăl copiilor. Primăria a acordat un ajutor de urgenţă pentru înmormântare şi, totodată, locuitorii din sat, chiar şi preotul, au ajutat la înmormântarea acestuia. Este o familistă, îşi iubeşte foarte mult copiii, nu vrea să şi-i piardă, îi apără, acordă absolut tot ce poate. Chiar dacă are probleme de sănătate, munceşte cu ziua în localitate pentru a procura alimente. Într-adevăr, locuieşte într-o singură încăpere cu trei copii, unul dintre ei având şaisprezece ani, este o fată minoră care trebuie să nască, dar deja are toate cele necesare pentru venirea celui de-al şaisprezecelea nepot pe lume. A avut 21 de copii. La ora actuală, are probleme materiale. A solicitat ajutor social, alocaţie de susţinere în conformitate cu prevederile legale, noi o vom ajuta inclusiv cu ajutorul de încălzire pe perioada sezonului rece. Mai are alocaţiile de stat ale copiilor şi, dacă va fi beneficiară de ajutor social, din nou va avea asigurare ca să poată să fie tratată la un medic de specialitate”, a mai spus Doina Zidaru.

De data aceasta vremea a ţinut cu Piroska. Încă n-a sosit gerul şi ea speră că se va găsi o persoană care să-i doneze o sobă cu care să-i încălzească peste iarnă pe cei trei copii rămaşi acasă şi pe cea de-a şaisprezecea nepoţică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri