VIDEO: Premieră la Consiliul Local: interpelările, mutate la sfârşitul şedinţei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIDEO: Premieră la Consiliul Local: interpelările, mutate la sfârşitul şedinţei

GALERIE
sedinta Consiliul local
  • sedinta Consiliul local
- +

Şedinţa Consiliului Local a început furtunos: PSD a pregătit o surpriză liberalilor – a propus şi aprobat ca interpelările să aibă loc la sfârşitul şedinţei. În ciuda opoziţiei PNL, social-democraţii au reuşit să aprobe propunerea.

UPDATE 1: Ședința CL s-a încheiat în jurul orei 15.00, după circa cinci ore de dezbateri. Interpelările au fost făcute de către consilieri în ultima oră, când la ședință rămăseseră doar circa 14 - 15 consilieri. Consilierii PSD au început să părăsească sala în jurul orei 14.00, unii au invocat diverse motive, alții pur și simplu au plecat. La finalul ședinței, doar 11 consilieri se aflau în sală, iar unul sigur era de la PSD - Mihai Gavril, care a îndeplinit și funcția de președinte de ședință. În schimb, primarul Mihai Chirica a rămas pe parcursul derulării întregii ședințe, așa cum anunțase încă de la început.

UPDATE: Deşi au mutat interpelările la sfârşitul şedinţei, consilierii locali abia după mai bine de o oră au început dezbaterea proiectelor de pe ordinea de zi a plenului. Problema a fost solicitarea PSD de a discuta înainte un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care, iniţial, figura pe poziţia 36. Solicitarea a generat discuţii în plen, având în vedere că mai mulţi beneficiari ai acestui PUZ sunt în sala de şedinţă. În timp ce social-democraţii au susţinut, din nou, că fără aportul PSD niciun PUZ nu ar fi aprobat în plen, liberalii au invocat din nou lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG) care duce la o dezvoltare urbanistică fără reglementări clare. Liberalii au acuzat PSD că au făcut o „regie” prin aducerea oamenilor la şedinţă, lucru negat de consilierii social-democraţi. După aprobarea proiectului, beneficiarii PUZ-ului au părăsit sala, iar unii dintre ei au vociferat împotriva PNL.

TEXT INITIAL: Eduard Boz, lider grup PNL: „Ne impunem total unei astfel de abordări. Vă rugăm să renunţaţi la această iniţiativă la modul de derulare a şedinţelor. Ne dorim ca aceste interpelări să fie adresate înainte de începutul şedinţei. Ulterior, după o şedinţă de 3-4 ore, să obţii un răspuns la o întrebare pertinentă este greu şi pentru executiv şi pentru directorii care pot oferi o informaţie”.

Liberalul a calificat propunerea drept o „mizerie” care deturnează dreptul consilierilor de a adresa interpelări. „Se doreşte, de fapt, ca la final cei care au întrebări să vorbească la pereţi”, a mai spus Boz, sugerând că planul PSD este ca toţi consilierii social-democraţi să părăsească sala şi, astfel, şedinţa să rămâna fără cvorum.

La rândul lui, consilierul PNL Răzvan Timoficiuc a făcut apel la ALDE şi PMP să nu voteze iniţiativa. Gabriel Surdu, lider grup PSD: „De multe ori, interpelările sunt nişte absurdităţi. Ca atare, pentru a demonstra că sunteţi până la sfârşit în CL, nu doar la început, să rămâneţi până la sfârşit. Întrucât problemele pe care le puneţi dvs. mereu sunt aceleaşi”.

De remarcat că intervenţiile consilierilor PSD atrag câteva aplauze în sală de la unele persoane. „Văd că aţi adus o galerie aici”, a comentat Boz, adresându-se către consilierii PSD.  Primarul Mihai Chirica: „Aveţi promisiunea de primar că rămân la orice categorie de interpelări. Dvs. decideţi când vreţi să le faceţi, nu schimbă datele problemei. Nu este decât o cutumă ca aceste interpelări să fie la început”.  Social-democraţii au mai susţinut că, deseori, liberalii pleacă în timpul şedinţei, acesta fiind şi unul dintre motive pentru care interpelări ar trebui să fie la finalul plenului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre un partid al ardelenilor

Cătălin ONOFREI

Spre un partid al ardelenilor

Nu v-aţi săturat de dictatura „miticilor”?

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Extremişti

Briscan ZARA

Extremişti

Ignoranţa de azi nu este una impusă de sistem aşa cum era să spunem pe timpul regimului comunist, ci una exercitată de fiecare individ ori grup în parte asupra lui însuşi. Civilizaţie înseamnă în primul rând diversitate, acceptarea ideii că nu există o singură viziune asupra lumii, iar toate celelalte sunt nocive ori malefice şi că ar trebui eliminate. 

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Prezenţa unei societăţi civile cu forme de manifestare diverse şi active constituie un factor de consolidare democratică. Există diferite definiţii ale conceptului de „societate civilă”. În limbajul comun, sensul atribuit este adesea unul reducţionist, mulţi dintre noi reducând societatea civilă la activitatea organizaţiilor nonguvernamentale. Cristian Pîrvulescu, politolog şi activist civic, consideră societatea civilă un „concept cu geografie variabilă” care propune o invitaţie la regândirea raportului dintre, pe de o parte, individ/ cetăţean, iar pe de altă parte, stat/ societate.

Moştenirea lui Trump

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump

Noul preşedinte Joe Biden şi-a inaugurat mandatul - probabil ultimul - în termeni paradoxal rasişti: „Trebuie să încheiem cu supremaţia albilor!”. Afirmaţia este stupefiantă, având în vedere că această supremaţie s-a restrâns treptat, după perioada colonială şi a fost delegitimată masiv de către Abraham Lincoln şi războiul de secesiune, pentru a se destrăma efectiv, odată cu Martin Luther King. 

pulspulspuls

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

Şi pentru că tot am încheiat săptămâna trecută cu dosarul liberalului ieşean cu origini sucevene dar şef peste filiala de la Neamţ, mister Mugurel Cozmanciuc, haideţi să vă mai spunem una azi despre chestiune, ca să nu rămână nespusă.

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.