VIDEO: Primarul Chirica zboară din funcție, dar se agață de scaun. Lovitură de zile mari a DNA
Ieri a explodat o bombă într-unul din dosarele penale ale primarului. Mihai Chirica a fost pus sub control judiciar de DNA, pentru 60 de zile, în dosarul blocului construit de Gheorghe Cheşcu în Tătăraşi. Procurorii anticorupţie i-au interzis să-şi exercite funcţia în acest timp. Viceprimarul Daniel Juravle a preluat conducerea municipalităţii. Chirica a anunţat că va contesta măsura. Surse ale „Ziarului de Iaşi” au declarat că audierile în acest dosar vor continua săptămâna viitoare
O afacere imobiliară ar putea să pună capăt mandatului de primar al lui Mihai Chirica. Procurorii DNA l-au plasat ieri în control judiciar pe edil cu interdicţia de a-şi exercita atribuţiile: astfel, de facto, primarul este suspendat din funcţie. Mihai Chirica a anunţat că va contesta decizia în instanţă. Timp de 60 de zile, acesta nu va putea să desfăşoare activitatea specifică unui primar şi nici să comunice cu persoanele implicate în dosar. "Inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive", se arată în comunicatul DNA.
Dosarul în care este inculpat primarul vizează modul în care municipalitatea a confirmat construirea unui bloc în Tătăraşi de către compania „Flux”, patronată de omul de afaceri Gheorghe Cheşcu. Astfel, primarul ar fi dispus sau semnat documente, cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii. "Concret, blocul ar fi fost construit şi intabulat ilegal, cu mai multe niveluri faţă de cele prevăzute în autorizaţie, iar suprafaţa imobilului este mai mare decât cea din autorizaţie fiind încălcat planul urbanistic zonal", au mai arătat procurorii. Certificatul de atestare emis de Primărie a creat contextul ca „Flux” să poate intabula blocul şi, ulterior, să vândă apartamentele.
Procurorii aduc acuzaţii grave primarului
Potrivit DNA, primarul este acuzat de infracţiunile de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) şi instigare la uzurparea funcţiei. Cel mai probabil, prima se referă la semnătura primarului pe documentele de atestare, iar a doua la faptul că l-ar fi instigat pe fostul viceprimar Gabriel Harabagiu să semneze la rândul lui, deşi acesta din urmă nu ar fi avut acest drept. Harabagiu este suspect în acest dosar sub acuzaţiile de fals intelectual şi uzurparea funcţiei. "Din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existenţa, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcţiei, a 3 variante diferite din punctul de vedere al conţinutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având acelaşi număr de înregistrare şi aceeaşi dată", mai spun procurorii. Intabularea la Oficiul de Cadastru s-ar fi făcut în urma unuia dintre certificatele de atestare care a fost semnat de Harabagiu. Cei doi au fost, ieri, în prima parte a zilei, la sediul DNA, unde le-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile. "În cauză se desfăşoară cercetări şi faţă de alte persoane", spun procurorii, în condiţiile în care pe documente mai apar semnături ale unor angajaţi de la Serviciul-GIS Cadastru şi Direcţia de Arhitectură şi Urbanism.
Istoricul blocului din Tătăraşi
În 2012, „Flux” a obţinut o autorizaţie de construire pentru ridicarea unui imobil în Tătăraşi cu 4 niveluri: 2 în subsol, parter şi un etaj. În 2015, „Ziarul de Iaşi” a arătat că firma nu a respectat autorizaţia, şi a construit mai multe niveluri. La acea vreme, patronul Gheorghe Cheşcu declara că va "intra în legalitate". Inclusiv Poliţia Locală s-a sesizat şi a amendat firma cu 10.000 lei. Ulterior, o autorizaţie de intrare în legalitate nu a mai fost eliberată. În schimb, în 2018, au fost emise mai multe certificate de atestare a edificării, după cum a dezvăluit "Reporter de Iaşi" la începutul acestui an. În documente, deşi legea prevede inclusiv verificări în teren, se atestă că blocul a fost construit conform autorizaţiei din 2012. Aşa cum au arătat şi procurorii, certificatele au aceeaşi dată, dar conţinut diferit în ceea ce priveşte numărul de niveluri (7 sau 9 faţă de 4 autorizate).
Mai mult, actul de autorizare prevedea "un imobil cu destinaţia spaţii comerciale şi birouri", fără locuinţe. O altă neregulă vizează suprafaţa desfăşurată a imobilului: potrivit autorizaţiei, „Flux” putea să construiască circa 500 mp, dar în certificatele de edificare, făcute public de "Reporter de Iaşi", apare o suprafaţă de aproape 4.200 mp. Toate aceste nereguli i-au determinat pe procurorii DNA să deschidă o anchetă. Săptămâna trecută au efectuat percheziţii la Primărie, Poliţia Locală şi Oficiul de Cadastru. De la aceste instituţii au ridicat documentele care au stat la baza autorizării şi intabulării imobilului, dar şi calculatorul unui funcţionar din Primărie, unitate care ar fi fost utilizată pentru întocmirea certificatelor de edificare.
Primarul a contestat decizia de control judiciar
Procurorii DNA i-au adus primarului la cunoştinţă acuzaţiile, ieri, în jurul amiezii. Ulterior, procurorii au anunţat public măsura controlului judiciar cu măsura complementară "să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârşit fapta". Mihai Chirica a anunţat că va contesta decizia procurorilor în instanţă. "În funcţie de decizia instanţei, voi decide ce voi face în continuare. Cert este că voi apela la toate argumentele şi la toate prevederile legale pentru a-mi dovedi nevinovăţia în această speţă şi în toate celelalte cazuri în care mi-au fost aduse acuzaţii. Nu voi abdica de la principiile pe care le-am promovat, nu voi înceta să cred în valorile democraţiei şi statului de drept, nu voi renunţa să îmi fac datoria de cetăţean ales al ieşenilor!", a spus Chirica, citat într-un comunicat al Primăriei.
Citește și: Lideri politici de la nivel local și național îi cer primarului să se retragă din funcție
Avocatul acestuia, Daniel Atasie, a precizat că, cel mai probabil, contestaţia va fi judecată săptămâna viitoare. "Vom ataca această măsură preventivă la judecătorul de drepturi şi libertăţi, e singura cale pe care ne-o permite legea. (…) Urmează să vedem, probabil săptămâna viitoare, dacă acest control judiciar va subzista în aceeaşi formă sau va fi modificat", a declarat avocatul primarului. Dacă instanţa nu va confirma decizia procurorilor, atunci edilul îşi poate relua atribuţiile. În schimb, dacă măsura rămâne în vigoare atunci, cel mai probabil, instanţa va dispune ca prefectul să emită ordinul de suspendare a primarului din funcţie pe perioada controlului judiciar.
Cine îl înlocuieşte pe Mihai Chirica
La acest moment, Iaşul are doi viceprimari: Daniel Juravle (PNL) şi Cezar Baciu (exclus din USR). Pe perioada în care măsura dispusă de procurori este în vigoare, atribuţiile de primar sunt exercitate de Daniel Juravle (FOTO). O astfel de decizie este luată la nivelul Consiliului Local încă de anul trecut, astfel că nu este necesară o altă hotărâre.
"Vreau să-i asigur pe toţi ieşenii că activitatea municipalităţii se va desfăşura fără sincope. Serviciile Primăriei funcţionează şi vor funcţiona în parametri normali, iar proiectele propuse vor merge mai departe. Avem un proiect de buget supus dezbaterii publice şi atenţiei consilierilor locali şi vom respecta termenii legali de adoptare a acestuia", a comentat Daniel Juravle. Proiectul de buget trebuie aprobat cel târziu pe 11 februarie. "Personal, regret că s-a ajuns în această situaţie, dar am încredere că domnul primar îşi va demonstra nevinovăţia. Aşa cum am spus de la bun început, suntem o echipă care şi-a asumat nişte proiecte în faţa comunităţii şi dorinţa mea este ca această echipă să pună în practică tot ce a promis", a mai declarat Daniel Juravle. El a adăugat că are certitudinea că lucrurile vor evolua, zilele următoare, într-o manieră pozitivă, spunând că are încredere în actul de justiţie.
Dosarele penale în care este implicat primarul Mihai Chirica:
Flux
„Stăpânul Tătăraşului”, Gheorghe Cheşcu, vinde apartamente care nu există
Chirica bagă capul în nisip, lăsând să se vadă dosul necurat din Primărie: „Nu eu”!
Dosarul Zoiosu
Rufele murdare din dosarul "Zoiosu". Cum a fost prins primarul Chirica!
Afacerea Skoda
Primarul Chirica bate la ușa lui Nichita. Afacerea Skoda: istoria cazului și rolul amantei
Dosarul Cimitirul
Afacerea "Cimitirul": Primăria Iaşi zguduită din nou de afaceri de corupţie. Ultimele detalii
Dosarul Traverselor
EXCLUSIV: O nouă bombă explodează lângă Chirica. DNA intră iar în Primărie. Acum, pe axa est-vest
Urmăriți răspunsurile date de către Mihai Chirica la întrebarile reporterului Ziarului de Iași pe tema dosarului DNA, declarații făcute într-o conferință de presă recentă la Primărie, la o zi după perchezițiile procurorilor
Publicitate și alte recomandări video