(VIDEO) Primire ca la Hollywood pentru olimpicii de aur ai Iaşului

miercuri, 08 august 2018, 01:49
6 MIN

Trei elevi ieşeni care au obţinut câte o medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Geografie care s-a desfăşurat în acest an la Quebec, Canada, au fost aşteptaţi de familie, prieteni, colegi şi profesori la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

Elevii ieşeni, alături de colegul lor din Bucureşti, au obţinut o performanţă remarcabilă pentru România şi pentru şcoala ieşeană. Aceştia au urcat România pe prima treaptă a podiumului, obţinând cele mai multe medalii la competiţia la care au participat 50 de naţiuni.

Cei trei elevi din Iaşi sunt Manuel Foşalău, elev la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“ din Iaşi, care a obţinut medalia de aur, acesta fiind coordonat de către prof. dr. Mihaela Lesenciuc, Bianca Solomon, elevă la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“, coordonată de către prof. Simona Iancu, şi Andrei Sandu, elev al Colegiului Naţional, coordonat de către prof. Cornelia Mihaela Fiscutean. Acestora li se adaugă Omar Hamod, cel de-al patrulea elev al echipei, care a obţinut medalia de argint, Omar fiind elev la Colegiul Naţional „Mihai Viteazu“ din Bucureşti.

„Au fost trei medalii de aur şi toate au fost la Iaşi”

Olimpicii ieşeni au fost aşteptaţi cu emoţii atât de către cei apropiaţi, cât şi de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. „Acest premiu obţinut de către elevii ieşeni este unul foarte important, aproape unic am putea spune prin prisma participării elevilor din Iaşi la această competiţie internaţională. Este un moment de sărbătoare, un moment de mare bucurie pentru noi”, a menţionat prof. dr. Mihaela Lesenciuc, inspector şcolar pentru Geografie în cadrul ISJ Iaşi.

Aceasta a mai menţionat faptul că acesta este „un rezultat frumos, mai ales în anul Centenarului Marii Uniri. Iată, Geografia aduce darul său acestei ţări. Conform regulamentului, delegaţia României a fost formată din patru elevi, trei elevi ieşeni şi un elev din Bucureşti. Au fost trei medalii de aur şi, spre bucuria noastră, toate în Iaşi, şi o foarte frumoasă medalie de argint. Copiii sunt foarte buni, sunt valoroşi, au confirmat. Sunt elevi care au participat de patru sau cinci ori la etape naţionale, care au obţinut două sau trei premii I la etapele internaţionale. Sunt elevi foarte buni, este un rezultat care ne bucură extraordinar de mult şi nu ştiu dacă aşteptat sau nu, dar este un rezultat foarte frumos. Şi doamna inspector şcolar general şi conducerea Inspectoratului Şcolar apreciază în mod deosebit acest rezultat, iar doamna inspector general spunea că este, fără îndoială, cel mai bun rezultat al participării şcolii ieşene la o competiţie internaţională. Au mai fost medalii, au mai fost medalii de aur, dar nu trei provenind din acelaşi judeţ”, a mai adăugat Mihaela Lesenciuc.

Profesorii celor trei olimpici şi-au aşteptat elevii

Alături de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, şi profesorii şi diriginţii celor trei elevi au venit să-i aştepte pe cei trei olimpici. Diriginta lui Andrei Sandu a venit împreună cu părinţii acestuia, a menţionat faptul că „Andrei este un elev deosebit. Are rezultate foarte bune la toate materiile şi chiar astăzi mă gândeam la el. Prima dată a fost olimpic la Chimie, la etapa naţională, apoi a fost la Olimpiada internaţională de Ştiinţe, a fost la Matematică, a fost la Astronomie, iar acum la Geografie, iar anul viitor am înţeles că ar dori să meargă la Fizică. Este un copil cu preocupări diverse, cu multă curiozitate, mereu schimbă domeniul, mereu îşi îmbogăţeşte cunoştinţele şi este profund, serios, dar ştie totuşi să se şi distreze”.

Cei mai emoţionaţi dintre toţi cei prezenţi au fost însă părinţii, care au venit încărcaţi cu flori, atât pentru copiii lor, cât şi pentru profesorii care i-au pregătit. Mama elevului Manuel se mândreşte cu performanţele copilului său şi mărturiseşte că mereu i-a susţinut deciziile şi pasiunile. „Manuel de mic a fost foarte studios. I-a plăcut la nebunie să citească. La trei ani citea, iar la un an şi opt luni ştia literele. Mereu a fost foarte studios, i-a plăcut Matematica de mic, mai târziu Informatica. A fost câţiva ani la olimpiadă la Matematică, iar la Geografie merge din clasa a VII-a, de când se organizează olimpiada pentru ciclul lor. Din clasa a VIII-a a mers la olimpiada naţională în fiecare an. Chiar acum, în clasa a XII-a, a primit premiu pentru consecvenţă şi au fost doar doi sau trei copii în ţară care au primit premiu pentru că au participat la toate ediţiile. Este pasionat de Geografie de mic, însă la şcoală s-a reactualizat pasiunea sa. El era pasionat de desenat hărţi şi avea ceva cu descoperirile, este foarte curios din fire. Aşa a fost de mic şi aşa a rămas şi acum. Deşi Matematica i-a plăcut foarte mult şi ani de zile a fost cu 10 la Matematică, la Informatică la fel, însă mi-a spus că Geografia este cea mai mare pasiune a vieţii lui. Mereu şi-a dorit să participe la o Olimpiadă Internaţională şi mi-a spus că trebuie neapărat ca în acest an să meargă la olimpiada internaţională şi să fie o încununare a muncii lui de ani de zile”. Manuel Foşalău plănuieşte să rămână student la Iaşi, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, la Facultatea de Geografie.

Lotul naţional de Geografie se pregăteşte la Iaşi de un deceniu

Cei trei elevi ieşeni au fost însoţiţi de către profesorii lideri Dorin şi Cornelia Fiscutean de la Colegiul Naţional Iaşi, pregătirea centralizată a lotului reprezentativ al României având loc, de peste un deceniu, la Iaşi. „La un rezultat bun ne aşteptam, pentru că în fiecare an am avut echipă bună, dar parcă anul acesta a fost cea mai omogenă echipă. Dar parcă să fie atât de mult aur şi să fim pe locul I, cu un punctaj destul de mare faţă de a doua echipă, de Singapore, nu ne-am aşteptat. Este o surpriză foarte plăcută, ei au fost foarte motivaţi. Şi la pregătire au fost extrem de serioşi. Au fost o echipă, le-am zis că există aur pentru fiecare şi chiar aşa a fost. Nu trebuie să fie o competiţie între ei, ci să formeze o echipă, să se ajute, să încercăm să rezolvăm orice problemă pentru fiecare etapă şi au ascultat, au fost serioşi, iar rezultatele sunt pe măsură”, a menţionat prof. Dorin Fiscutean.

Cea de-a XV-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Geografie s-a desfăşurat în perioada 1 – 6 august, echipajul ţării noastre obţinând cel mai mare punctaj cumulat în urma celor trei probe de concurs: proba teoretică, proba practică şi testul multimedia.

Competiţia din acest an s-a desfăşurat sub patronajul Uniunii geografice internaţionale (IGU) şi Universităţii Laval, cea de-a doua universitate ca vechime din America de Nord. În afara probelor de concurs, participanţii au putut vizita vechiul Quebec (n.r: un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO), Parcul Naţional Jacques-Cartier şi Forêt Mont­morency, dar au participat şi la mai multe evenimente culturale.

Olimpiada Internaţională de Geografie – IGeo este o competiţie destinată celor mai buni elevi geografi ai lumii, o etapă mondială în cadrul căreia cei mai pasionaţi şi talentaţi elevi din ţările participante îşi pot demonstra cunoştinţele şi abilităţile geografice. Ediţia de anul viitor a acestei competiţii se va desfăşura în Hong Kong, China.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii