Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

VIDEO: Primul pui de acvila de camp nascut in Romania dupa aproape 50 de ani de la disparitia cuiburilor, monitorizat de Milvus

GALERIE
pui acvila
  • pui acvila
- +

Ecologistii de la Grupul Milvus din Targu Mures au reusit montarea unui transmitator satelitar pentru monitorizarea si studierea unui pui de acvila de camp, ai carui parinti au cuibarit in acest an pe teritoriul Romaniei, pentru prima oara dupa aproape 50 de ani de la disparitia cuiburilor acestei pasari din tara noastra, informeaza Agerpres. 

'Grupul Milvus din Targu Mures, impreuna cu Agentia de Protectia Mediului Satu Mare deruleaza un proiect Life si impreuna cu mai multi parteneri internationali din Ungaria si Slovacia pentru Soimul dunarean si Acvila de camp. Senzational este ca am descoperit primul cuib de acvila de camp mai ales ca aceasta pasare nu mai cuibareste in Romania de aproape 50 de ani (...) Prima pereche de acvila de camp s-a stabilit in Romania undeva in apropiere de granita cu Ungaria. In primavara acestui an colegii nostri au vazut o pereche langa un cuib si am avut sperante. De 10 ani vedem acvile adulte, dar cuib inca nu am gasit. Acesta a fost primul si ni s-a confirmat in cursul verii ca este un cuibarit cu succes. Astfel, unul dintre cei doi pui a fost marcat cu un emitator satelitar care ne ajuta sa urmarim miscarile pasarilor, sa vedem exact unde merge, ce comportament are', a declarat vineri, pentru AGERPRES, biologul Tamas Papp de la Grupul Milvus.
 

Acesta a spus ca primii doi pui nascuti in Campia Aradului au fost inelati, iar unuia dintre ei, care a fost botezat Bandi - dupa numele regretatului ornitolog Libus Andras - i s-a montat un transmitator satelitar pentru a obtine informatii cu privire la modul de viata a acvilei de camp. 

'Pana acum Bandi a fost in Arad, a trecut granita in Ungaria, dar nu s-a deplasat mai mult de 50 de kilometri de cuib, fiind pui. Speram ca va reveni si va cuibari in Romania, dar pasarile nu cunosc granite, poate sa cuibareasca si in Ucraina sau in Bulgaria. Acvila de camp este foarte mare, cu o anvergura a aripii de peste 2 metri, este impresionanta. Din pacate, in Romania este foarte rara. Colegii mei au montat deja un cuib artificial pentru o alta pereche pe care au gasit-o acum, dar care nu a cuibarit, insa este o pereche stabila, langa un palc de copaci, care este un loc de cuibarit. Sa speram ca va cuibari aici anul viitor', a subliniat biologul.
 
Tamas Papp a aratat insa ca in Campia de Vest sunt foarte putine locuri de cuibarit si ca pentru acvila de camp este necesar un palc de copaci sau o padurice - nefiind o specie care are nevoie de paduri intinse.
 
'Din pacate, in Campia de Vest nu sunt, agricultura a ras tot si au ramas doar terenuri arabile, foarte putini copaci, aproape ca nu mai exista nici pasuni (...) Pasarile de prada au fost impuscate in trecut, apoi au fost otravite ¬ din pacate, acest pericol inca exista, oamenii folosesc otrava pentru a combate daunatori, dar aceasta nu isi alege victimele, omoara tot. Spre exemplu, in zona Salonta au fost gasite 34 de pasari otravite, doua erau acvile de camp. Pericolul inca persista, din pacate. Acvila de camp cuibarea in multe zone din Romania, din Campia de Vest, in Muntenia, Oltenia, in Dobrogea. Din fericire, in Ungaria, colegii care se ocupa de acvila de camp au avut succese multe si populatia de acolo s-a dezvoltat si astfel este si reusita lor. In Ungaria exista 180 de perechi de acvila de camp, au cel mai mare numar de pasari din aceasta specie. Ei au pornit in anii '80 cu 20 de perechi, insa au facut proiect dupa proiect, iar statul s-a implicat', a mai evidentiat Tamas Papp.
 

Specialistii Grupului Milvus spera ca in urmatorii 10 ani in Campia de Vest sa creasca numarul perechilor cuibaritoare, insa doar pana la 10 perechi, data fiind interventia factorului uman si lipsa locurilor de cuibarit. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri