VIDEO: Puterile lui Spider-Man, nerealiste din punct de vedere științific
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

VIDEO: Puterile lui Spider-Man, nerealiste din punct de vedere științific

GALERIE
Amazing-Spider-Man Foto forbes.com
  • Amazing-Spider-Man Foto forbes.com
- +

Spider-Man (Omul Păianjen), celebrul personaj de film şi benzi desenate, nu poate avea super-puteri, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, informează dailymail.co.uk.

"Suntem uimiţi atunci când vedem un bărbat, care a fost muşcat de un păianjen, întinzând pânze care ţâşnesc din încheieturile mâinilor sale şi legănându-se în aer, prin New York, însă cât de multe dintre aceste lucruri stau în picioare din punct de vedere ştiinţific?", se afirmă în debutul acestui articol publicat pe site-ul tabloidului Daily Mail.

Cercetătorii britanici au analizat puterile personajului Spider-Man şi le-au comparat apoi cu abilităţile păianjenilor adevăraţi.

Ei au ajuns la concluzia că puterile acestui super-erou sunt nerealiste, întrucât mătasea nu este suficient de rezistentă pentru a-i susţine greutatea corporală.

Contextul ştiinţific în care au fost analizate super-puterile lui Spider-Man a fost explicat de profesorul Fritz Vollrath, profesor la catedra de Zoologie din cadrul Universităţii Oxford.

"Mătăsurile reprezintă un grup divers de materiale filamentoase, produse de mai multe familii de artropode, care au evoluat independent - atât materialul, cât şi variatele sale întrebuinţări - începând din urmă cu 400 de milioane de ani", a explicat profesorul britanic.

"Toate mătăsurile sunt polimeri proteinici care sunt procesaţi în filaturi, pentru a se obţine metoda corectă de procesare chimică, ce transformă substanţa originală, de tipul unui gel, în fibra solidă căreia îi spunem mătase", a adăugat el.

Mătasea este apoi ţesută folosind un flux de alungire şi de tăiere, în combinaţie cu substanţe chimice primare, pentru a declanşa procesul molecular de autoagregare.

Alţi polimeri proteinici complecşi, precum colagen, cheratină şi celuloză, demarează procesul de autoagregare moleculară abia în stadiul terţiar sau cuaternar al procesului de prelucrare.

După ce a analizat înregistrări video şi benzi desenate din revistele cu Spider-Man, profesorul Vollrath a ajuns la concluzia că super-eroul eliberează fibre de mătase de la nivelul încheieturii mâinii, iar acest detaliu ridică o serie de întrebări.

"Mai întâi, să vedem unde sunt situate glandele ce produc mătase", a spus cercetătorul.

"Întrucât firele de mătase au nevoie de timp pentru a fi sintetizate, acele glande ar trebui să fie mai degrabă foarte mari, pentru a genera suficient material, care să îi permită eroului cel puţin o călătorie de o zi - spre deosebire de păianjen, care începe să lucreze la pânza sa cu materialul aflat în depozit".

De asemenea, glandele respective ar trebui să fie suficient de mari pentru a compensa cantitatea semnificativă de apă pierdută sau reciclată în timpul procesului de filamentare a pânzei.

Profesorul Vollrath consideră că glandele de mătase ale personajului Spider-Man ar fi trebuit să fie localizate în cavitatea toracică.

Totodată, mătasea ar trebui să fie suficient de puternică pentru a susţine greutatea unui bărbat adult.

Atât în filme, cât şi în revistele de benzi desenate, Peter Parker - personajul sub a cărui identitate se ascunde Spider-Man - pare un bărbat cu o înălţime şi cu o greutate de aproximativ 75 de kilograme.

Firele de mătase care îi ies din încheieturile mâinilor par rezistente, cu o grosime care se măsoară în câţiva centimetri, nu în milimetri.

În unele dintre acrobaţiile sale la mare înălţime, Spider-Man execută salturi cu o amplitudine foarte mare, care ar genera o forţă gravitaţională ce i-ar dubla sau chiar tripla greutatea.

Personajul Peter Parker/ Spider-Man a fost creat în 1962, de scriitorul Stan Lee şi artistul Steve Ditko. Acesta a apărut pentru prima dată în numărul 15 al publicaţiei Amazing Fantasy, fiind un orfan crescut de mătuşa May şi unchiul Ben. Parker era portretizat ca un adolescent cu probleme specifice vârstei, fiind costumat în luptător împotriva criminalităţii, ajutat de superputeri şi agilitate.

Primul film "Omul Păianjen/ Spider-Man" a fost lansat în anul 2002, fiind urmat de alte două producţii cinematografice, "Omul Păianjen 2/ Spider-Man 2" (2004) şi "Omul Păianjen 3/ Spider-Man 3" (2007), trilogie regizată de Sam Raimi şi avându-l în rolul principal pe Tobey Maguire. Anul 2012 a adus o continuare a poveştii, sub numele de "Uimitorul Om-Păianjen/ The Amazing Spider-Man", de Marc Webb, cu un nou interpret, în persoana actorului Andrew Garfield, iar, doi ani mai târziu, a fost lansat "Uimitorul Om-Păianjen 2/ The Amazing Spider-Man 2", în care personajul interpretat de acelaşi Garfield are de înfruntat un adversar mult mai puternic decât el, Electro, jucat de Jamie Foxx.

Franciza cinematografică "Spider-Man" a generat încasări de 3,96 de miliarde de dolari la nivel mondial. (Mediafax)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.