anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

VIDEO - Rectorul TUIASI, Dan Caşcacaval: Mirosul de cretă reprezintă, de fapt, şcoala în esenţa ei

GALERIE
Dan Cascaval
 • Dan Cascaval
- +

Rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, prof.dr. Dan Caşcaval, a avut un discurs în deschiderea anului universitar în care a făcut o pledoarie pentru predarea faţă-în-faţă, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie. În discursul acestuia, el a apreciat că menirea şcolii nu poată fi împlinită online şi, folosind metafora „mirosului de cretă”, a militat pentru pregătirea studenţilor într-un format hibrid, care să le permită acestora accesul în laboratoare, atât de necesar pentru pregătirea unui inginer.

„În accepţiunea mea, însă, mirosul de cretă reprezintă tot ceea ce poate fi mai palpabil, mai real în interacţiunea dintre dascăl şi student. Reprezintă comunicarea reală, fără să fie intermediată de Zoom, Teams sau Meet, reprezintă un desen pe tablă, în care ai trasat ceva mai strâmb şi ai şters, deci reprezintă faptul că nu eşti robot. Mirosul de cretă reprezintă o demonstraţie făcută pe tablă în care nu contează că ai ajuns la forma corectă a expresiei finale dacă nu au fost şi studenţii de faţa ta în sală, şi nu în faţa monitorului. Mirosul de cretă reprezintă, de fapt, şcoala în esenţa ei”, a spus prof.dr. Dan Caşcaval.

Redăm în continuare, integral, discursul susţinut de acesta la deschiderea anului universitar.

Încep prin a adresa „Bun venit!” celor peste 5.000 de boboci de la toate ciclurile de studii şi, deopotrivă, „Bun revenit!” celor peste 10.000 de studenţi care au depăşit statutul de boboci.

Continui prin a vă mulţumi tuturor, membri ai comunităţii academice a universităţii noastre, parteneri şi colaboratori tradiţionali, pentru că ne oferiţi bucuria de a fi iarăşi împreună la un nou început de an universitar!

Un nou altfel de început, care doreşte să împingă cumva în afara universităţii noastre tot ceea ce a adus pandemia: teamă, neîncredere, şovăială, incertitudini, dar mai ales lipsa comunicării directe, a gesturilor vizibile, lipsa sentimentului că aparţii unei discuţii, a sentimentului că aparţii unei comunităţi reale. Lipsa socializării reale.

Începem şcoala cu toate forţele, în plin, cadre didactice, personal administrativ şi studenţii. Nu dorim să continuăm să ne comutăm activităţile pe setarea „virtual”, impusă de SARS-CoV-2, şi să ne pierdem treptat chiar şi viaţa cotidiană printre amintirile despre „cum ar fi putut să fie”.

Cititi si: Rectorul Politehnicii, la deschiderea anului: "Începem şcoala cu toate forţele"

Vizionam zilele trecute un spot publicitar dedicat popularizării vaccinării. Spotul, care transmitea mesajul unei profesoare, se încheia cu o expresie care mi-a plăcut enorm: „Îmi este dor de mirosul de cretă”. Nu doresc să discut despre contradicţia dintre termenii de „digitalizare” şi „cretă” promovaţi simultan de autorităţi, ci despre ideea de „miros de cretă”. De fapt, creta în sine nu are miros. Posibil vag, dacă este umedă. În accepţiunea mea, însă, mirosul de cretă reprezintă tot ceea ce poate fi mai palpabil, mai real în interacţiunea dintre dascăl şi student.

Reprezintă comunicarea reală, fără să fie intermediată de Zoom, Teams sau Meet, reprezintă un desen pe tablă, în care ai trasat ceva mai strâmb şi ai şters, deci reprezintă faptul că nu eşti robot. Mirosul de cretă reprezintă o demonstraţie făcută pe tablă în care nu contează că ai ajuns la forma corectă a expresiei finale dacă nu au fost şi studenţii de faţa ta în sală, şi nu în faţa monitorului.

Mirosul de cretă reprezintă, de fapt, şcoala în esenţa ei.

Personal, nu cred că şcoala îşi poate atinge menirea online. Dincolo de informaţii, şcoala, indiferent de nivelul de studii, are menirea fundamentală să ofere aptitudini şi atitudini şi să nască întrebări. Să transforme oglinzile în ferestre. Sau cum spunea cineva, să deştepte. Digitalizată sau nu, educaţia nu îşi poate atinge aceste obiective decât dacă există mirosul de cretă.

Deci dorim să mirosim a cretă, şi noi, dascălii, şi studenţii. Însă, nu uităm nicio clipă că pandemia nu doar că nu s-a încheiat, ci din contră, şi că dorinţa noastră nu poate anula de la sine răspândirea virusului. Dar da, vom mirosi a cretă, căci toţi începem anul universitar astăzi aici, în mod real. Însă vom preveni răspândirea virusului adoptând un sistem hibrid, cursuri online, aplicaţii onsite, şi respectând toate regulile impuse de această perioadă. Şi dacă anul trecut, când, posibil, condiţiile au fost mai critice, am reuşit să parcurgem activităţile didactice fără să ne modificam programul decis iniţial, sunt convins că nu vom avea nici în acest an motive să ne lipsim de mirosul de cretă. Iar pentru stabilitatea anului trecut, doresc să mulţumesc cadrelor didactice, studenţilor şi personalului din administraţie!

Cred că noi, deopotrivă dascăli şi studenţi, suntem datori să nu renunţăm la mirosul de cretă şi dintr-un motiv mult mai pragmatic, un motiv de care depinde evoluţia imediat următoare a societăţii româneşti.

Cel care a creat Dubaiul din prezent, şeicul Rashid, a fost întrebat ce crede despre viitorul ţării sale, răspunsul său fiind:

„Bunicul meu a călărit pe o cămilă, tatăl meu a călărit pe o cămilă, eu am condus un Mercedes, fiul meu conduce un Land Rover şi nepotul meu conduce un Land Rover, dar strănepotul meu va călări pe o cămilă… De ce este aşa? Pentru că vremurile grele creează oameni puternici, oamenii puternici creează vremuri uşoare. Vremurile uşoare creează oameni slabi. Oamenii slabi creează vremuri grele.”

De ce am adus în prezentarea mea aceste fraze? Pentru că acum trăim vremuri grele. Vremuri la care am ajuns, noi, ca naţie, însă nu doar noi, din cauza pandemiei şi a crizei generate, care a acutizat discrepanţa dintre ceea ce putem face şi ceea ce avem nevoie, pe de o parte, si dintre ceea ce putem face şi ceea ce facem de fapt, pe de altă parte. De exemplu, avem nevoie de peste 200.000 de ingineri. Doar aici, în România. Oricât am dori să prelungim, din comoditate, menţinerea în activitate a unei generaţii care şi-a început activitatea înainte sau chiar mult înainte de 1990, timpul nu iartă. Iar acum avem mai mult ca oricând nevoie de 200.000 de ingineri.

De aceea avem acum nevoie de oameni puternici. Studenţii noştri trebuie să nu cunoască starea de lipsă de încredere, lipsă a curajului de a avea încredere în ei. Pentru a deveni un om puternic, este nevoie ca această încredere, care nefiresc se pierde printre activităţi mai mult virtuale acum şi „consumatoare” doar de memorie RAM sau hard şi timp, să fie canalizată responsabil către dezvoltarea personală în cadrul mai larg al dezvoltării comunităţii din care facem parte.

Pentru a deveni oameni puternici, studenţii noştri trebuie să înveţe şi aibă încrederea justificată că, prin ceea ce învaţă, vor avea forţa şi competenţa să dezvolte comunităţile în care vor trăi. Şi nu ar fi rău ca acestea să fie aici, în România.

Pentru a deveni oameni puternici, studenţii noştri trebuie să aibă încrederea justificată că prin ei, mai ales prin ei, se poate trece peste o criză, se poate repara o mentalitate, se poate reface o ţară.

Pentru a deveni oameni puternici, studenţii noştri trebuie să aibă încrederea justificată că prin ei se poate cu adevărat construi, că ei reprezintă filonul principal al rezilienţei unei comunităţi, al unei ţări.

Nu cred în cuvintele lui Miron Costin, cum că „nu sunt vremurile sub om, ci bietul om sub vremuri”. Vremurile ni le facem singuri. Desigur, cu o doză de necontrolabil, natural entropică, dar cu destul de multă resemnare. Să nu uităm că în alte vremuri, deloc uşoare, Asachi a avut încredere să construiască o şcoală pentru viitor. Împotriva multora, Niculescu-Otin a avut încredere în şcoala lui Asachi şi a adăugat-o puţinelor universităţi româneşti de la acea vreme. Iar generaţiile de după, deopotrivă cele de astăzi, au avut încredere în şcoala lui Asachi şi au consolidat-o.

De aceea, noi, dascălii, ştim că ceea ce vă oferim vouă, studenţilor noştri, reprezintă mult mai mult decât o şcoală. Înseamnă încrederea noastră în voi, care trebuie să se metamorfozeze în încrederea voastră în voi, încrederea că puteţi fi oamenii puternici de care avem nevoie.

Dar, pentru aceasta, trebuie să mirosim a cretă! Pentru că nu există alternativă la şcoala faţă în faţă. Aceşti ani petrecuţi online nu vor sacrifica doar viitorul a două sau trei generaţii, ci vor sacrifica viitorul fiecăruia dintre noi, un viitor care nu mai poate fi recuperat. Da, trebuie să mirosim a cretă, dar în deplină siguranţă personală şi a celorlalţi.

Doresc să mulţumesc colegilor mei, cadre didactice şi personal administrativ, pentru anul universitar care s-a încheiat ieri şi pentru pregătirea anului universitar care începe astăzi. În egală măsură, doresc să mulţumesc studenţilor, pentru că i-am simţit parteneri reali în războiul cu pandemia, un război greu, dar nu imposibil de controlat.

Vă mulţumesc tuturor pentru că prin prezenţa dumneavoastră fizică acum, aici, susţineti că nu ar trebui să uităm niciodată mirosul cretei.

Să avem cu toţii un an universitar excelent, să fim sănătoşi pe deplin şi să ne reîntâlnim cu toţii la Marşul absolvenţilor din 2022!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

Dropsuri şi pastile

Michael ASTNER

Dropsuri şi pastile

Motto: De la salcie pân’ la tisa/ Tot copacu’ plânsu-mi-s-a...

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.