anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

VIDEO Reportaj: au fugit de la Nicolaev la Iași pentru copilul lor autist. Au primit o şansă uriaşă

GALERIE
copil cu autism
 • copil cu autism
- +

“Am plecat din Ucraina, am plecat de frica bombelor. Mă apropii de Siret. Am nevoie de cazare, dacă se poate la casă unde să stăm singuri. Am doi băieţi de 13 şi 14 ani, cu autism. Avem nevoie şi de psiholog”, scrie Olga pe grupul Uniţi pentru Ucraina. Şi nu este singurul anunţ de acest gen. La Iaşi, Fundaţia Star of Hope vine în sprijinul mamelor cu copii cu dizabilităţi, oferindu-le cazare, mâncare şi şedinţe de terapie.

 

Pentru Ivan, ieri a fost a treia şedinţă de terapie. Are 5 ani şi este autist. A fugit din Nicolaev împreună cu mama, bunica şi tatăl său la scurt timp de la invazia rusă. Trei zile au făcut până la Iaşi. Au lăsat în urmă tot: casă, rude, preteni. Au fugit pentru Ivan, pentru a nu întrerupe şedinţele de terapie, esenţiale pentru băiat.

Au închiriat o locuinţă în Iaşi iar acum, în fiecare zi, vin la fundaţie. Orele se desfăşoară greu. Tatăl stă lângă băiat şi-i explică băiatului mesajele psihologului. Părinţii ştiu engleză, dar Ivan nici în ucraineană nu vorbeşte. Se înţeleg însă prin semne.

“Nu este foarte uşor în privinţa comunicării. Cred că în cazul lor, foarte mult contează atitudinea noastră. Şi asta pentru că, în general, copiii cu autism nu au un limbaj al lor, decât dacă este înalt funcţional. Ei pot avea întârzieri în vorbire şi, clar, nu ne putem înţelege cu ei, în primul rând pentru că ei nu vorbesc alte limbi străine şi poate că doar limba lor poate că o înţeleg sau nu o înţeleg. Atunci am vorbi prin semne, ataşându-ne de ei. Este drept că pe unii dintre ei, având autism, nici nu poţi să-i atingi. Trebuie să ştii să-i abordezi, vorbind cu părintele care ne transmite date despre copil, pentru a ne putea apropia”, spune Camelia Pintilie, psiholog în cadrul Fundaţiei Star of Hope. După trei şedinţe de terapie, Ivan pare că s-a acomodat. Nu înţelege ce spun doamnele din faţa lui, nici în ce limbă vorbeşte mama cu ele. Le vede zâmbetul din priviri şi prinde curaj. “Hai Ivan, dă mingea!”. Băiatul împinge mingea cu ajutorul psihologului. O dată, de două ori, tot ajutat. Tatăl cade în genunchi lângă băiat şi-i şopteşte ceva la ureche în ucraineană. Băiatul aruncă mingea singur. „Hai Ivan, bate palma!”. Instinctual parcă, băiatul ridică mâna şi loveşte palma femeii când îi vede zâmbetul. Fără ajutor.

Spaţiu special pentru Ucraina

“Cazul ne-a surprins, pentru că părinţii ne-au spus că el nu se ataşează foarte uşor de persoane străine. Dintr-o dată însă, băieţelul a bătut palma cu noi, ne-a îmbrăţişat, ne-a zâmbit. A fost un lucru foarte mare. Părinţii au fost foarte mulţumiţi”, spune Camelia Pintilie. În cazul copiilor cu autism, programul de terapie individuală are ca scop dezvoltarea abilităţilor cognitive, de comunicare, psihomotrice, sociale şi de autonomie personală. Prin tehnici de intervenţie specializată, copiii cu autism pot învăţa lucruri pe care copiii tipici le învaţă în mod natural. “Am amenajat două camere cu 10 locuri pentru mame şi copiii cu dizabilităţi care vin din Ucraina. Având în vedere că reprezentanţii Fundaţiei Star of Hope s-au aflat la vămile Siret şi Albiţa, am identificat o mare nevoie în ce priveşte cazarea acestor mame care au copii cu dizabilităţi şi care nu pot sta la un loc, într-un spaţiu mare, deschis. Aceşti copii, în momentul în care le schimbi locul, sunt traumatizaţi. În plus este trauma pe care au trăit-o pentru că au trebuit să renunţe la serviciile de terapie, servicii foarte bine organizate din ce am observat şi din discuţiile purtate cu părinţii. Acum, când vin la noi prima dată, ei sunt dezorientaţi. Dar sunt sigură că vor face progrese, pentru că sunt înconjuraţi de dragoste, ceea ce le oferă siguranţă”, spune Aurora Vatamaniuc, preşedintele fundaţiei.

Alături de cei mici, inclusiv părinţii primesc suport psihologic. “Uneori, nu mai putem. Şi este foarte în regulă. Când simţi că resursele emoţionale sunt pe sfârşite, părintele, că e român sau ucrainean, trebuie să apeleze la un specialist. Vrei să ajuţi, să faci ceva pentru copilul tău. Însă trebuie să fii, în primul rând, tu bine”, adaugă Aurora Vatamaniuc.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.