Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

VIDEO Reportaj: au fugit de la Nicolaev la Iași pentru copilul lor autist. Au primit o şansă uriaşă

GALERIE
copil cu autism
  • copil cu autism
- +

“Am plecat din Ucraina, am plecat de frica bombelor. Mă apropii de Siret. Am nevoie de cazare, dacă se poate la casă unde să stăm singuri. Am doi băieţi de 13 şi 14 ani, cu autism. Avem nevoie şi de psiholog”, scrie Olga pe grupul Uniţi pentru Ucraina. Şi nu este singurul anunţ de acest gen. La Iaşi, Fundaţia Star of Hope vine în sprijinul mamelor cu copii cu dizabilităţi, oferindu-le cazare, mâncare şi şedinţe de terapie.

 

Pentru Ivan, ieri a fost a treia şedinţă de terapie. Are 5 ani şi este autist. A fugit din Nicolaev împreună cu mama, bunica şi tatăl său la scurt timp de la invazia rusă. Trei zile au făcut până la Iaşi. Au lăsat în urmă tot: casă, rude, preteni. Au fugit pentru Ivan, pentru a nu întrerupe şedinţele de terapie, esenţiale pentru băiat.

Au închiriat o locuinţă în Iaşi iar acum, în fiecare zi, vin la fundaţie. Orele se desfăşoară greu. Tatăl stă lângă băiat şi-i explică băiatului mesajele psihologului. Părinţii ştiu engleză, dar Ivan nici în ucraineană nu vorbeşte. Se înţeleg însă prin semne.

“Nu este foarte uşor în privinţa comunicării. Cred că în cazul lor, foarte mult contează atitudinea noastră. Şi asta pentru că, în general, copiii cu autism nu au un limbaj al lor, decât dacă este înalt funcţional. Ei pot avea întârzieri în vorbire şi, clar, nu ne putem înţelege cu ei, în primul rând pentru că ei nu vorbesc alte limbi străine şi poate că doar limba lor poate că o înţeleg sau nu o înţeleg. Atunci am vorbi prin semne, ataşându-ne de ei. Este drept că pe unii dintre ei, având autism, nici nu poţi să-i atingi. Trebuie să ştii să-i abordezi, vorbind cu părintele care ne transmite date despre copil, pentru a ne putea apropia”, spune Camelia Pintilie, psiholog în cadrul Fundaţiei Star of Hope. După trei şedinţe de terapie, Ivan pare că s-a acomodat. Nu înţelege ce spun doamnele din faţa lui, nici în ce limbă vorbeşte mama cu ele. Le vede zâmbetul din priviri şi prinde curaj. “Hai Ivan, dă mingea!”. Băiatul împinge mingea cu ajutorul psihologului. O dată, de două ori, tot ajutat. Tatăl cade în genunchi lângă băiat şi-i şopteşte ceva la ureche în ucraineană. Băiatul aruncă mingea singur. „Hai Ivan, bate palma!”. Instinctual parcă, băiatul ridică mâna şi loveşte palma femeii când îi vede zâmbetul. Fără ajutor.

Spaţiu special pentru Ucraina

“Cazul ne-a surprins, pentru că părinţii ne-au spus că el nu se ataşează foarte uşor de persoane străine. Dintr-o dată însă, băieţelul a bătut palma cu noi, ne-a îmbrăţişat, ne-a zâmbit. A fost un lucru foarte mare. Părinţii au fost foarte mulţumiţi”, spune Camelia Pintilie. În cazul copiilor cu autism, programul de terapie individuală are ca scop dezvoltarea abilităţilor cognitive, de comunicare, psihomotrice, sociale şi de autonomie personală. Prin tehnici de intervenţie specializată, copiii cu autism pot învăţa lucruri pe care copiii tipici le învaţă în mod natural. “Am amenajat două camere cu 10 locuri pentru mame şi copiii cu dizabilităţi care vin din Ucraina. Având în vedere că reprezentanţii Fundaţiei Star of Hope s-au aflat la vămile Siret şi Albiţa, am identificat o mare nevoie în ce priveşte cazarea acestor mame care au copii cu dizabilităţi şi care nu pot sta la un loc, într-un spaţiu mare, deschis. Aceşti copii, în momentul în care le schimbi locul, sunt traumatizaţi. În plus este trauma pe care au trăit-o pentru că au trebuit să renunţe la serviciile de terapie, servicii foarte bine organizate din ce am observat şi din discuţiile purtate cu părinţii. Acum, când vin la noi prima dată, ei sunt dezorientaţi. Dar sunt sigură că vor face progrese, pentru că sunt înconjuraţi de dragoste, ceea ce le oferă siguranţă”, spune Aurora Vatamaniuc, preşedintele fundaţiei.

Alături de cei mici, inclusiv părinţii primesc suport psihologic. “Uneori, nu mai putem. Şi este foarte în regulă. Când simţi că resursele emoţionale sunt pe sfârşite, părintele, că e român sau ucrainean, trebuie să apeleze la un specialist. Vrei să ajuţi, să faci ceva pentru copilul tău. Însă trebuie să fii, în primul rând, tu bine”, adaugă Aurora Vatamaniuc.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri