anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

VIDEO: Scandal cu miză de 500.000 euro pe Lascăr Catargi. Medic şi profesor vs. israelian împroprietărit

GALERIE
doctorite
  • doctorite
- +

Un medic şi o profesoară din Iaşi susţin că autorităţile ar fi retrocedat ilegal un teren într-una dintre cele mai valoroase zone ale Iaşului, taman în faţa blocului lor. Anca Lazăr şi Raluca Gheorghiu locuiesc într-un bloc de la strada Lascăr Catargi nr. 15, lipit de fostul Institut de Istorie, iar temerea lor e că s-ar putea trezi, într-o bună zi, că nu mai au cum să intre în locuinţe. Reprezentanţii cetateanului israelian căruia i s-a retrocedat spun că nici nu poate fi vorba de aşa ceva şi susţin că totul s-a făcut legal, pe acte şi dovezi.

Scandalul de pe strada Lascăr Catargi nr. 15 datează de mai mulţi ani şi are ca punct de plecare o retrocedare din 2015. Atunci, în luna martie, cu puţin timp înainte să fie arestat şi să rămână fără funcţie, fostul primar Gheorghe Nichita a semnat dispoziţia 235/17.03.2015, prin care restituia în natură cetateanului israelian Lascar Wachtel o jumătate dintr-o bucată de teren de peste 1.000 de metri pătraţi. Situaţia locativă din zonă e mai complicată decât în alte locuri, iar retrocedarea a stârnit nemulţumirea a o parte din locatari, mai exact a Ancăi Lazăr şi a Ralucăi Gheorghiu.

Alături de alte patru familii, cele două locuiesc într-un bloc ce ocupă aproximativ jumătate din teren. Restul e îngrădit, e amenajată acolo o grădină cu un gingko biloba în mijloc, ba chiar şi un padoc ce găzduieşte doi căţei maidanezi. Practic, acea grădină e folosită de proprietari de jumătate de secol, chiar dacă, în acte, locatarii au doar 6/12 din proprietate, în mare terenul de sub bloc şi împrejurimi.

Situaţia a devenit extrem de confuză după retrocedare pentru că nu s-a stabilit în clar amplasamentul jumătăţii de teren care s-a restituit în fizic şi care aparţine acum lui Michael Wachtel, moştenitorul lui Lascar Wachtel. Din acest motiv, Anca Lazăr şi Raluca Gheorghiu se tem că, odată că formalizarea împroprietăririi, Wachtel sau cel căruia i-ar vinde, ar putea ridica acolo orice, poate chiar un bloc sau un restaurant. În 2018, cele şase familii ale blocului de pe strada Lascăr Catargi nr. 15 au fost notificate să se înţeleagă amiabil cu israelianul Michael Wachtel cu privire la împărţirea terenului. Anca Lazăr şi Raluca Gheorghiu au refuzat şi au atacat în instanţă dispoziţia de retrocedare semnată de primar.

„Nu ne place să umblăm prin judecătorii, tribunale, dar ne judecăm pentru acest pământ de mulţi ani, ne-a costat sănătatea, mulţi bani, şi ne vedem în situaţia de a ne trezi cu această bucată de teren luată şi, de ce nu, pot să mă gândesc cu un bloc, cu un hotel. Pe acest teren se află utilităţile noastre, canale, ţevile de apă, plus accesul în clădire. Dacă o să ne ia tot aici, nu o să avem altă cale de acces“, a precizat, ieri, Raluca Gheorghiu, medic.

Procesul prin care cele două au contestat decizia de retrocedare din 2015 a fost soluţionat, în primă instanţă, de Tribunalul Iaşi. Instanţa a stabilit, pe 11 noiembrie 2019, că cele două sunt „persoane lipsite de interes“ în această speţă şi le-a respins solicitarea. Ieri, de altfel, în discuţia cu presa, Gheorghe şi Lazăr au invocat şi o serie de nedreptăţi pe care, consideră ele, le-au întâmpinat în instanţă în acest caz. Ele au precizat că au cerut, în trecut, inclusiv uzucapiunea acelui teren, însă li s-a respins cererea. Cele două locatare au formulat apel şi cer, în continuare, prin avocat, ca dispoziţia de retrocedare să fie anulată.

Procesul continuă la Curtea de Apel Iaşi

Sandra Grădinaru, avocata lor, a precizat: „Tot terenul în suprafaţă de 1.013 metri pătraţi este în realitate ocupat în sensul art. 10 alin. 2 din Legea nr. 10/2001, astfel încât prin dispozitia Primarului Mun. Iasi nr. 235/17.03.2015 trebuia să se constate că singura soluţie pentru Wachtel Michael Eduard era acordarea eventual de despăgubiri şi nicidecum nu exista posibilitatea ca terenul să fie restituit în natură“.

Avocata israelianului Wachtel, în schimb, ne-a precizat ieri că retrocedarea a fost una legală şi a fost decisă de Primărie la finele unui proces ce a vizat clădirea de lângă, adică fostul Institutul de Istorie, pentru care evreul s-a luptat în instanţă cu Academia Română. „Dispoziţia primarului este perfect legală şi este dată în temeiul Legii 10/2001, cu procedura îndeplinită corespunzător. Este o dispoziţie care a completat restituirea în natură a imobilului alăturat - casă şi teren - dispusă de o instanţă de judecată“, ne-a spus, ieri, avocata Oana Chiriţă, reprezentanta lui Michael Wachtel.

Aceasta a precizat că notificarea trimisă către locatari pentru împărţirea terenului a fost una „elegantă şi amiabilă“, cerându-se nimic altceva decât un partaj amiabil, la notar. „Este exclusă ideea de blocare a accesului. Domnul Wachtel vrea să identifice bucata de teren care îi aparţine, şi să îşi indivi­dualizeze proprietatea, iar pentru aceasta trebuie făcute măsurători“, spune Chiriţă, care a lăsat de înţeles că doar doamnele Lazăr şi Gheorghiu sunt nemulţumite de intenţia israelianului de a obţine jumătate din acel teren, care ar putea fi vândut şi cu peste 500.000 de euro, potrivit surselor din piaţă.

Procesul în care se cere anularea deciziei de retrocedare se va relua în perioada următoare, la Curtea de Apel. Alături de blocul de pe Lascăr Catargi, după un proces mediatizat, acelaşi evreu a primit în baza unei decizii judecătoreşti clădirea Institutului de Istorie, invocând în instanţă că ar fi fost preluată abuziv de regimul comunist. Clădirea a fost vândută ulterior cu peste 500.000 de euro reprezentanţilor unui restaurant.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Alexandru LĂZESCU

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

Filmuletul zilei

opinii

Scaunele şi câinele Celsius

Nichita DANILOV

Scaunele şi câinele Celsius

Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

Sorin CUCERAI

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

O critică a criticii

Dana ȚABREA

O critică a criticii

Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Răzbunarea mașinii

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.