Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

După dosarele penale care au făcut înconjurul ţării, primarul se dă iar în stambă

VIDEO - Scandalul provocat de Chirica l-a depăşit pe cel al marşului minorităţilor sexuale LGBTQ

GALERIE
Mars LGBT Iasi
  • Mars LGBT Iasi
- +

Pentru că a interzis marşul, primarul a fost acuzat de organizatori de încălcarea drepturilor civile. Până la urmă, manifestarea a avut loc, jandarmii tratând-o ca un marş spontan. Într-un atac mizerabil pe Facebook la adresa cotidianului nostru, lansat în urmă cu două zile, Chirica acuza reporterii că "vor să sădească ură între minorităţi". De fapt, acţiunile sale au arătat cine a "sădit" ura.

Primul marş LGBTQ de la Iaşi s-a desfăşurat seara trecută fără incidente grave, chiar dacă un grup compact de contestatari au strigat mesaje jignitoare la cei care mărşăluiau, i-au huiduit, iar câteva persoane i-au stropit, după cum chiar ei au afirmat, cu aghiazmă, iar din mulţime se simţea şi miros de tămâie. Pe lângă cei mai vocali dintre contestatari, la marş, pe parcursul traseului, au putut fi văzute şi alte persoane în tricouri albe, care îi îndemnau "să nu spurce iubirea", şi care se rugau în genunchi. În unul dintre grupurile cu tricouri albe se afla şi cunoscutul preot Dan Damaschin.

Autorităţile spun că marşul organizat de cei din comunitatea LGBTQ şi de către cei care susţin această minoritate nu este unul legal, iar voci din rândul jamdarmilor afirmă că tratează manifestarea ca pe un marş spontan. În ciuda acestor lucruri, forţele de ordine au reuşit să-i păstreze la distanţă pe cei care contestau marşul LGBTQ. Tot forţele de ordine au hotărât, de comun acord cu cei din comunitate, să oprească marşul în zona Moldova Mall, la Palatul Culturii aşteptând două grupuri distincte de contestatari.

Un marş LGBTQ în care doar vocile contestatarilor s-au auzit

Marşul LGBTQ de la Iaşi ar fi trecut aproape neobservat dacă nu ar fi fost interzis. S-a putut observa din faptul că vocile celor din asociaţia Rise OUT, din comunitatea LGBTQ de la Iaşi sau din ONG-urile care şi-au arătat susţinerea pentru manifestare aproape că nici nu s-au auzit pe tot parcursul acestuia. Au zâmbit din ochi, pentru că pe gură şi nas toţi purtau măşti, celor care îi huiduiau de pe margine şi au fluturat din steaguri. Doar la final s-au aplaudat pentru curajul lor, i-au aplaudat pe jandarmii care i-au protejat pe tot parcursul marşului şi au sperat ca anul viitor să nu mai fie huiduiţi, udaţi sau înjuraţi.

"Să sperăm că nu se vor întâmpla acte de violenţă, însă ţin să atrag atenţia că posibilitatea agresiunilor este una reală, nu noi suntem agresorii, nu noi vom răspunde cu violenţă acestor tentative de intimidare a unei comunităţi deja vulnerabile", afirma Florin Buhuceanu de la Asociaţia ACCEPT, ONG care a susţinut manifestarea Rise OUT.

Dan Damaschin, în unul dintre grupurile contestatarilor paşnici

La marşul de seara trecută, care a început la Casa de Cultură a Studenţilor, au fost prezente trei grupuri distincte: cei care susţin comunitatea LGBTQ, un grup de persoane care s-au declarat creştini contestatari ai păcatului, dar şi un grup format în mare parte din copii, din tineri şi câţiva părinţi care s-au rugat cu lumânări aprinse în diferite locuri pe traseul marşului, în unul dintre aceste locuri fiind prezent şi preotul Dan Damaschin.

Cei care ţipau împotriva comunităţii LGBTQ au fost ţinuţi de jandarmi, în cea mai mare parte a marşului, departe de grupul care milita pentru drepturile minorităţilor sexuale, iar la final, pentru a nu se întâlni cu alte grupuri de contestatari care îi aşteptau la Palatul Culturii, marşul a fost întrerupt în zona Moldova Mall.

Petiţie din partea USR pentru susţinerea marşului

Ana Raluca Roşu, vicepreşedinte USR Iaşi, filiala locală, explică faptul că, la întâlnirea de joi dintre reprezentanţii Rise OUT, Primărie, Jandarmerie şi Poliţia Locală, primarul Mihai Chirica nu a participat. La întâlnire au participat şi reprezentanţii CIVICA, dar şi ai USR, aceştia arătându-şi suportul printr-o adresă de susţinere înaintată Primăriei pentru marşul Pride. Conform reprezentantei USR Iaşi, filiala locală, membrii comisiei care au participat la întâlnire s-au arătat înţelegători în privinţa marşului, în final aceştia semnând pentru organizarea marşului, cei prezenţi considerând că sunt respectate toate prevederile legale şi că nu există motive de a refuza un astfel de marş.

Cititi si: Primarul s-a răzgândit şi nu mai aprobă marşul LGBTQ. Zice însă că respectă Constituţia

Dispoziţia a ajuns însă ceva mai târziu pe masa primarului, care a refuzat organizarea marşului, invocând "schimbările nivelului de incidenţă Covid-19 în municipiul Iaşi", după cum se poate observa în dreptul semnăturii sale. "Ziarul de Iaşi" a publicat o ştire scurtă în cursul zilei de joi, cu informaţii transmise de organizatorii marşului, în care se arăta că municipalitatea a fost de acord. Erau informaţii primite de toată presa, ştirea fiind în ediţiile online a ziarelor centrale sau pe fluxurile agenţiilor de presă. Cu toate acestea, primarul a publicat seara târziu, pe Facebook, un atac mizerabil în care acuză cotidianul nostru de "manipulare", concluzia lui Chirica fiind că reporterii ZdI "vor să sădească ură între minorităţi". La câteva ore de la atacul penibil şi grobian lansat de Chirica, s-a dovedit că tocmai acţiunile sale au "sădit ură" şi au dus la tensiuni în societatea civilă ajungându-se până la acuze de încălcarea drepturilor civile şi ameninţări cu procese penale lansate de diverse ONG-uri.

Chirica despre marşul Rise OUT: "este clar că este o provocare aproape nesimţită pe care şi-au permis-o în cel mai important centru spiritual al României"

Chiar dacă iniţial primarul Mihai Chirica declara că motivul principal al respingerii acestui marş a fost cel ar regulilor impuse de pandemie, edilul a declarat mai târziu, în numele conducerii Primăriei Municipiului Iaşi, că "Respectăm solicitările Asociaţiei Rise Out, dar şi miile de mesaje şi solicitări ale ieşenilor care nu sunt de acord cu mişcarea LGBTQ", sugerând astfel că o instituţie publică poate ignora drepturile unei minorităţi atâta vreme cât sunt suficiente persoane care nu sunt de acord cu acea minoritate. Reamintim că refuzul redactat în pix de primarul Mihai Chirica pe cererea Rise OUT menţiona de fapt doar situaţia epidemiologică.

În cursul zilei de ieri, declaraţia primarului a devenit chiar şi mai radicală şi subiectivă, cum chiar el afirmă. "Astăzi pornesc şcolile superioare şi pe de altă parte se dă startul neoficial şi a Sărbătorilor Iaşului. Astăzi (1 octombrie) este una dintre sărbătorile religioase ale comunităţii creştine, care este foarte venerată ca sărbătoare religioasă. Eu cred că această comunitate LGBT, care se poate bucura în sensul corect şi neipocrit de înţelegere şi de o abordare cât se poate de raţională, constituţională şi modernă a unei democraţii în care credem cu toţii, îşi va găsi locul cu siguranţă atunci când condiţiile subiective de care vorbeam sunt îndeplinite". Cu alte cuvinte, putem înţelege că cei din comunitatea LGBTQ pot face marş, dar să nu fie o cruce în calendarul ortodox.

Primarul a invocat şi sute de semnături de la persoane din Iaşi şi afirmă Chirica despre aceştia că "abia aşteaptă să-i îmbrâncească", sugerând practic că a refuzat cererea din dorinţa de a-i proteja pe membrii LGBTQ. Primarul mai afirmă că intenţia Rise Out de a face marş pe 1 octombrie, cu pelerini în oraş şi de o sărbătoare religioasă "este clar că este o provocare aproape nesimţită pe care şi-au permis-o în cel mai important centru spiritual al României".

Acesta a mai continuat despre marş, înainte de desfăşurarea lui, că "eu sunt convins că nici nu vor veni sau vor veni atât de puţini şi nesemnificativ, de altfel cum reprezintă această comunitate. Nu are nimeni nimic cu ei", afirmă edilul.

Mesaj împăciuitor al primăriei chiar înainte de marş

Primăria Iaşi a trimis un comunicat oficial în cea de-a doua parte a zilei de ieri în care menţionează că a avut loc o întâlnire la Palatul Roznovanu cu reprezentanţi ai asociaţiilor Rise OUT, ACCEPT şi CIVICA "în vederea găsirii unei soluţii raţionale şi morale pentru Marşul Iaşi Pride". Primăria a afirmat că, "edilul-şef a propus ca astăzi, la ora analizată, să fie organizată doar întâlnirea reprezentanţilor asociaţiilor în condiţii de siguranţă sanitară, iar, în spiritul respectului şi toleranţei reciproce, Marşul Iaşi Pride să fie organizat după Sărbătorile Iaşului, la orice dată după 15 octombrie 2021 care ar conveni iniţiatorilor, de asemenea în condiţii de siguranţă sanitară, de ordine publică şi fără a aduce atingere niciunui participant". Conform comunicatului, Mihai Chirica a îndemnat la toleranţă reciprocă.

Care a fost firul poveştii din perspectiva Rise OUT

Membrii organizaţiei Rise Out au transmis în cursul zilei de ieri un comunicat în care arată că marşul nu se anulează, dar fac şi o serie de precizări cu privire la toate demersurile întreprinse. Practic, conform acestora, au existat mai multe cereri adresate Primăriei, una în care se solicita iniţial ca marşul să aibă loc pe 30 septembrie. Prin urmare, toate afirmaţiile că special au dorit organizarea lui de o sărbătoare creştină nu are fundament. Totodată, li s-a refuzat organizarea pe 30 septembrie invocându-se că mai au loc în acea perioadă două evenimente. Cu toate acestea, conform membrilor organizaţiei, la data de 30 septembrie, cu o zi înainte de Marşul Iaşi PRIDE, a fost aprobat Marşul Tinereţii al Asociaţiei Tineretului Ortodox Român.

Membrii organizaţiei afirmă că nu au avut nici cea mai mică intenţie ca marşul să coincidă cu o sărbătoare ortodoxă. Aceştia afirmă că au tot încercat să obţină o aprobare de pe data de 31 august. Asociaţia Rise OUT a mai declarat ieri înainte de marş că va depune o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu sprijinul Asociaţiei ACCEPT.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri