Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

(VIDEO) Scriitorul Marcel Proust ar fi fost identificat într-un film din 1904

 

GALERIE
Marcel Proust
  • Marcel Proust
- +

Scriitorul Marcel Proust, autorul ciclului de romane ”În căutarea timpului pierdut”, ar fi fost identificat de specialişti în imaginile unui film din 1904, conservat de Centrul Naţional al Cinematografiei francez, potrivit Le Point.

 Un cercetător l-ar fi identificat pe Marcel Proust într-un film datat din 1904. Documentul, conservat în arhivele Centrului Naţional de Cinema şi publicat de lepoint.fr, arată într-un minut alaiul de nuntă al cuplului Elaine Greffulhe şi Armand de Guiche, prieteni ai scriitorului. 

Jean-Pierre Sirois-Trahan, profesor şi cercetător la Universitatea Laval din Québec, asigură în ultimul număr al Revue d'études proustiennes (Classiques Garnier) că îl recunoaşte pe Marcel Proust.  Bărbatul cu pălărie şi redingotă gri, care apare în video la secunda 37, ar putea fi autorul ciclului de şapte romane ”În căutarea timpului pierdut”. Cercetătorul lansează mai multe argumente pentru a-şi susţine teoria. El vorbeşte nu numai despre asemănarea fizică, dar şi despre faptul că se ştie că romancierul a fost prezent la acea căsătorie, neînsoţit. Ţinuta sa era conform epocii. 

”Întotdeauna m-am gândit că-l vom vedea într-un film de actualitate. Forma chipului, felul în care este îmbrăcat, totul îi corespunde, iar identificare mi se pare justificată. Găsesc această descoperire emoţionantă”, a fost de părere Jean-Yves Tadié, specialist proustian, întrebat de Le Point. ”Nu există probe absolute că este vorba despre Proust, însă filmul este un document preţios despre universul care a inspirat opera «În căutarea timpului pierdut»”, adaugă cercetătorul.  Mai mult, personajul Oriane de Guermantes, din ”Calea spre Guermantesa”, fost inspirat parţial de nunta Elainei Greffulhe. 

Marcel Valentin Louis Eugène Georges Proust (10 iulie 1871 - 18 noiembrie 1922) a fost romancier, eseist şi critic francez, cunoscut mai ales datorită romanului ”În căutarea timpului pierdut” (în limba franceză À la recherche du temps perdu), operă monumentală de ficţiune a secolului XX, publicată de Gallimard în şapte volume, redactate vreme de mai bine de 14 ani.  Romanul ”În căutarea timpului pierdut” este considerat o capodoperă a literaturii universale. Graham Greene l-a numit pe Proust "cel mai mare romancier al secolului XX", iar William Somerset Maugham a numit romanul lui Proust "cea mai mare ficţiune din toate timpurile până în ziua de azi".  

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri