Florile alese pentru sărbătoarea din acest an sunt în proporție covârșitoare mov, culoarea regalității, combinate cu flori albastre (Delphinium blue) și crini dubli.
,,Culorile pe care le-am ales anul acesta sunt unele care să exprime în primul rând bucuria, cu un colorit altfel. Avem trandafir roz în două variante, trandafiri albi, galbeni, trei varietăți de crin foarte frumoase, dubli”, a declarat Ioan Buștei, cel care se ocupă de împodobirea baldachinuluiSf Parascheva de ani de zile.
Familia Buștei a venit pentru prima dată la Iași în urmă cu 21 ani au venit cu trandafiri roşii, crini şi crizanteme albe, şi au reuşit să facă rost de aici de 100 de metri de ghirlandă de brad, indispensabilă pentru ornatul baldachinului.
„Pentru noi, pentru toată familia noastră, este cea mai mare sărbătoare, pentru că o facem din suflet şi cu tot dragul, ca mulţumire, deşi este foarte puţin faţă de ceea ce face Sfânta pentru noi şi pentru oamenii din jurul nostru. Începem să ne gândim cam cu o lună înainte de drumul spre Iaşi la varietatea de flori, de culori, de sortimente, dar totul se schimbă cu o zi-două înainte să cumpărăm florile“, a declarat Florentina Buştei, pentru Ziarul de Iași, în 2019.
A venit în urmă cu 21 de ani pentru prima dată cu soţul ei să o viziteze pe Sfânta Parascheva, după ce a visat că trebuie să facă acest lucru. Femeia povesteşte că, timp de mai multe luni, în perioada aprilie – septembrie, în 2003, venea la Iaşi la două săptămâni cu soţul ei să se închine la moaştele Sfintei Parascheva, iar atunci au luat decizia de a împodobi an de an baldachinul cu flori aduse de la Bucureşti, unde au o afacere en-gros.
„Totul se întâmplă din dragoste pentru Sfânta Parascheva. Ea face minuni tot timpul, noi trebuie sa fim suficient de înţelepţi ca să ne dăm seama şi să le privim ca pe nişte minuni. De 16 ani simt nevoia să vin la Iaşi să mă închin la Sfânta Parascheva, este ca efectul unui medicament, ca o dependenţă“, a mai povestit femeia. Însă, prima dată când a venit, nu şi-a dat seama de volumul de muncă necesar pentru a putea orna baldachinul. A venit cu o singură colegă, care se ocupă de design, cu o maşină de flori vrac, nearanjate în niciun fel, şi s-au trezit aici că le-a luat câteva zile munca ce trebuia terminată în câteva ore.
Norocul sau, cum ar spune Florentina Buştei, dorinţa Sfintei Parascheva, a fost că o echipă cu care lucra des era la Iaşi fiindcă tocmai îşi terminaseră treaba la o nuntă şi au venit să o ajute să orneze integral baldachinul. Este nevoie de o muncă pe care o fac 10-12 persoane cu două zile înainte de a se porni spre Iaşi, pentru a realiza aranjamentele florale, şi o zi întreagă de muncă pe care o face o echipă de 20 de persoane la Iaşi, împodobind baldachinul.
Publicitate și alte recomandări video