VIDEO Senatorul Liviu Brătescu face o critică severă a filialei Iași a PNL. Misterul rubedeniilor
Dialog în Studioul tv al Ziarul de Iași cu senatorul până săptămâna trecută liberal care a refuzat să apară pe lista candidaților fără o evaluare a celor puși acolo să reprezinte PNL Iași în Parlament.
Senatorul Liviu Brătescu a scuturat scena politică ieșeană atunci când s-a retras de pe lista candidaților PNL Iași pentru Camera Deputaților. Era pe locul 4, la limita eligibilității, dar în urma unor nume dintre care unele, consideră el, nu aveau de ce să fie așa de sus. „Sunt oameni în relații de rudenie care ocupă poziții decizionale în PNL. Când lipsesc criteriile și când lipsește transparența, te gândești că aceste relații de rudenie au fost cele care a contat”, explică Liviu Brătescu într-un dialog purtat în studioul tv al Ziarul de Iași.
Decizia ulterioară a de părăsi partidul este rezultatul unei evaluări pe care el o consideră incorectă, evaluare făcută de către conducerea PNL Iași asupra activității sale desfășurate în tabăra liberală vreme de peste 25 de ani. „Era firesc să existe o dezbatere, iar cei care aveau să decidă asupra numelor de pe listă să cunoască ce vrem să facem mai departe în Parlamentul României”, a subliniat el.
Ce n-a reușit să aducă PNL Iași
Liviu Brătescu nu e în căutarea unui loc de muncă. „Sunt cercetător la Institutul «A.D. Xenopol», e o profesie cu care mă mândresc. Când mi-am anunțat colegii că îmi voi da demisia nu aveam niciun plan politic. Acum iau în calcul absolut toate variantele, doresc să candidez, sunt în diferite discuții în acest moment, nu vă ascund”, subliniază el în interviu, menționând că sunt două partide unde „în niciun caz nu voi merge”. „Am proiectele mele pe care vreau să le duc mai departe, de asta am fost supărat că nu a existat acea dezbatere”, a mai spus el.
Întrebat de nume ieșene care au preferat să candideze pe listele altui partid, Liviu Brătescu a fost de acord că PNL nu a reușit în ultimii ani să atragă personalități de exemplu din zona universitară, din breasla avocaților sau din categoria grea a mediului de afaceri. Sunt însă mulți oameni respectabili în filiala ieșeană, a ținut el să sublinieze.
Unanimitate și lipsă de unitate
Există în partid niște unanimități care nu fac bine PNL, consideră „veteranul” liberal. În Biroul Permanent Național, propunerea pentru ca Nicolae Ciucă să fie candidatul partidului la Președinție a trecut cu unanimitate de voturi. „Eu cred că un lider trebuie să-și pună întrebări când ai astfel de unanimități pe decizii importante”, a menționat el.
Dacă vorbim despre proiectele Iașului care au nevoie de susținere la București, „se pune problema dacă noi avem puterea interioară ca, atunci când discutăm cu un lider de la București, să spunem ce acceptăm și ce nu”. Dar, „din păcate, nimeni nu s-a străduit să ne adunăm la o masă toți cei 17 parlamentari ai Iașului. Am dus diferite supărări de pe plan local la nivel central și asta nu ne-a făcut bine. Decidenții de la București simt lucrurile astea și mie mi se pare că, dacă nu sunt mai multe proiecte de la Iași susținute de autoritățile centrale, asta se datorează și faptului că Bucureștiul s-a obișnuit ca repezentanții Iașului să fie foarte «cuminți»”, a descris fostul senator liberal lipsa de unitate a celui mai mare grup parlamentar din afara Capitalei.
Ce crede Liviu Brătescu despre regionalizare, cum a pornit și cum merge proiectul sediului Operei de la Iași, de ce a acceptat anumite funcții în numele PNL și cine a avut de câștigat din asta puteți afla urmărind dialogul cu senatorul – acum independent – purtat în studioul tv al Ziarul de Iași.
Publicitate și alte recomandări video