VIDEO Sute de mii de francezi au protestat împotriva ascensiunii extremei drepte, după victoria lui Marine Le Pen la europarlamentare

duminică, 16 iunie 2024, 09:40
2 MIN
 VIDEO Sute de mii de francezi au protestat împotriva ascensiunii extremei drepte, după victoria lui Marine Le Pen la europarlamentare

În jur de 75.000 de persoane au protestat sâmbătă la Paris într-un marș de protest împotriva ascensiunii extremei drepte în Franța, după ce alianța de la guvernare pro-Macron a suferit o înfrângere majoră la alegerile europarlamentare de săptămâna trecută, când s-a clasat pe locul al doilea, la mare distanță de partidul de extremă dreapta Adunarea Națională (Rassemblement National/RN)  al lui Marine Le Pen, informează Deutsche Welle.

În total, în Franța au avut loc circa 150 de demonstrații similare la care au participat în jur de 250.000 de protestatari, conform informațiilor furnizate de poliția franceză. Poliţia a declarat că se aștepta la marșuri la care să participe 350.000 de persoane, motiv pentru care 21.000 de agenți de poliție au fost mobilizaţi după ce sindicatele, grupurile studenţeşti şi grupurile de drepturi au cerut organizarea de mitinguri pentru a se opune partidului eurosceptic şi anti-imigraţie, informează Reuters, preluată de news.ro.

Cel puţin 150 de marşuri erau aşteptate în oraşe precum Marsilia, Toulouse, Lyon şi Lille. La Paris, unde ar urma să participe până la 100.000 de oameni, un marş a început la ora 12:00 GMT (15:00 ora României) de la Place de La Republique, în est, trecând prin Piaţa Bastiliei până la Nation. „Demonstrăm pentru că suntem extrem de îngrijoraţi că (şeful RN) Jordan Bardella ar putea deveni următorul prim-ministru… Vrem să prevenim acest dezastru”, a declarat la Paris liderul sindical CGT (extremă stânga), Sophie Binet.

Preşedintele Emmanuel Macron a convocat alegeri legislative anticipate, care vor avea loc în două tururi, pe 30 iunie şi 7 iulie, după ce alianţa sa centristă a fost înfrântă de RN în scrutinul Parlamentului European de duminică trecută. O primă serie de sondaje de opinie au proiectat că RN ar putea câştiga alegerile şi ar putea fi în măsură să formeze următorul guvern.

Un sondaj realizat pentru revista Le Point, publicat vineri, estimează că RN va conduce primul tur al alegerilor parlamentare cu 29,5% din voturi, cu un uşpr avans faţă de 28,5% din voturi ale unei coaliţii de partide de stânga numită Frontul Popular. Tabăra centristă a lui Macron a obținut 18%.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii