Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

VIDEO: TEST de rezistență la cutremur pe o machetă a unui turn de 29 etaje la Cluj

GALERIE
macheta
  • macheta
- +

O echipă de studenţi de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a testat, miercuri, macheta din lemn a unui turn de 1,52 de metri din lemn de balsa, cu 29 de etaje, capabilă să reziste la un cutremur simulat mai mare decât cel înregistrat în Vrancea în 1977.

Macheta urmează să fie prezentată la un concurs care se va desfăşura, în aprilie, în San Francisco (SUA).

 

Our GM3 test. The structure stood up!!!That's a great relief for all the team members.Testul GM3 asupra structurii noastre a fost un succes. Răsuflam ușurați după 3 sesiuni de teste in care puține echipe au reușit sa încheie cu succes.Update: 6% eroare in predictiile acceleratiilor, rezultat care ne entuziasmeaza si mai mult.Facultatea de Construcţii din Cluj Napoca Primaria Zalau CEMACON Teraplast Grup EBS Romania PITECH+PLUS Prefcon Grup SC Constructii SA - SC Sinecon SAi Michelin Zalau Hilti tools Cabana Kaiser Allee MW Trade SRL Expertarom

Posted by UTCN SDC on Thursday, April 2, 2015

Echipa formată din 12 studenţi de la facultăţile de Construcţii şi Arhitectură a UTCN a realizat prima testare pe o platformă seismică a unei structuri din lemn de balsa, o machetei unui turn cu 29 de etaje cu o înălţime de 1,52 metri.

Horia Marian, căpitanul echipei de studenţi, a declarat, presei, că la construcţia structurii s-a lucrat circa o lună şi jumătate, după ce înainte a avut loc şi o proiectare foarte atentă.

"Construcţia machetei din lemn de balsa, care este foarte uşor, a durat circa o lună şi jumătate, iar înainte a presupus o proiectare foarte atentă, astfel încât să dispunem elementele cât mai bine pentru a obţine cel mai performant comportament la cutremurele simulate. Structura are o înălţime de 1,52 metri şi 29 de etaje, iar regulamentul din acest an prevede un etaj dublu la mijlocul machetei, la etajul 15. Scenariul presupune că acel spaţiu ar fi un restaurant de unde se poate vedea golful San Francisco”, a spus Marian.

Structura a fost supusă unei simulări a cutremurului El Centro, care a avut loc în 1940 în sudul Californiei şi a avut o magnitudine de 6,9 pe scara Mercalli, şi a rezistat, Apoi, a fost supusă la simularea unui cutremur de opt ori mai mare ca şi acceleraţie decât cel înregistrat în Vrancea în anul 1977 (7,2 grade pe scara Richter - n.r.), prăbuşindu-se abia la a treia replică a cutremurului.

Ovidiu Prodan, şef lucrări la UTCN, coordonatorul echipei, a declarat că, prin participarea la acest concurs, studenţii pun în practică tot ceea ce învaţă în primii ani de facultate.

"Ajung să simtă cu mâinile lor ce înseamnă construirea unei structuri din mii de piese şi să o testeze. Suntem foarte mulţumiţi de testarea de astăzi (miercuri - n.r.), am văzut care sunt problemele, unde avem loc să îmbunătăţim şi să facem lucrurile mai bune pentru structura finală cu care vom merge în SUA. Vom mai realiza încă două simulări de cutremure, iar ultima structură o vom ducem la concurs”, a afirmat Prodan.

La rânsul său, asistentul universitar Bianca Pârv a susţinut că sistemul structural conceput de studenţii UTCN este unul care poate fi adaptat la clădirile înalte, cu elemente precum stâlpi şi contravântuiri.

"Studenţii văd în urma simulărilor unde se rupe structura şi, în caz de cutremur, unde am avea nevoie de mai multe elemente şi să îmbunătăţim structura”, a spus Pârv.

Concursul la care vor participa studenţii de la UTCN va avea loc în perioada 5 – 8 aprilie în San Francisco (SUA), la evenimentul organizat de Institutul de Cercetări în Ingineria Cutremurelor urmând să participe 38 de universităţi din întreaga lume. Echipele UTCN participă din anul 2011 la concursul din SUA şi au obţinut, în anii 2014 şi 2015, locul întâi.

Mediafax și Facebook

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri