VIDEO Un complex rezidențial, înghițit de norii de praf de pe urma zecilor de camioane de la șantierul Spitalului de Urgențe

miercuri, 12 iunie 2024, 03:01
3 MIN
 VIDEO Un complex rezidențial, înghițit de norii de praf de pe urma zecilor de camioane de la șantierul Spitalului de Urgențe

Într-un film western, dintr-un nor de praf e așteptat să apară în goana calului un șerif care se va răfui cu bandiții care terorizează orașul. Locatarii din complexul rezidențial Roua din Moara de Vânt văd zilnic norii de praf, dar șeriful nu apare. Din vălătucii de praf încins apar unul după altul camioanele încărcate care se îndreaptă spre șantierul Spitalului Regional de Urgență și trec în viteză pe lângă blocurile de locuințe date în folosință în urmă cu cinci ani.

“Situat in zona de vile din Podu de Fier, la doar 2 km de centrul Iaşului, Roua Residence te ajută să ajungi la birou, în centru, în numai 3 minute. Aici poți să îţi începi ziua admirând zona de agrement Ciric de la înălţime, in confortul propriului apartament” – acestea au fost câteva dintre argumentele solide care i-au convins pe proprietarii de astăzi ai apartamentelor din complexul Roua Moara de Vânt să se mute în această zonă.

Însă vestea care i-a făcut pe majoritatea ieșenilor să răsufle ușurați – încep în sfârșit lucrările la Spitalul Regional de Urgență – s-a transformat într-un coșmar pentru locatarii de la Roua, situat chiar pe traseul constructorilor.

 

Se mișcă drumul cu tot cu camioane

 

“Au zis că vor folosi acest drum cât fac organizarea de șantier, apoi trebuie să defrișeze o porțiune de pădure în dreptul Bulevardului C.A. Rosetti și vor merge pe acolo. Ei, încă se merge pe la Roua, sunt două blocuri față în față și se mișcă drumul cu totul când trec camioanele. Era asfalt bun, s-a stricat. E gălăgie, e praf. Și nu trec câte un camion, două, trei, trec de zeci de ori”, spune Mihai Glăvan, unul dintre proprietarii de la Roua Moara de Vânt.

 

Exasperat, a început să filmeze camioanele și norii de praf. Într-un astfel de film făcut cu telefonul mobil, șirul de camioane e filmat din depărtare, iar norul de praf formează o linie continuă care le unește pe tot traseul.

 

 

În altele, camioanele sunt filmate chiar când intră pe străduța îngustă dintre blocuri.

 

 

“Nu știu ce e de făcut, nu știu unde să facem sesizare”, spune Mihai Glăvan.

“Pot face o sesizare la noi, dar până acum nu am primit niciuna. Vă asigur că ne mișcăm repede, imediat ce ne vor sesiza cetățenii. Poate face verificări și poliția locală. Cei responsabili de șantier trebuie să se asigure că toate camioanele care transportă materiale sunt asigurate cu prelată, iar pentru a evita ridicarea prafului ar trebui ca acolo să se stropească străzile ”, răspunde Gheorghe Bacușcă, comisar șef la Garda de Mediu Iași.

 

“De două zile au început să ude, dar trec zeci de camioane cu pietriș, merg cu viteză, se strică drumul, e gălăgie. Iar pe unde s-a udat, se usucă imediat”, adaugă Mihai Glăvan, în timp ca mai face o poză cu un camion care apare în zare, de după  un pâlc de copaci, aducând cu el un nor prăfos.

 

Locatarii de la ”Roua” nu știu cui să se adreseze

 

“Am intrat pe siteul Primăriei, să vedem dacă avem cui să ne adresăm, dar nu ne-am lămurit”, mai spune locatarul exasperat de praful care face zilele uscate de vară încă și mai greu de suportat.

“E clar, dacă este praf, acolo trebuie să se umecteze. E posibil ca ei să ude și să se usuce. Ceea ce înseamnă că ar trebui udat mai des. Cum spuneam, dacă suntem sesizați, mergem să verificăm. Cu atât mai mult cu cât acesta este doar începutul, o să se tot lucreze la șantierul Spitalului Regional de Urgențe, așa că neplăcerile ar putea continua. Nu așteptați, anunțați”, în îndeamnă comisarul șef al Gărzii de Mediu pe proprietarii complexului Roua Moara de Vânt. Dar îndemnul este valabil pentru oricine locuiește în apropierea unor șantiere și întâmpină aceleași probleme.

 

Primul contract de lucrări în vederea construirii Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași a fost semnat la finalul lunii februarie, la București, între Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), Ministerul Sănătății și firma Ness Proiect Europe, iar „primele intervenții la SRU Iași presupun: organizare de șantier, lucrări pregătitoare, terasamente și împrejmuire; excavare grosieră; lucrări de protejare a săpăturii; lucrări de deviere a utilităților și alte lucrări”. SRU va fi construit pe un teren de 12 hectare, în Moara de Vânt la circa 2,5 km de centrul Iașului, iar potrivit planurilor oficiale principalul acces va fi asigurat dinspre bulevardul C.A. Rosetti.

Etichete: cartier, praf, rezidential, roua, SRU

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii