VIDEO-UPDATE: Iașul, poluat de mizeriile din Valea Lupului colectate în Bahlui
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIDEO-UPDATE: Iașul, poluat de mizeriile din Valea Lupului colectate în Bahlui

GALERIE
Confluenta cu Bahlui
  • Confluenta cu Bahlui
- +

Tone de ape uzate colectate de la blocurile și casele din Valea Lupului ajung în Iași cu ajutorul Bahluiului. Mai întâi acestea se varsă în Pârâul Lupu, iar acesta în Bahlui.

”Chiar aproape de podețul de pe strada europeană E58, pe sub care trece Pârâul Lupu, este o gură de canal din care se varsă aproape continuu tone de ape uzate ce provin de la blocurile și casele din comună. Primarul localității, Dumitru Mihăiluc, afirmă că asta durează de ani de zile de când s-au conectat noi locuințe la canalizările vechi și subdimensionate, iar pompele nu mai fac față cantității prea mari de dejecții care trebuie împinse la deal ca să urmeze traseul conductei. Din când în când vin cei de la Apavital să deblocheze acele pompe, dar “pauza” nu durează mai mult de o zi.


Tot Primarul afirmă, potrivit lui Zara, că este în proiect refacerea traseului conductei (subtraversare E58), dar se așteaptă finanțarea (posibil POIM 2014-2020), totul fiind încă incert.

Între timp în zonă miroase îngrozitor, pârâul este mort, iar apa infestată din el se varsă în Bahlui care taversează apoi Iașul. Asta aproape în fiecare zi…”, a atenționat Briscan Zara.

UPDATE Reacţia autorităţilor:

Imediat după apariția articolului din Ziarul de Iași - VIDEO: Iașul, poluat de mizeriile din Valea Lupului colectate în Bahlui – o echipă de specialiști de la Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad și de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași s-a deplasat de urgență la fața locului pentru a identifica/stopa sursa evacuării neconforme și pentru a preleva probe de apă în vederea efectuării analizelor fizico-chimice.

În urma deplasării echipajului nostru în zona afectată s-a constatat existența unei avarii la rețeaua publică de canalizare administrată de S.C. Apavital S.A., apa uzată fiind deversată direct în cursul de apă Lupul. Echipele operatorului zonal de servicii de apă-canal, Apavital S.A. intervin pentru remedierea deficienței apărute și pentru stoparea deversării apelor uzate.

Totodată specialiștii de la Laboratorul de Calitate a Apei din cadrul A.B.A Prut-Bârlad au prelevat probe de apă în vederea efectuării analizelor de fizico-chimice, pentru urmărirea influenței asupra calității corpului de apă de suprafață pe care a fost semnalată poluarea. 

Pentru reducerea impactului deversărilor directe de ape uzate asupra corpurilor de apă din aval,   A.B.A Prut-Bârlad a hotărât demararea procedurilor de asigurare a unor debite de diluție din acumularea Podul Iloaiei .

Menționăm că până în prezent nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă.

Revenim cu detalii după finalizarea analizelor fizico-chimice."

UPDATE1: L-am contactat pe primarul Dumitru Mihăiluc, care ne-a confirmat deversarea apelor poluate. El a precizat insă că acest lucru se intâmplă atunci când filtrele pompelor se infundă cu gunoaiele aruncate de unii locuitori din Valea Lupului. Echipele Apavital vin fiecare săptămână, dar filtrele respective se nfundă tot mai des, iar apa murdară refulează din cămin, ne-a explicat primarul. El a adăugat că există intr-adevăr un proiect de construire a trei subtraversări ale drumului european, dar şi că pompele trebuie înlocuite cu unele de putere mai mare.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Cosmin PAȘCA

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Fără un transfer rapid şi real de putere la nivel local, PNL Iaşi nu va avea niciun cuvânt de spus în transferul de putere de la Bucureşti. Va rămâne o organizaţie orfană, o gaşcă tolerată în partid, cu lideri lăsaţi să-şi facă şmenurile prin judeţ, atâta vreme cât nu emit pretenţii la funcţii şi bani de la centru.

Filmuletul zilei

opinii

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

Despre oraşele creative ale României (IV)

George ŢURCĂNAŞU

Despre oraşele creative ale României (IV)

Domeniile considerate creative au înregistrat o creştere importantă a numărului de angajaţi, de la 335,9 mii, în 2011, primul an de creştere economică semnificativă după criza de la finalul primului deceniu al secolului actual, la 506,2 mii angajaţi, în 2019, ultimul an pentru care avem date. Din perspectiva procentuală, creşterea e de aproape 50,7%.

Intermedierea financiară şi băncile străine

Alin ANDRIEȘ

Intermedierea financiară şi băncile străine

În România se înregistrează cel mai scăzut nivel al intermedierii financiare din Uniunea Europeană, nivelul creditelor acordate mediului privat fiind de doar 24,7% din Produsul Intern Brut, comparativ cu un nivel mediu în ţările UE de 85,8%. Acest nivel scăzut al intermedierii financiare are ca efect un acces dificil şi redus la finanţare a populaţiei şi a firmelor private, precum şi costuri mai mari de finanţare. 

pulspulspuls

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Am zis că, pe azi, să sărim faza cu jongleriile de bambilici ale băieţilor ăştia noi de la liberalii ieşeni unşi pe funcţii, căci, ne sugerează amicul Archibald Tănase, îi enervăm deja prea tare pe cei ce i-au votat şi văd acuma cât de tare s-au păcălit. 

Caricatura zilei

La un pahar cu extraterestru

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.