anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.08.2020

VIDEO: Urmăriți aici documentarul „ROMÂNII ne fac RUŞI, RUŞII ne fac ŢIGANI“

GALERIE
documentar
  • documentar
- +

Filmul „ROMÂNII ne fac RUŞI, RUŞII ne fac ŢIGANI“, prima producţie documentară care îi pune faţă în faţă pe români şi ruşi văzuţi prin ochii „moldovenilor“, a fost lansat oficial în cursul zilei de ieri la Bibllioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iaşi.

Filmul poate fi urmărit mai jos:

La manifestare au participat atât realizatorii filmului, Pavel Lucescu, şi cu echipa de producţie Blue Lemon, dar şi directorul RFI România, Ovidiu Nahoi, redactorul-şef al „Ziarului de Iaşi“, Toni Hriţac, şi preşedintele „Ziarului de Iaşi“, Alexandru Lăzescu, alături de senatorul Dan Lungu, deputatul Petru Movilă, dar şi omul de afaceri Viorel Blăjuţ, sponsorul principal al producţiei. De asemenea, în sală au fost prezente numeroase persoane din Republica Moldova, care au participat la dezbaterea de la finalul proiecţiei, completând, confirmând sau infirmând afirmaţiile făcute de cele 10 persoane intervievate în producţia documentară.

„Acum, în Republica Moldova, sunt vreo şapte partide unioniste şi nu reuşeşc nici măcar, fiecare, să adune câte un procent de 1%. Iar eu m-am întrebat, iar în sondaje se arată că între 20% şi 30% vor unirea cu România. Dar aproape nimeni nu mai votează aceste partide, cei care chiar susţin pe faţă unirea. În al doilea rând, în ultimii doi ani am stat multe luni în Republica Moldova, am făcut două campanii, am circulat în toată ţara, cred că am fost în peste 100 de localităţi, şi am observat un lucru. Când aflau că sunt român, aveau o atitudine foarte amestecată, cu o politeţe convenţională, mi-am dat seama că se cenzurează, păreau să aibă suspiciuni, şi atunci mi-am dat seama că e o problemă. De fapt, nimeni nu ştie cum gândesc cei din Republica Moldova despre România, despre unire sau despre români, dar nici despre Rusia sau despre ruşi, iar în România discutăm despre Republica Moldova într-un stereotip groaznic, alb-negru. Acolo se bat ruşii cu unioniştii“, a afirmat Pavel Lucescu, realizatorul producţiei, înainte de începerea proiecţiei.

După urmărirea celor două părţi ale documentarului, la întâlnire au luat cuvântul, pe lângă invitaţii la eveniment, şi persoane născute în Republica Moldova, care au afirmat că, deşi au fost prezentate zece viziuni diferite cu privire la români, România, la ruşi şi Rusia, realitatea din Republica Moldova cuprinde şi alte viziuni, iar puzzle-ul este mult mai complex decât cel prezentat în documentar.

Senatorul Dan Lungu a menţionat însă că producţia ar trebui privită din perspectivă sociologică, iar „sondajul“ realizat prin intervievarea celor 10 persoane este unul calitativ, nu cantitativ, iar realitatea ar trebui să fie cea în care toate cele zece păreri se intersectează.

De asemenea, deputatul Petru Movilă a punctat faptul că societatea din Republica Moldova încă este controlată, în mare parte, de ruşi, menţionând că o bună parte dintre oamenii de afaceri au origini ruseşti.

Directorul RFI România, Ovidiu Nahoi, a amintit însă de motivele istorice care au dus la distanţarea dintre România şi Republica Moldova şi de ce o eventuală unire s-ar putea realiza doar după eforturi considerabile din ambele părţi, atât politice, dar mai ales sociale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Otravă şi prostie veche (I)

Cătălin ONOFREI

Otravă şi prostie veche (I)

Recurgeţi la următorul experiment mental: închipuiţi-vă că, în mai 1990, Ion Iliescu şi FSN au luat decizia istorică de a nu mai intra în lupta electorală.

Filmuletul zilei

opinii

Într-o bună zi…

Briscan ZARA

Într-o bună zi…

Anii trec, corpul îmbătrâneşte, voinţa se diminuează şi mai mult, iar la un moment dat chiar spui fără să îţi dai seama că nu mai poţi fizic face lucrurile pe care le-ai tot amânat. Nu te mai ţin balamalele. Nu mai poţi urca pe munte, nu mai poţi alerga, nu mai poţi înota, nici măcar nu mai poţi sta treaz mai târziu de ora 23, nimic. Ai amânat până ce le-ai anulat.

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Consolidarea democraţiei reprezintă un proces eminamente focalizat pe îndeplinirea unor standarde politice: alegeri libere şi corecte, independenţa mass-media, guvernare democratică (stat de drept, eficienţă, transparenţă, corectitudine în alocarea şi cheltuierea fondurilor publice, echidistanţă, imparţialitate), societate civilă, justiţie independentă, combaterea eficientă a corupţiei. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Informaţii interesante ne parvin recent din lumea biznisului ieşean, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Cu Satelitu

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.