VIDEO Viitorul medicinei: microboţii vor elimina tumorile din interiorul corpului uman
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 17.04.2021

VIDEO Viitorul medicinei: microboţii vor elimina tumorile din interiorul corpului uman

GALERIE
roboti
  • roboti
- +

O echipă de la Caltech lucrează la un proiect în care microboţii vor transporta medicamentele către zone specifici al corpului nostru, precum tumorile.

Echipa formată din cercetători ai Departamentului de Inginerie şi de Ştiinţe Aplicate al Caltech lucrează la un proiect în care vor să construiască o serie de microboţi care să poată transporta medicamente într-o zonă specifică a corpului şi care să poată fi controlaţi din exteriorul acestuia, notează Phys.com.

Weng Gao şi Wei Gao din cadrul Catedrei de Inginerie Medicală au demarat acest proiect pentru a adapta tehnologia microboţilor tratamentului împotriva tipurilor de cancer care pot apărea în interiorul tractului digestiv.

Microboţii proiectaţi de către cei doi sunt nişte mici spere din magneziu, acoperite cu straturi de aur şi parilenă, un polimer care rezistă acizilor stomacali. Cercetătorii au prevăzut aceste mici sfere cu găuri neacoperite cu aur şi parilenă, iar interacţiunea materialului din acea zonă cu sucurile gastrice asugură propulsia acestor microboţi.

Pentru a adapta microboţii din magneziu uzului medical cei doi cercetători au inserat medicaţia sub stratul parilenă, după aceasta, pentru a se asigura că acizii stomacali nu vor distruge microboţii, aceştia au fost acoperiţi în parafină.

Pentru a se asigura că microboţii transportă medicamentele către zonele necesare, cercetătorii folosesc tehnologia PACT (photoacoustic computed tomography), care foloseşte pulsuri de lumină infraroşie. 

Trebuie precizat că această tehnologie a fost dezvoltată de către Wang Gao, pentru a putea fi folosită în depistarea tumorilor mamare. În acest punct, prin combin area celor două tehnologii, medicii vor putea depista tumorile din tracul digestiv şi, de asemenena, să urmărească traseul microboţilor. 
Momentan, combinarea celor două tehnici oferă o uneltă destul de greu de controlat, dar touşi care ar putea fi folosită pentru a eficientiza tratamentele împotriva cancerului. Astfel, atunci când microboţii ajung în proximitatea tumorilor, medicii vor activa un val continuu de lumina infraroşie care va fi absorbită de către microboţi, aceştia topindu-şi învelişurile din parafină.

„Aceşti microboţi pot penetramucoasa sistemului digestiv şi sta acolo pentru o bună perioadă de timp, îmbunătătţind transportul medicaţiei către zonele vizate”, explică Gao. De asemenea el mai adaugă: „Dat fiind că sunt crealizaţi din magneziu (n.r. microboţii) sunt biocompatibili şi biodegradabili”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.