VIDEO&FOTO: Demolare cu scandal în Păcurari. Va fi orașul curățat de ruine?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

VIDEO&FOTO: Demolare cu scandal în Păcurari. Va fi orașul curățat de ruine?

GALERIE
demolare casa pacurari (1)demolare casa pacurari (2)demolare casa pacurari (3)demolare casa pacurari (4)demolare casa pacurari (5)demolare casa pacurari (6)demolare casa pacurari (7)
 • demolare casa pacurari (1)
 • demolare casa pacurari (2)
 • demolare casa pacurari (3)
 • demolare casa pacurari (4)
 • demolare casa pacurari (5)
 • demolare casa pacurari (6)
 • demolare casa pacurari (7)
- +
O familie nu voia să iasă din imobilul de la intersecţia străzii Păcurari cu strada Şcoalei.

Municipalitatea va continua activitatea de demolare a imobilelor de locuinţe sociale care prezintă pericol public. Potrivit primarului Mihai Chirica, clădirea demolată ieri, de la intersecţia str. Păcurari cu str. Şcoalei, reprezintă doar începutul. Pe lista edilului-şef se află alte clădiri-anexă din Păcurari (lângă Casa Buicliu), pe Sărărie sau în zona Cuza-Vodă (intersecţia cu str. George Enescu).

Primarul Iaşului a subliniat că ritmul acestor demolări va fi în funcţie de fondul locativ pe care îl are la dispoziţie municipalitatea în sensul că familiile care stau cu forme legale în imobile degradate să poată fi relocate în condiţii de siguranţă.

Edilul a precizat că Primăria se află în plin proces de regândire a modului în care este gestionat patrimoniul public. Municipalitatea deţine un fond de 3.000 de locuinţe, dar, la acest moment, inclusiv primarul a admis recent că nu există o evidenţă coe­rentă. Din acest motiv, recent, Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat a fost reorganizată în trei direcţii: una de evidenţă a patrimoniului, alta de gestionare a fondului locativ şi cealaltă de exploatare a patrimoniului.

El a estimat că prejudiciul adus bugetului, de gestionarea ineficientă a patrimoniului, este în valoare de două milioane de euro.

„Încercăm să redăm patrimoniului cultural importanţa necesară pe care o are pentru imaginea oraşului nostru şi vom continua acest proces. De-a lungul anilor vom reloca persoanele din casele care sunt supuse autodemolării, iar clădirile care sunt de patrimoniu vor fi restaurate“, a declarat primarul Iaşului.

Demolarea de ieri din Păcurari nu a fost lipsită de incidente. Primăria a evacuat patru familii, acestora fiindu-le atribuite alte locuinţe în Tomeşti, Dacia şi Cantemir. Însă, membrii uneia dintre familii au contestat ieri înde­lung demolarea şi au precizat că refuză repartiţia în Tomeşti.

„Imo­bilul reprezenta un pericol public. Toată lumea care circula prin zona de trotuar era nevoită să se ferească să nu cadă vreo cără­midă. A fost efectuată o expertiză tehnică şi a primit decizia de demolare. Vrem să redăm acestui loc aspectul urban“, a comentat Chirica.

El a adăugat că inclusiv în zona clădirii demolate vor mai exista, în imediata apropiere, alte imobile care vor avea aceeaşi soartă. În context, primarul a amintit şi de alte acţiuni ale municipalităţii în privinţa demolării garajelor fără autorizaţii şi reorganizarea modului în care arată comerţul stradal din apropierea intersecţiilor mari din oraş. Ultima acţiune privind garaje ilegale a avut loc pe str. Văscăuţeanu, unde, afirmă primarul, vor fi amenajate locuri de parcare. Totodată, 18 chioşcuri au fost dezafectate.

„Nu vrem să desfiinţăm tipul acesta de comerţ, vrem să-l ordonăm. Toţi cei care vor dori, după ce terminăm noi planurile de soluţii pentru fiecare intersecţie, vor putea participa la proceduri pu­blice pentru a-şi desfăşura activitatea. Vizăm Tg. Cucului, staţiile din zona Nicolina, nodul rutier din Tătăraşi şi toate locurile în care vom considera necesar că trebuie să îmbunătăţim aspectul urban“, a mai declarat primarul Chirica.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.