Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

VIDEO&FOTO: Demolare cu scandal în Păcurari. Va fi orașul curățat de ruine?

GALERIE
demolare casa pacurari (1)demolare casa pacurari (2)demolare casa pacurari (3)demolare casa pacurari (4)demolare casa pacurari (5)demolare casa pacurari (6)demolare casa pacurari (7)
  • demolare casa pacurari (1)
  • demolare casa pacurari (2)
  • demolare casa pacurari (3)
  • demolare casa pacurari (4)
  • demolare casa pacurari (5)
  • demolare casa pacurari (6)
  • demolare casa pacurari (7)
- +
O familie nu voia să iasă din imobilul de la intersecţia străzii Păcurari cu strada Şcoalei.

Municipalitatea va continua activitatea de demolare a imobilelor de locuinţe sociale care prezintă pericol public. Potrivit primarului Mihai Chirica, clădirea demolată ieri, de la intersecţia str. Păcurari cu str. Şcoalei, reprezintă doar începutul. Pe lista edilului-şef se află alte clădiri-anexă din Păcurari (lângă Casa Buicliu), pe Sărărie sau în zona Cuza-Vodă (intersecţia cu str. George Enescu).

Primarul Iaşului a subliniat că ritmul acestor demolări va fi în funcţie de fondul locativ pe care îl are la dispoziţie municipalitatea în sensul că familiile care stau cu forme legale în imobile degradate să poată fi relocate în condiţii de siguranţă.

Edilul a precizat că Primăria se află în plin proces de regândire a modului în care este gestionat patrimoniul public. Municipalitatea deţine un fond de 3.000 de locuinţe, dar, la acest moment, inclusiv primarul a admis recent că nu există o evidenţă coe­rentă. Din acest motiv, recent, Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat a fost reorganizată în trei direcţii: una de evidenţă a patrimoniului, alta de gestionare a fondului locativ şi cealaltă de exploatare a patrimoniului.

El a estimat că prejudiciul adus bugetului, de gestionarea ineficientă a patrimoniului, este în valoare de două milioane de euro.

„Încercăm să redăm patrimoniului cultural importanţa necesară pe care o are pentru imaginea oraşului nostru şi vom continua acest proces. De-a lungul anilor vom reloca persoanele din casele care sunt supuse autodemolării, iar clădirile care sunt de patrimoniu vor fi restaurate“, a declarat primarul Iaşului.

Demolarea de ieri din Păcurari nu a fost lipsită de incidente. Primăria a evacuat patru familii, acestora fiindu-le atribuite alte locuinţe în Tomeşti, Dacia şi Cantemir. Însă, membrii uneia dintre familii au contestat ieri înde­lung demolarea şi au precizat că refuză repartiţia în Tomeşti.

„Imo­bilul reprezenta un pericol public. Toată lumea care circula prin zona de trotuar era nevoită să se ferească să nu cadă vreo cără­midă. A fost efectuată o expertiză tehnică şi a primit decizia de demolare. Vrem să redăm acestui loc aspectul urban“, a comentat Chirica.

El a adăugat că inclusiv în zona clădirii demolate vor mai exista, în imediata apropiere, alte imobile care vor avea aceeaşi soartă. În context, primarul a amintit şi de alte acţiuni ale municipalităţii în privinţa demolării garajelor fără autorizaţii şi reorganizarea modului în care arată comerţul stradal din apropierea intersecţiilor mari din oraş. Ultima acţiune privind garaje ilegale a avut loc pe str. Văscăuţeanu, unde, afirmă primarul, vor fi amenajate locuri de parcare. Totodată, 18 chioşcuri au fost dezafectate.

„Nu vrem să desfiinţăm tipul acesta de comerţ, vrem să-l ordonăm. Toţi cei care vor dori, după ce terminăm noi planurile de soluţii pentru fiecare intersecţie, vor putea participa la proceduri pu­blice pentru a-şi desfăşura activitatea. Vizăm Tg. Cucului, staţiile din zona Nicolina, nodul rutier din Tătăraşi şi toate locurile în care vom considera necesar că trebuie să îmbunătăţim aspectul urban“, a mai declarat primarul Chirica.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri