VIDEO&FOTO: Demolare cu scandal în Păcurari. Va fi orașul curățat de ruine?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

VIDEO&FOTO: Demolare cu scandal în Păcurari. Va fi orașul curățat de ruine?

GALERIE
demolare casa pacurari (1)demolare casa pacurari (2)demolare casa pacurari (3)demolare casa pacurari (4)demolare casa pacurari (5)demolare casa pacurari (6)demolare casa pacurari (7)
 • demolare casa pacurari (1)
 • demolare casa pacurari (2)
 • demolare casa pacurari (3)
 • demolare casa pacurari (4)
 • demolare casa pacurari (5)
 • demolare casa pacurari (6)
 • demolare casa pacurari (7)
- +
O familie nu voia să iasă din imobilul de la intersecţia străzii Păcurari cu strada Şcoalei.

Municipalitatea va continua activitatea de demolare a imobilelor de locuinţe sociale care prezintă pericol public. Potrivit primarului Mihai Chirica, clădirea demolată ieri, de la intersecţia str. Păcurari cu str. Şcoalei, reprezintă doar începutul. Pe lista edilului-şef se află alte clădiri-anexă din Păcurari (lângă Casa Buicliu), pe Sărărie sau în zona Cuza-Vodă (intersecţia cu str. George Enescu).

Primarul Iaşului a subliniat că ritmul acestor demolări va fi în funcţie de fondul locativ pe care îl are la dispoziţie municipalitatea în sensul că familiile care stau cu forme legale în imobile degradate să poată fi relocate în condiţii de siguranţă.

Edilul a precizat că Primăria se află în plin proces de regândire a modului în care este gestionat patrimoniul public. Municipalitatea deţine un fond de 3.000 de locuinţe, dar, la acest moment, inclusiv primarul a admis recent că nu există o evidenţă coe­rentă. Din acest motiv, recent, Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat a fost reorganizată în trei direcţii: una de evidenţă a patrimoniului, alta de gestionare a fondului locativ şi cealaltă de exploatare a patrimoniului.

El a estimat că prejudiciul adus bugetului, de gestionarea ineficientă a patrimoniului, este în valoare de două milioane de euro.

„Încercăm să redăm patrimoniului cultural importanţa necesară pe care o are pentru imaginea oraşului nostru şi vom continua acest proces. De-a lungul anilor vom reloca persoanele din casele care sunt supuse autodemolării, iar clădirile care sunt de patrimoniu vor fi restaurate“, a declarat primarul Iaşului.

Demolarea de ieri din Păcurari nu a fost lipsită de incidente. Primăria a evacuat patru familii, acestora fiindu-le atribuite alte locuinţe în Tomeşti, Dacia şi Cantemir. Însă, membrii uneia dintre familii au contestat ieri înde­lung demolarea şi au precizat că refuză repartiţia în Tomeşti.

„Imo­bilul reprezenta un pericol public. Toată lumea care circula prin zona de trotuar era nevoită să se ferească să nu cadă vreo cără­midă. A fost efectuată o expertiză tehnică şi a primit decizia de demolare. Vrem să redăm acestui loc aspectul urban“, a comentat Chirica.

El a adăugat că inclusiv în zona clădirii demolate vor mai exista, în imediata apropiere, alte imobile care vor avea aceeaşi soartă. În context, primarul a amintit şi de alte acţiuni ale municipalităţii în privinţa demolării garajelor fără autorizaţii şi reorganizarea modului în care arată comerţul stradal din apropierea intersecţiilor mari din oraş. Ultima acţiune privind garaje ilegale a avut loc pe str. Văscăuţeanu, unde, afirmă primarul, vor fi amenajate locuri de parcare. Totodată, 18 chioşcuri au fost dezafectate.

„Nu vrem să desfiinţăm tipul acesta de comerţ, vrem să-l ordonăm. Toţi cei care vor dori, după ce terminăm noi planurile de soluţii pentru fiecare intersecţie, vor putea participa la proceduri pu­blice pentru a-şi desfăşura activitatea. Vizăm Tg. Cucului, staţiile din zona Nicolina, nodul rutier din Tătăraşi şi toate locurile în care vom considera necesar că trebuie să îmbunătăţim aspectul urban“, a mai declarat primarul Chirica.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.