Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

VIDEO&FOTO: Marş istoric în Franţa. 4 milioane oameni au ieşit pe străzi

GALERIE
Mars Parismiting Paris -AFP___Mediafax_Foto-ERIC_FEFERBERGje suis charlie (1)je suis charlie (2)je suis charlie (3)je suis charlie (4)je suis charlie (5)je suis charlie (6)je suis charlie (7)je suis charlie (8)je suis charlie (9)je suis charlie (10)je suis charlie (11)je suis charlie (12)je suis charlie (13)je suis charlie (14)je suis charlie (15)je suis charlie (16)je suis charlie (17)je suis charlie (18)
  • Mars Paris
  • miting Paris -AFP___Mediafax_Foto-ERIC_FEFERBERG
  • je suis charlie (1)
  • je suis charlie (2)
  • je suis charlie (3)
  • je suis charlie (4)
  • je suis charlie (5)
  • je suis charlie (6)
  • je suis charlie (7)
  • je suis charlie (8)
  • je suis charlie (9)
  • je suis charlie (10)
  • je suis charlie (11)
  • je suis charlie (12)
  • je suis charlie (13)
  • je suis charlie (14)
  • je suis charlie (15)
  • je suis charlie (16)
  • je suis charlie (17)
  • je suis charlie (18)
- +
Peste un million de persoane au manifestat în capitala Franţei în spirit de solidaritate cu victimele atacului terorist de miercuri. La eveniment au participat şi importanţi lideri politici străini, printre care s-a aflat şi Klaus Iohannis. "Eu sunt Charlie, sunt evreu, sunt poliţist", a fost sloganul care rezuma omagiul adus victimelor.

Un marş fără precedent a avut loc în Paris pentru comemorarea victimelor atacului terorist asupra evistei satirice Charlie Hebo. Presa din Franţa estimează că la manifestaţie au participat între 1 şi 1,5 milioane de persoane. Alte 2,5 milioane persoane au ieşit pe străzi în celelalte oraşe ale ţării.


A République, la marche filmée en accélérée by lemondefr

Marşuri similare au avut loc şi în alte oraşe din Franţa şi din alte părţi ale lumii. Preşedintele francez Francois Hollande, împreună cu numeroşi lideri străini, între care şi preşedintele român Klaus Iohannis, au participat la această manifestare. Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel şi premierul israelian Benjamin Netanyahu s-au aflat în faţa mulţimii de lideri străini care au sosit la Paris şi au participa la marşul împotriva terorismului. Alături de ei s-au aflat şi premierul britanic David Cameron, premierul spaniol, Mariano Rajoy, premierul turc Ahmet Davutoglu, premierul ungar Viktor Orban şi cel ucrainean, Petro Poroşenko. De asemenea, au fost prezenţi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, premierul italian Matteo Renzi şi ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.


Marché républicaine : au coeur d'une... by lemondefr

Liderii francez şi străini au fost aplaudaţi de miile de persoane prezente, dar şi de oamenii aflaţi la ferestrele locuinţelor lor, situate pe traseul mitingului, potrivit AFP. Oficialii internaţionali şi cei francezi au ţinut un moment de reculegere, după care preşedintele Francois Hollande i-a salutat pe fiecare dintre ei.

De la Paris la Washington

Manifestaţia istorică a fost organizată în memoria celor 17 victime ale atentatelor teroriste comise săptămâna aceasta în Franţa. Un marş extraordinar atât prin dimensiunea sa planetară, cât şi prin prezenţa liderilor străini care au defilat pe străzile pariziene."Parisul este astăzi capitala lumii", a proclamat Hollande cu puţin înainte de a se alătura manifestanţilor. Peste 5.500 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea, inclusiv lunetişti postaţi pe acoperişurile clădirilor aflate pe traseu. "Eu sunt Charlie, sunt evreu, sunt poliţist", a fost sloganul care rezuma omagiul adus victimelor acestor atacuri: 12 morţi, dintre care şapte jurnalişti şi doi poliţişti, miercuri, în atentatul de la revista satirică Charlie Hebdo din Paris, o poliţistă ucisă joi la Montrouge şi patru persoane ucise vineri în luarea de ostatici de la magazinul evreiesc din Paris. Cei trei atacatori francezi, care afirmau că fac parte din Al-Qaida şi din gruparea Stat Islamic, au fost ucişi vineri de forţele franceze în asalturi simultane.

Marşul este "un adevărat semn al forţei Franţei: Franţa este puternică, este unită împotriva tuturor acestor persoane" care au comis atentate, a afirmat Lassina Traore, un francez musulman de 34 de ani. Pe lângă mitingul gigantic de la Paris, numeroase manifestaţii s-au desfăşurat în alte oraşe franceze. Între 150.000 şi 200.000 de manifestanţi erau la Lyon, cel puţin 100.000 la Bordeaux (sud-vest), peste 60.000 la Rennes (vest) sau Marsilia (sud-est) şi alte câteva zeci de mii la Saint-Etienne (centru) sau la Perpignan (sud). Alte manifestaţii se desfăşurau în numeroase capitale din Europa şi America, mii de persoane fiind reunite la Madrid, Londra, Bruxelles sau Washington, în semn de solidaritate cu Franţa îndoliată.

Jucătorii echipei Lazio: "Je suis Charlie"

Jucătorii formaţiei Lazio Roma, între care se află şi Ştefan Radu, au evoluat în meciul cu AS Roma, din etapa a XVIII-a a campionatului Italiei, cu tricouri pe care este inscripţionat mesajul "Je suis Charlie", în semn de omagiu adus celor 17 persoane decedate în atentatele teroriste de la Paris. De asemenea, jucătorii echipei Lazio au jucat având banderole negre pe braţe în meciul care se dispută la ora transmiterii acestei ştiri. "Acest derby se va disputa în memoria victimelor din Franţa. Lazio este împotriva oricărei forme de terorism", a declarat directorul de comunicare al grupării laziale, Stefano de Martino.

leparisien.fr şi le monde.fr

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri