Locuitorii din zonă sunt exasperaţi că, anul acesta, nu s-a făcut mare lucru pentru siguranţa celor care vor să traverseze aglomerata şosea de la ieşirea din Iaşi spre Leţcani. Un protest a fost anunțat pentru această după-amiază
După un an în care nu s-a întâmplat nimic, locuitorii din Valea Lupului au reluat protestele faţă de tergiversarea lucrărilor de amenajare a unor treceri sigure de pe o parte pe cealaltă pe cea mai circulată arteră de intrare/ ieşire din oraş.
UPDATE
Sunt aproximativ 50 de persoane care protestează. Traficul a fost complet blocat din cauză că manifestanții trec fără oprire de pe o parte pe alta a străzii. Coada de mașini se întinde până la Antibiotice și până la sensul giratoriu din Păcurari. Un echipaj de la Poliția Rutieră dirijează circulația.
TEXT INIȚIAL
Pe segmentul Iaşi-Podu Iloaiei-Tg. Frumos, Drumul European 583/ DN 28 înregistrează deja de câţiva ani un nivel de trafic care îl califică pentru construirea unei autostrăzi. Dincolo de nepăsarea Guvernului, respectiv a Ministerului Transporturilor faţă de această necesitate, s-au înmulţit accidentele care au loc în locurile populate – cum porţiunea în care şoseaua trece pe lângă Valea Lupului.
De remarcat că, de la ieşirea din municipiul Iaşi, drumul aparţine Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Terenurile din stânga, pe sensul de mers spre Leţcani, fac parte din teritoriul administrativ al municipiului, cele din dreapta, din comuna Valea Lupului.
La începutul acestui an, a fost amenajată trecerea de pietoni din apropierea Popasului Păcurari, iar asta a fost ultima măsură de creştere a siguranţei traficului. „Spinările” amplasate înaintea celor doar trei treceri de pietoni, câte există pe acest tronson, sunt scoase în sezonul rece. În cele câteva luni în care sunt montate pe carosabil, ele sunt aplatizate de traficul greu care se desfăşoară şi acum prin mijlocul oraşului.
Primarul comunei, Dumitru Mihăiluc, a reamintit că Primăria Iaşi a solicitat în martie să preia în administrare segmentul de drum până la Fabrica de Antibiotice, pentru a monta semafoare. Reprezentanţii Primăriei la întâlnirile care au avut loc în 2017 şi anul acesta la Prefectură au explicat că, pentru această măsură care se poate aplica repede, trebuie ca drumul să le aparţină. Pe de altă parte, construirea unor pasarele a fost catalogată drept costistoare, cu atât mai mult cu cât pe partea de drum care aparţine administraţiei Iaşului sunt îngropate magistralele de apă de la Timişeşti. Altfel spus, nu s-ar putea construi pilonii care vor susţine viitoarele pasaje.
Cu aceste soluţii intrate în impas, locuitorii din Valea Lupului au reluat protestele. O nouă întâlnire de discuţii va avea loc luni dimineaţă la ora 10 la Prefectură.
TEXT: Radu MEȘNIȚĂ
VIDEO&FOTO: Andrei DÎSCĂ
Publicitate și alte recomandări video