anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Dezbinare şi apatie de Ziua Unirii

VIDEO&FOTO: O zi anostă a Unirii, fără lideri de la Centru, cu discursuri sforăitoare

GALERIE
manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (1)manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (2)manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (3)manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (4)manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (5)manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (6)manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (7)manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (8)manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (9)manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (10)manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (11)manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (12)manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (13)manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (14)
 • manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (1)
 • manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (2)
 • manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (3)
 • manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (4)
 • manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (5)
 • manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (6)
 • manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (7)
 • manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (8)
 • manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (9)
 • manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (10)
 • manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (11)
 • manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (12)
 • manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (13)
 • manifestari Piata Unirii Iasi 24 ianuarie 2018 (14)
- +
Ieşenii prezenţi ieri în Piaţa Unirii au scos din rutină manifestările anuale dedicate Unirii Principatelor Române, manifestări lipsite de prezenţa vreunui lider politic marcant, pentru prima dată în ultimii ani. Mesajele transmise din piaţă au fost mult mai puternice, spre diferenţă de discursurile, în mare lipsite de conţinut, ale oficialităţilor. Zeci de steaguri tricolore, pancarte şi bannere au umplut o bună parte din Piaţă. În mai multe momente de pe parcursul manifestărilor, un grup de câteva sute de persoane a interpretat cântece precum „Treceţi batalioane române Carpaţii“. În principal, Piaţa Unirii a fost dominată de două mesaje: unul în favoarea unirii României cu Republica Moldova, iar celălalt a vizat autostrada Iaşi – Târgu Mureş. La discursuri a fost huiduit copios şi PSD. Prezenţa neobişnuit de vocală a protestatarilor din mulţime a contrastat izbitor cu apatia de la tribuna oficială. O apatie care, fără nici o exagerare, nu a fost văzută niciodată din '90 încoace la Iaşi.

Intensele mesaje unioniste au fost popularizate în Piaţa Unirii de un grup de circa 400 de persoane, 300 dintre acestea fiind din Republica Moldova. Oamenii au fost mobilizaţi de „Acţiunea 2012“, platformă ce militează pen­tru unire. „1918 - Unire, 2018 - Reunire“, a fost mesajul afişat pe zecile de steaguri aduse de ei. Pe o altă pancartă a fost scris „Amor Patriae Nostra Lex“ (Iubirea patriei este legea noastră). Spre finalul manifestărilor, aceştia au desfăşurat şi un tricolor imens cu care au înconjurat statuia lui Alexandru Ioan Cuza, iar în interiorul cercului format, oamenii s-au prins în horă. În imediata apropiere a grupului unionist s-au poziţionat susţinătorii proiectului pentru realizarea autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş. „Cerem autostrada Marii Uniri“ şi „Echitate pentru Moldova“, au fost două dintre mesajele acestora.

Ieşenii nu au uitat nici de agenda publică, iar în timpul discursului şefului PSD Iaşi au huiduit copios şi s-au manifestat zgomotos cu vuvuzele. „PSD, ciuma roşie!“ şi „Vrem autostradă, nu penali pe stradă!“, au fost principalele două lozinci.

De huiduieli a avut parte şi consilierul prezidenţial Andrei Muraru în timp ce acesta a transmis mesajul preşedintelui Klaus Iohannis.

Pentru prima dată în istoria recentă a manifestărilor dedicate zilei de 24 ianuarie, ni­ciun oficial cu rang înalt din conducerea statului nu a venit la Iaşi. Anul trecut au participat doi membri ai Guvernului. Singurul ministru prezent a fost Monica Babuc, de la Ministerul Culturii din Republica Moldova. Pe scena din Piaţa Unirii a urcat şi Majestatea Sa Mar­gareta, Custodele Coroanei române. Alături de aceştia pe scenă au mai fost primarul Iaşului, şeful CJ, senatorul Iu­lia Scântei (PNL), deputatul Varujan Vosganian (ALDE), prefectul Iaşului, IPS Teofan, PS Petru Gherghel, precum şi oficiali militari.

În ciuda frigului, mii de ieşeni au venit să sărbătorească Unirea Principatelor Române. Unele estimări neoficiale au indicat un număr de cel puţin 3.000 de persoane. Multe, pentru frigul de afară, puţine, comparativ cu alţi ani.

Mihai Chirica: „Nu mai avem timp să ne jucăm cu destinul românilor“

În general, oficialităţile au militat pentru unitate naţi­nală în alocuţiunile susţinute. Faţă de anii trecuţi, din discursuri au lipsit referiri directe la proiectele Iaşului. În schimb, primarul Mihai Chirica a menţionat, la un mo­ment dat, că „Iaşul şi ieşenii au dat, dar trebuie să mai şi primească“.

„Să primim acea recunoştinţă de care avem nevoie pentru un proiect de ţară pentru încă 100 de ani“, a completat primarul.

Edilul a subliniat că românii trebuie să privească cu multă atenţie spre viitor şi să nu fie doar beneficiarii sacrificiului făcut acum aproape 160 de ani.

„Sunt foarte multe lucruri care ne pot dezbina, multe orgolii, multe interese şi foarte multe chestiuni care, pentru noi, românii, nu înseamnă nimic. Trebuie să scăpăm de ele. Trebuie să punem cu toţii umărul pentru a lăsa copiilor noştri ceea ce noi am moştenit“, a spus Mihai Chirica.

El a ţinut să se adreseze direct şi clasei politice, şi a transmis că e timpul „să se trezească“.

„Trag un semnal de alarmă tuturor oamenilor politici, şi mă includ şi pe mine printre ei: nu mai avem timp să ne jucăm cu destinul României şi al românilor. Se petrec prea multe lucruri care nu ne mai apropie (...) Dragi români, trebuie să ne trezim, dragi parlamentari, dragi guvernanţi, oriunde vă aflaţi, treziţi-vă! România are nevoie de o carte de vizită în Europa şi în lume, şi asta o putem face dacă toţi gândim la fel, dacă toţi sperăm că România va mai dăinui 100 de ani“, a conchis primarul.

Huiduieli în timpul discursului şefului PSD

Un mesaj de unitate a avut şi preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa. Acompaniat de huiduieli şi vuvuzele, şeful organizaţiei judeţene a PSD Iaşi şi-a arătat convingerea că „spiritul unirii va învinge în folosul românilor“. De asemenea, el i-a invocat pe Mihail Kogăl­niceanu şi Alexandru Ioan Cuza spunând că trebuie în­văţat din exemplul lor, în contextul în care, a spus Popa, aceştia au avut înţelepciunea „de a pune deoparte interesele personale, atunci când obiectivele naţiunii au cerut să acţioneze împreună“.

Preşedinţia a fost prezentă doar cu un mesaj.

„2018 este anul în care ne întoarcem la rădă­cinile noastre, anul în care mai mult ca oricând avem datoria de a ne stabili priorităţile pentru viitor. Românii au nevoie să fie uniţi în jurul unui scop comun, acela de a construi o ţară puternică, modernă, prosperă, ataşată de valorile democraţiei şi de statul de drept“, este un fragment din mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, citit în Piaţa Unirii de consilierul prezidenţial Andrei Muraru.

Pe tot parcursul alocuţiunii, un grup de persoane din mulţime s-a manifestat zgomotos în semn de nemulţumire faţă de Iohannis, fiind vorba de aceiaşi oameni care au scandat şi în timpul discursului şefului PSD Iaşi.

Prefectul: „Cu toţii trebuie să luptăm“

La rândul lui, prefectul Marian Şerbescu a subliniat că Piaţa Unirii din Iaşi este un simbol al strângerii românilor în jurul aceluiaşi ideal: unitate naţională.

„Văduvit de statutul de Capitală, Iaşul s-a transformat într-un altfel de centru important al ţării, lider regional incontestabil. Vechiul târg al Ieşilor a câştigat în timp prestigiul unei capitale academice şi culturale a României. Cu toţii trebuie să luptăm pentru a păstra şi întări aceste calităţi, iar ieşenii trebuie să fie conştienţi de apartenenţa lor la un loc plin de istorie, cultură şi educaţie“, a spus prefectul.

Mesajul Casei Regale a fost transmis de senatorul PNL Iulia Scântei, alocuţiune în cadrul căreia parlamentarul a subliniat rolul Iaşului în făurirea statului român.

Nu în ultimul rând, ministrul Culturii Monica Babuc, din Gu­vernul Republicii Moldova, a subliniat că dezideratul Micii Unirii a însemnat, de fapt, „aspiraţia spre viitor a tuturor românilor“.

„Îmi exprim gratitudinea şi respectul pentru tot suportul pe care ni-l oferă poporul român şi Guvernul României în aspiraţiile tuturor cetăţenilor Republicii Moldova în parcursul nostru european, acolo unde vom fi alături şi împreună cu România“, a spus ministrul.

Manifestările s-au încheiat în jurul orei 14, dar atmosfera a continuat să fie animată în împrejurimi. De exemplu, în faţa Muzeului Unirii de pe str. Lăpuşneanu, un ansamblu folcloric a încântat trecătorii cu diverse interpretări.

VEDEȚI ȘI:

700 de litri de vin fiert în plină „prohibiţie“ și 5.000 de plăcinte la Ziua Unirii

VIDEO: Manifestările dedicate Zilei Unirii la Iași s-au încheiat. Vedeți retragerea cu torțe

VIDEO&FOTO: Hora drapelului uriaș în Piața Unirii. Oamenii au purtat în dans tricolorul

Trenul Unirii a adus zeci de bicicliști la Iași care s-au prins într-o „horă“ pe două roţi

VIDEO: Impresionant! A jucat hora, deși este imobilizat în scaunul cu rotile

VIDEO: Bine v-am găsit, ieșeni! Bucurie pe peronul gării la sosirea Trenului Unirii

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.