VIDEO&FOTO: Printre premianţii „Serii Valorilor“, un jurnalist de la ZDI
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

VIDEO&FOTO: Printre premianţii „Serii Valorilor“, un jurnalist de la ZDI

GALERIE
seara valorilor
  • seara valorilor
- +

Premiul pentru jurnalism a fost luat de Cătălin Hopulele, redactor la „Ziarul de Iaşi“.

Municipalitatea a premiat aseară cei mai me­rituoşi ieşeni, dar şi personalităţi care au in­flu­enţat şi marchează viaţa comunităţii locale, în ca­drul unui eveniment inclus în programul „Săr­bătorilor Iaşului“. „Seara Valorilor“ s-a desfăşurat la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“, fiind acordate mai multe distincţii şi trei titluri de cetăţean de onoare al Iaşului. Printre premianţi s-a numărat şi un jurnalist de la „Ziarul de Iaşi“, Cătălin Hopulele, căruia i-a fost înmânat pre­miul pentru jurnalism „Vanda Condurache“.

Mani­fes­tarea a debutat cu oferirea medaliei „Pro Amicitia - Pro Fidelitate“ către Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan. În alocuţiunea sa, acesta a amintit de efortul depus de pelerinii care s-au închinat cu ocazia hramului Sfintei Cuvioase Pa­rascheva. „Omul nu aleargă doar după confort, după comoditate. Aleargă şi după o anumită disciplinare a trupului, a sufletului, întrucât, spunea un părinte al Bisericii, cel care este prea liniştit în trupul său se atrofiază sufleteşte“, a spus ÎPS Teofan.

În discursul său ţinut în faţa a sute de personalităţi locale şi aleşi locali, primarul interimar Mihai Chirica a amintit, la rândul lui, de pelerinii prezenţi în aceste zile la Iaşi şi de modul în care au fost organizate în acest an „Săr­bătorile Iaşului“, dar a ţinut să facă şi unele precizări cu tentă electorală. „Vreau să fiu de acord că nu vom putea face niciodată doar ceea ce vrem noi, şi să semnăm un nou contract cu cetăţenii municipiului Iaşi, în care gândul lor să fie de fiecare dată şi gândul nostru, şi nu invers (...) Să făurim un oraş mai frumos, mai vizibil, mai european, într-o capitală europeană a culturii, într-un proiect în care credem cu toţii“, a spus Chirica

GALERIE FOTO

Prima distincţie, premiul „Pogor“, a fost a­cor­dată fostului primar Constantin Simirad, şi a fost înmânată de către primarul interimar Mihai Chirica. Au urmat pe rând premii precum „Ex­ce­lenţă pentru implicarea în proiectele comunităţii“ (Fundaţia Comunitară Iaşi), „Excelenţă în afa­ceri“ (Brickston SA, Lear Corporation şi Anti­biotice SA), „Excelenţă în sport“ (Clubul Sportiv „Anghel Saligny“, Lucian Popa şi Iordache Dra­gomir), „Tinere Valori“ (Alexandra Nedelcoff, Antoanela Vieru şi Alexandru Cohal), premiul „Vanda Condurache“ (Cătălin Hopulele) şi premiul pentru Excelenţă în domeniul cultural-artistic (Ilieana Iliescu, Teo Corban şi Ovidiu Lipan Ţăndărică.

„Sper ca Iaşul să devină capitală europeană a culturii, dar, până atunci, acest oraş este capitala sufletului meu“, a spus actriţa Mihaela Arsenescu Werner, una din personalită­ţile care au primit titlul de cetăţean de onoare al Iaşului. Actriţa, născută la Braşov, joacă pe scena Naţionalului ieşean de la începutul anilor 1980.

Celelalte două personalităţi care au primit titlul de cetăţean de onoare sunt publicistul Alexandru Călinescu şi academicianul Solomon Marcus. „Există momente în existenţa noastră când suntem în armonie, în consonanţă cu vibraţia profundă a oraşului, un asemenea moment, privilegiat, trăiesc eu acum, aici, datorită dvs.“, a spus Alexandru Călinescu.

Academicianul Solomon Marcus nu a putut fi prezent la eveniment în contextul unor probleme de sănătate, dar acesta a transmis un mesaj prin intermediul academicia­nului Mihai Voicu. „Gestul din această seară mă umple de satisfacţie, dar mă şi îndatorează. Iaşul este lo­cul care, timp de câteva secole, a fost o ade­vărată capitală a culturii româneşti. În mod particular, depun mărturie că programul Societăţii Junimea (…) a devenit pentru mine o adevărată grilă de lectură a întregii istorii culturale a României, încă un argument pentru temeiul aspiraţiei acestui oraş de a deveni capitală europeană a culturii“, a fost mesajul academicianului.

În încheierea evenimentului a fost acordată o altă distincţie, medalia „Pro Amicitia - Pro Fidelitate“, ministrului Culturii din Repu­blica Moldova, Monica Babuc, prezentă la Iaşi pentru a participa la manifestările religioase de ieri. „Seara Valorilor“ s-a desfăşurat pe parcursul a aproape două ore şi, de-a lungul anilor, a de­venit un eveniment de referinţă al „Sărbătorilor Iaşului“. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.