Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 30.03.2024

Vietnamezii promoţiei 1972 s-au întors la Iaşi, la Cuza. Recită Eminescu și rezolvă ecuații

GALERIE
foto DAN LUCA -vietnamezi la universitate  - 9306
  • foto DAN LUCA -vietnamezi la universitate  - 9306
- +
În urmă cu aproape cinci decenii au învăţat să recite din Eminescu. Nu le-a plăcut numai geometria diferenţială sau analiza funcţională ci şi borşul ori sarmalele de la cantina din Puşkin 
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ a fost vizitată vinerea trecută de o mână de absolvenţi care, deşi s-au îndepărtat la mii de kilometri de Iaşi, nu au pierdut niciodată busola către Alma Mater Iassiensis. Ngo Van Toàn, Dinh Hong Viet şi Han Manh Tien au condus o delegaţie a studenţilor din Vietnam, promoţia 1972, care au învăţat cot la cot cu studenţii români în băncile universităţii, care s-au plimbat pe Copou şi au învăţat poeziile lui Eminescu „pe tot rostul“ şi care au mâncat sarmale, mămăligă şi borş de peşte „bun, tare bun“ la cantina din fostul campus Puşkin.
 
 
Într-o română pe care încă o stăpânesc după 43 de ani de la absolvire, deşi n-au mai folosit-o până acum, vietnamezii nu au venit la Iaşi doar că să descoase amintiri, ci ca să-şi premieze profesorii. Aceştia au înmânat cele mai mari distincţii pe care le poate oferi statul vietnamezi academicianului Radu Miron şi profesorului universitar Teodor Precupanu, doi dintre dascălii cei mai cunoscuţi ai Facultăţii de Matematică.
 
 
Ceremonia de vineri a fost presărată cu o gamă mare de emoţii, de la conducerea universităţii, participantă practic la această reuniune a generaţiei, şi până la studenţii vietnamezi, care au izbucnit în lacrimi în momentul în care au ţinut discursuri despre universitatea care „ne-a format acum atâţia ani şi la care ne gândim mereu“.
 
 
„Mi se pare că folosim adesea această formulă aproape incantatorie - Alma Mater Iassiensis. Întâlnindu-mă în acestă dimineaţă cu absolvenţii Facultăţii de Matematică din 1972, atât vietnamezi cât şi români, am realizat că Alma Mater este nu doar o formulă, ci o expresie trăită”, a declarat prof.dr. Vasile Işan, prezent la ceremonie. Rectorul a vorbit despre spiritul Myller, al academicianului care a dat numele celebrului seminar al Facultăţii de Matematică, şi despre cum şi-a făcut acesta casă în sufletele studenţilor vietnamezi.
 
 
Aceştia din urmă au vorbit despre relaţia specială pe care au avut-o cu profesorii lor şi le-au mulţumit în mai multe rânduri pentru „ajutorul nepreţuit pe care l-am primit din partea lor“. Invitat să rostească la rândul lui câteva cuvinte, academicianul Miron şi-a arătat respectul pentru o generaţie de studenţi considerată de el ca fiind una strălucită, „pentru faptul că v-aţi adus aminte de noi şi că aţi demonstrat că munca noastră nu a fost irosită“.
 
 
Profesorul Precupanu a spus, la rândul său, că studenţii au fost deosebit de serioşi şi că au lăsat „frumoase amintiri profesorilor pe care i-au avut, contribuind apoi din plin la recunostrucţia ţării lor şi la dezvoltarea societăţii“.
 
Un vietnamez recită din Eminescu
 
Când generaţia de vietnamezi a venit să porneasă în România, întreaga lor ţară era răscolită de războiul purtat cu SUA. Rupţi de realitatea care se întâmpla acasă, aceştia au ajuns să-şi găsească un sprijin în colegii lor români, cu care împărţeau camerele de cămin. Dinh Hong Viet, un vietnamez scund, entuziast şi mereu zâmbitor, îşi aminteşte cum împărţea camera de cămin cu alţi cinci colegi, trei dintre ei români şi doi din Hanoi. „Ne-am ajutat unul pe altul foarte mult. Să ştiţi că limba română era foarte grea pentru noi, exista o foarte mare diferenţă faţă de cea vietnameză. Cu ajutorul colegilor români am reuşit să învăţăm limba în circa cinci luni, apoi am intrat la Facultatea de Matematică. În cămin am discutat multe probleme din viaţă, despre matematică dar şi despre dragoste. Problemă foarte interesantă, da, până târziu în noapte stăteam şi ne gândeam la ea“, povesteşte Dinh.
 
 
Acesta spune că războiul, dorul de casă şi grija faţă de părinţi îi măcina tot timpul, şi de aceea, după terminarea facultăţii, s-au dus acasă, deşi unii dintre ei ar fi dorit să mai fi rămas în Iaşi. „Pot spune că prietenia noastră dintre studenţii vietnamezi şi cei români este mai preţioasă decât aurul, mai tare decât fierul şi mai puternică decât furtuna. Aşa putem spune şi cu astfel de prietenii noi am învins toate greutăţile din studenţie“, spune acesta, bătând cu palma în masă, mândru că a reuşit să ţină minte ideea pe care şi-o formase în minte în limba română.
 
 
De altfel, deşi ştie şi rusă şi franceză şi nu a mai repetat româna de 40 de ani, Dinh reuşeşte să vorbească acum fluent într-o limbă „pe care o port mereu cu mine“. Acesta spune că relaţia dintre ei şi profesori nu s-a întreurpt după absolvire, iar în ceea ce priveşte cele mai frumoase amintiri ca student la Iaşi acesta aminteşte mâncarea. „Cu toate că noi suntem din Asia“, povesteşte Dinh descriind arcuri de cerc cu braţele, „erau foarte plăcute pentru noi mâncărurile româneşti. Eram la cantină şi mâncam sarma, mămăligă, borş, ciorbă de peşte care era foarte bună“.
 
 
Nu ştiau foarte multe lucruri despre Iaşi înainte să vină aici, auziseră doar că oraşul este unul frumos şi aşezat pe şate coline, iar în jurul său „erau mulţi struguri din care se făcea vin, care era foarte bun. Suntem bărbaţi şi de obicei ne place vinul“, spune vietnamezul.
 
Înainte de a pleca din biroul în care discutam, acesta a ţinut să-mi arate că amintirile sale nu sunt legate doar de viaţa de student, ci şi de cultura din România. „Codrule, codruţule, fără ploaie fără vânt, cu crengile la pământ. Îl iubesc tare mult pe Mihai Eminescu“, spune acesta zâmbind din nou cu toată faţa.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri