anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.08.2020

Viitorul „Institut al Inimii“ de la Miroslava porneşte cu stângul. Ce spune un lider sindical

GALERIE
incendiu spital
  • incendiu spital
- +

Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu“ „are titlu de proprietate pe 50 ha teren intravilan, ce nu poate fi anulat prin dispoziţii de Consiliu Local“, spune Laviniu Lăcustă, lider USLIP. CL Miroslava a aprobat transferul unei părţi din teren către Ministerul Sănătăţii, pentru reamplasarea aici a Institutului de Boli Cardiovasculare din Copou.

Terenul pe care ar urma să fie construit viitorul sediu al Institutului de Boli Cardiovasculare este proprietate privată, susţine liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar ieşean, Laviniu Lăcustă.

Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu“ „are titlu de proprietate pe 50 de hectare de teren intravilan, ce nu poate fi anulat prin dispoziţii de Consiliu Local“, afirmă liderul sindical. Laviniu Lăcustă invocă adrese ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi care atenţionează Primăria Miroslava în acest sens.

Potrivit paginii de internet a liceului, Principesa Olga Sturdza a donat în 1946 statului român Palatul Sturdza - acum muzeu, aflat în curtea instituţiei de învăţământ - şi terenul în suprafaţă de peste 200 de hectare.

În 1996, HG nr. 360 atribuie şcolii 107 hectare pentru refacerea parţială a fermei didactice „Principesa Olga M Sturdza“, iar în 2004 liceul reuşeşte să obţină titlu de proprietate pe aproape jumătate din acest teren, respectiv pe 50 de hectare.

Miroslava lansează totuşi procedura de transfer

Consiliul Local al comunei a decis, în şedinţa din 16 iunie 2020, iniţierea „procedurii de trecere, în condiţiile legii, a terenului în suprafaţă de 12 ha (…), aparţinând domeniului public al comunei Miroslava şi administrarea Consiliului Local Miroslava în domeniul public al Statului Român şi administrarea Ministerului Sănătăţii, în vederea construirii Institutului de Boli Cardiovasculare «Prof. Dr. George I.M. Georgescu» Iaşi în comuna Miroslava“.

Proiectul menţionează, la rândul lui, un extras de carte funciară emis de OCPI Iaşi, pentru o suprafaţă de 19,86 de hectare ce include cele 12 ha care fac subiectul hotărârii.

Comunicatul USLIP invocă prevederile Constituţiei asupra proprietăţii (art. 44) şi solicită „o monitorizare a cazului de la Liceul «Mihail Kogălniceanu» din Miroslava de către Prefectura Iaşi - instituţie cu atribuţii în acest sens“. La rândul său, „USLIP Iaşi va monitoriza cu foarte multă atenţie ceea ce se întâmplă din acest punct de vedere în localitate şi, dacă va fi cazul, vom face adrese şi la instituţiile competente în ceea ce vizează răspunderea inclusiv penală“.

Premoniţia primarului Niţă

Am încercat să aflăm care este punctul de vedere al administraţiei Miroslavei, între hotărârea adoptată cu o lună în urmă şi avertismentul lansat de USLIP, însă primarul Dan Niţă nu se află în ţară.

Cu câteva zile înainte de adoptarea hotărârii în Consiliul Local, primarul Miroslavei declara la Tele M că „avem propuneri pentru construirea unui mare spital. Nu pot să-mi dau cu părerea, că am mai făcut-o cu Spitalul Regional şi am văzut că prin diverse tertipuri a ajuns în altă parte, dar nu asta contează. Important este că se face în zona Iaşului“.

Amintim că amplasamentul propus de liberali pentru Spitalul Regional de Urgenţă a fost zona din spatele Metro, care beneficiază de un grad de accesibilitate incomparabil mai mare faţă de locul impus până la urmă de majoritatea PSD din Consiliul Local Iaşi, Moara de Vânt.

„Nu a fost uşor, mai ales din cauza opoziţiei consilierilor locali ai PNL, care voiau construirea Spitalului Regional de Urgenţă în comuna Miroslava, dar noi, cei care dorim binele Iaşului, am mers mai departe cu proiectul“, declara primarul Mihai Chirica în iunie 2019, la semnarea contractului de finanţare de către reprezentanţii Ministerelor Fondurilor Europene şi Sănătăţii (pe atunci, în Guvernul Dăncilă).

Întrebarea este: de ce nu ar putea fi construit noul Institut al Inimii amplasamentul sortit iniţial Spitalului Regional de Urgenţă?

Un deputat a anunţat proiectul încă din toamnă

Ideea unui Spital Regional de Cardiologie a apărut încă de astă-toamnă. Deputatul Petru Movilă a vorbit despre acest proiect la un post de televiziune local. El a declarat atunci că actualul imobil care găzduieşte Institutul de Boli Cardiovasculare nu va mai fi în măsură să răspundă solicitărilor.

În aprilie 2018, un incendiu a mistuit ultimul etaj al Institutului. Apa folosită la stingerea flăcărilor a distrus următoarele două etaje, astfel că IBCV şi-a sistat practic activitatea.

Abia în 2019, după renovarea clădirii, a fost completat necesarul de aparatură medicală, repunerea în funcţiune a Institutului Inimii necesitând în total aproximativ 60 de milioane de lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un preşedinte discret

Lucian DÎRDALA

Un preşedinte discret

Nu se pune problema să stabilim, aici, pattern-uri ambiţioase. Se poate, totuşi, observa că preşedinţii Senatului din guvernările dominate de Ion Iliescu au fost politicieni lipsiţi de ambiţia de a controla partidul sau guvernul, acceptând fără obiecţii supremaţia lui Ion Iliescu.

Filmuletul zilei

opinii

Ultima mineriadă (I)

Florin CÎNTIC

Ultima mineriadă (I)

Faptul că la presiunea societăţii civile conducerea DIICOT a hotărât să infirme în mare măsură scandaloasa încercare de muşamalizare făcută de procurorul Doru Stoica arată cât de exploziv este dosarul represiunii din 10 august 2018.

Imagine all the people...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Imagine all the people...

Memoriei lui Philippe Muray (1945-2006)

Efemeride electronice

Ioan MILICĂ

Efemeride electronice

pulspulspuls

Mult iubite Înalpreasfinţite Teo Fan-Fan,

Mult iubite Înalpreasfinţite Teo Fan-Fan,

Cu nespusă sfială ridicăm privirea spre mitra Sfinţiei voastre, convinşi fiind că îndrăzneala ne va fi iertată, iar rostirea noastră păcătoasă va fi aşişderea trecută cu vederea, dacă se va dovedi nevrednică de înalta judecată a Sfinţiei Voastre.

Caricatura zilei

3 AM

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.