Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Vila poetului Octavian Goga este scoasă la licitaţie de la 4,5 milioane de euro

GALERIE
vila Goga
  • vila Goga
- +

Vila poetului Octavian Goga, proiectată de arhitectul Horia Creangă în 1938 şi construită în zona Grădina Icoanei, a fost estimată de Artmark Historical Estate între 5 şi 6 milioane de euro, având un preţ de pornire de 4,5 milioane de euro.

Proiectată de pionierul arhitecturii moderne româneşti, la dorinţa şi comanda penultimului premier al României interbelice, vila Octavian Goga este una dintre casele simbol ale Capitalei. Numită astfel după primul său proprietar, marele poet şi om politic transilvănean, vila a fost construită între anii 1936-1938.

Imobilul dispune de 15 camere, pe o suprafaţă construită de 1.193 de metri pătraţi. Pe o parcelă generoasă de peste 800 de metri pătraţi de teren din apropierea Parcului Ioanid, Octavian şi Veturia Goga demarau acum mai bine de 80 de ani lucrările pentru construcţia locuinţei lor din Capitală. Impozanta clădire trebuia să reflecte statutul de om politic în plină ascensiune al poetului care, pentru numai 44 de zile, avea să devină prim-ministru al Guvernului României. Iar rezultatul a fost o reuşită deplină.

Cei 1.200 de metri pătraţi ai vilei, dispuşi pe cinci nivele, reprezintă una dintre creaţiile de excepţie din portofoliul arhitectului Horia Creangă (printre acestea mai numărându-se clădirea ARO din Braşov, Palatul Culturii din Cernăuţi sau ansamblul cinematografului Patria din Capitală), nepotul marelui scriitor Ion Creangă. Văzut de mulţi critici drept promotorul modernismului în arhitectura românească, Horia Creangă a desenat o clădire simplă şi elegantă în ciuda dimensiunilor impresionante, dominată de faţade drepte şi de spaţii vitrate extrem de generoase.

Imobilul a fost gândit încă de la faza de proiectare pentru a servi unui dublu scop. Trebuia să fie deopotrivă un cămin primitor, însă în acelaşi timp să fie spaţiul în care poetul, academicianul şi omul politic Octavian Goga să poată primi o societate numeroasă. De altfel, soluţiile constructive la care s-a apelat în premieră în epocă(planşee din beton armat) precum şi cele de amenajare interioară, fac din vila Octavian Goga o clădire care poate servi şi astăzi cu succes scopului pentru care a fost edificată.

Vila a fost până de curând închiriată şi a fost folosită drept reşedinţă personală de către ambasadorul Japoniei în România pentru mai bine de zece ani. Anterior, ea a fost vreme de cinci ani locul pe care reprezentatul Uniunii Europene în România, l-a numit acasă. Însă dincolo de arhitectura deosebită şi de decoraţiunile interioare de excepţie (marmură, lemn masiv de nuc etc.), principalul atu al proprietăţii rămâne amplasamentul. Vila beneficiază de o poziţionare ultracentrală, în inima Bucureştiului şi de o frumoasă gradină de peste 400 metri pătraţi, la care se adaugă discreţia şi liniştea oferite de amplasarea pe o stradă accesibilă doar riveranilor. Imobilul este disponibil şi la închiriere, la preţul de 19.000 euro/ lună.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri