
La cafeneaua „Negru Zi” din Iași, într-o atmosferă destinsă, profesorul Ioan Stanomir a fost invitatul unei discuții din cadrul FILIT 2024 despre literatură, memorie colectivă și identitate națională. Moderatorul Ilie Pintea a facilitat conversația, oferind prilejul ca Stanomir să își împărtășească viziunea într-o discuție captivantă despre rolul scriitorului în societate și relația cu istoria.
Prima parte a discuției s-a concentrat pe tema centrală a cărții „Vin rușii!”, în care Ioan Stanomir explorează complexitatea relațiilor româno-ruse și impactul istoriei asupra identității naționale. Pornind de la paginile cărții, autorul a reflectat asupra influenței și amprentei culturale lăsate de tumultuoasa istorie a vecinătății cu Rusia, subliniind rolul literaturii ca martor al fricilor și al speranțelor unei națiuni.
Stanomir a insistat asupra importanței literaturii, explicând că aceasta păstrează vie legătura cu trecutul și oferă o sursă constantă de cunoaștere și reflecție. „Fără acest contact cu trecutul, riscăm să devenim o societate fără rădăcini, una care nu își înțelege propria identitate.”
Siguranță în libertatea interpretării literaturii
Profesorul Stanomir a explicat că pentru el literatura reprezintă „un substitut de angajament spiritual, o căutare a sensului” și apreciază scriitorii care nu încearcă să impună un sens cititorilor: „Cehov n-a dorit niciodată să dea o lecție de viață. Dacă ar fi dorit să dea o lecție de viață, n-ar fi încheiat „Doamna cu cățelul” cum a încheiat-o.”
De asemenea, plăcut surprins de întrebările tinerilor din cadrul unei întâlniri cu liceenii, Ioan Stanomir a mai vorbit despre intimitatea actului lecturii și provocările predării literaturii în școli, afirmând că „actul citirii este un act solitar. Noi, cum a spus o doamnă profesoară, astăzi, nici măcar nu putem preda literatura. Putem doar să-i facem pe unii s-o iubească și s-o înțeleagă.”
În același timp, nu a ignorat nici rolul platformelor sociale care pot să ducă informația foarte departe, dar în aceeași măsură tot acolo oricine își poate da cu părerea despre orice, spunând că blochează pe oricine încearcă să-l jignească sau să îi dea sfaturi de viață în urma cărților pe care le scrie și nu numai, spunând că în aceste cazuri „cel mai bine este să scrii. Atunci când scrii, singura formă de interacțiune cu aceste persoane este prin mesajele pe care ți le adresează pe Facebook de această natură, și atunci există un mecanism foarte simplu dai block și nu mai ai ce să discuți. Eu nu am ce să discut cu asemenea oameni. Cei care îmi spun bravo la o asemenea carte sau felicitări, acelora le spun mulțumesc, dar nu este cazul. Cei care îmi spun altceva le spun «Dragii mei, fiecare își urmează drumul».”
„Eu am renunțat de ceva vreme să mai port dialog cu cei care îmi dau sfaturi de viață. E indecent. Eu nu dau sfaturi de viață nimănui. Atunci măcar aveți gentilețea să nu îmi dați sfaturi de viață.”
Publicitate și alte recomandări video