Vin ucrainenii la Iaşi? Se caută spaţii adecvate pentru refugiaţi de război

marți, 15 februarie 2022, 03:00
2 MIN
 Vin ucrainenii la Iaşi? Se caută spaţii adecvate pentru refugiaţi de război

Autorităţile locale pregătesc instalarea unor tabere în perspectiva sosirii refugiaţilor, în caz că ruşii vor invada Ucraina. Iaşul se află printre judeţele din „linia I” a unui asemenea flux de migranţi.

Prefectul Bogdan Cojocaru s-a consultat cu inspectorul şef al ISU Iaşi în vederea identificării unor locuri pentru amplasarea unor tabere de refugiaţi. „Se face o inventariere a tuturor spaţiilor şi zonelor unde pot fi amplasate aceste tabere. Sper să nu fie nevoie de ele, dar, în funcţie de evoluţia situaţiei, trebuie să fim pregătiţi”, a declarat reprezentantul Guvernului la Iaşi.

Prefectul a adăugat că, în acest moment, nu există o estimare a numărului de refugiaţi care ar putea să sosească aici.

Săptămâna trecută, ministrul Afacerilor Interne spunea că „suntem pregătiţi pentru un eventual aflux de migranţi din Ucraina”. „Avem pregătite acele tabere de primire a eventualilor refugiaţi, avem pregătite echipamentele necesare pentru a alimenta cu energie electrică, spre exemplu, respectivele locaţii, suntem pregătiţi pentru a asigura hrana pentru un număr semnificativ de potenţiali refugiaţi”, a spus Lucian Bode.

Alaltăieri, ministrul preciza la postul de televiziune B1 că tocmai a terminat planul de acţiune privind managementul unui flux masiv de refugiaţi pe teritoriul României, iar vizate sunt judeţele din nord şi est – Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi şi Tulcea. „Analizăm toate capacităţile de cazare existente pe judeţele de graniţă, dar în acelaşi timp discutăm în etapa a doua de judeţele din vecinătatea judeţelor de graniţă şi în etapa a treia de toată ţara”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.

Bode nu a putut să estimeze dimensiunea unui asemenea flux, dar a menţionat Polonia, care s-ar pregăti să preia un milion de refugiaţi. Polonia are legături strânse cu Ucraina: peste 1,7 milioane de ucraineni lucrau legal în Polonia în 2017, ambele ţări având însă minorităţi reduse, sub 0,3 la sută. În Ucraina trăiesc mai mulţi moldoveni şi români, aproximativ 0,8 la sută din populaţia de 48 de milioane, în vreme ce în România locuiesc peste 60 de mii de ucraineni, respectiv 0,3 la sută din populaţia de 20 de milioane.

Ultimele tabere de refugiaţi au fost amenajate în România în 2015, când sute de mii de migranţi din Orientul Mijlociu (Siria, Afganistan, Irak) şi din Africa s-a îndreptat spre vestul Europei. Ele au fost amplasate în comune bănăţene din apropierea graniţei cu Serbia pe terenuri de sport sau pe păşuni, unde au fost montate corturi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii