anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Vinde sau nu familia Apostol afacerea Kosarom? Răspunsul direct oferit de fondatorul companiei!

GALERIE
Neculai Apostol
 • Neculai Apostol
- +

În piaţă au apărut informaţii care acreditează ideea ca firma Kosarom să fie scoasă la vânzare. Mai mult, la sfârşitul anului trecut a fost avansat şi numele unui cumpărător. Ce spun părţile implicate şi care este miza tranzacţiei citiţi în rândurile de mai jos.

Compania Kosarom, lider regional în rândul producătorilor de carne şi preparate din carne, este subiectul fierbinte al acestui început de săptămână în paginile cotidianului economic „Ziarul Financiar”. Publicaţia avansează posibilitatea ca firma să fie scoasă la vânzare de către proprietarii ei, respectiv familia Apostol. Neculai Apostol, care a pus umărul la consolidarea acestei afaceri antreprenoriale, neagă cu tărie informaţiile.

Informaţiile au apărut în toamna anului trecut

Subiectul nu este însă unul nou. În toamna anului trecut, surse ale „Ziarului de Iaşi” au precizat că firma ieşeană s-ar fi aflat într-un proces de negocieri în vederea schimbării acţionariatului. Era avansat ca un posibil cumpărător firma Scandia Food din Sibiu. Mai mult, la vremea respectivă era aruncat pe piaţă numele firmei de consultanţă şi audit KPMG, care avea rolul de a asista vânzătorul. Întrebat despre tranzacţie, Neculai Apostol a răspuns că firma familiei sale nu este de vânzare, iar KPMG efectuează un simplu audit pentru a vedea care este starea financiară exactă a societăţii. El nu a spus că ar fi vorba despre o evaluare a companiei, operaţiune care te-ar putea duce cu gândul la o eventuală înstrăinare. Auditul are rolul de a certifica pentru proprietari şi autorităţi că toate operaţiunile înregistrate în contabilitate sunt reale şi conforme cu realitatea.

„În urma informaţiilor solicitate în data de 4 noiembrie 2020, precizăm că Scandia Food nu este implicată într-un proiect care să presupună achiziţia unor companii din cadrul grupului Kosarom. Suntem interesaţi să ne dezvoltăm afacerea prin noi achiziţii de business-uri în segmentul food atât pe piaţa internă, cât şi pe cea internaţională, însă în acest moment ne concentrăm pe consolidarea poziţiei pe care o ocupăm pe piaţa de conserve din România, care prezintă numeroase oportunităţi de creştere şi dezvoltare, şi pe atingerea obiectivelor strategice trasate pentru anul în curs”, a transmis pentru „Ziarul de Iaşi” Andrei Ursulescu, director general Scandia Food, în luna noiembrie a anului trecut.

Neculai Apostol a fost contactat, ieri, din nou, de reporterii „Ziarului de Iaşi”, el negând în continuare intenţia de vânzare a afacerii Kosarom. „Tot ce pot să vă spun, pe fondul speculaţiilor apărute în acest sens în ultima perioadă, este că nu avem în plan să vindem, nu ştiu de ce şi de unde au apărut asemenea informaţii”, ne-a declarat, ieri, fondatorul grupului de firme Kosarom. Tonul folosit de către Apostol nu lasă loc pentru foarte multe interpretări. Totuşi, pe fondul unei crize economice sau a unei evaluări favorabile, în condiţiile în care s-ar găsi un cumpărător interesat de activele firmei, nu este exclus să asistăm la o preluare de multe milioane de euro.

Afaceri de sute de milioane de lei

Grupul de firme Kosarom este format din companiile Industrializarea Cărnii Kosarom (procesarea cărnii), Avi -Top (creşterea păsărilor) şi Suinprod (creşterea porcinelor). Cu o prezenţă de aproape 30 de ani pe piaţa românească a producătorilor de carne, Industrializarea Cărnii Kosarom SA Paşcani a înregistrat în anul 2019 o cifră de afaceri de 165 milioane de lei, în creştere cu aproape 12% faţă de rezultatul din anul 2018, de 148 milioane de lei. Avi -Top a raportat la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) o cifră de afaceri de 79 milioane de lei în anul 2019, mai mult cu 3% faţă de anul 2018, când a înregistrat un rezultat de 77 milioane de lei. Suinprod a avut afaceri nete de 87 milioane de lei în anul 2019, în creştere cu 45% comparativ cu anul 2018, când raporta 60 milioane de lei. Pe site-ul MFP nu există, deocamdată, date financiare aferente anului 2020. În acelaşi articol publicat de către ZF se spunea că anul acesta ar mai putea fi scoase la vânzare alte două afaceri din industria prelucrării cărnii. Este vorba despre Meda Prod 98 (Luchi Georgescu) şi Agra’s (Dan Sărmăşan). În domeniul prelucrării cărnii, mai notează publicaţia, tranzacţiile sunt destul de rare. 

 

 

 

  

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.