Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Vindecarea inimii. O lecţie din filmul "Arctic" (I)

GALERIE
pr Constantin Sturzu
  • pr Constantin Sturzu
- +

Deşi mi se recomandase de către persoane demne de încredere, am tot ezitat să urmăresc filmul artistic "Arctic", lansat în 2018. Un film regizat de brazilianul Joe Penna, aflat la primul lui lungmetraj, cu o actriţă islandeză, Maria Thelma Smáradóttir, de asemenea debutantă într-un film de anvergură, în care doar actorul principal este de notorietate mondială. 

Danezul Mads Mikkelsen este, de altfel, unul dintre marii actori ai lumii, putând să facă roluri memorabile chiar şi în filme de genul celor din seria 007 ("Casino Royale"). Îmboldit de un grup de ucenici, am acceptat să-l vizionăm împreună. Mă aşteptam la un film de genul "The Revenant" (2015), în care sunt elogiate puterea omului în situaţii limite, capacitatea spiritului de a birui slăbiciunile trupului, lupta cu forţele oarbe ale naturii... lucruri de genul acesta. Însă, pe măsură ce-l vizionam, înţelegeam că e un film cu mult peste cele din categoria sa. Că surprinde adevăruri universale, că e, în fond, o adevărată parabolă creştină. Da, creştină! Nu am nici o dovadă, nu am găsit nicăieri pe internet vreun argument că regizorul Joe Penna, care este şi principalul autor al scenariului, ar fi intenţionat să facă un film creştin. Mai mult. În peliculă nu apare nici un fel de simbol creştin. Astfel, interpretarea pe care o veţi putea citi mai jos e posibil să vi se pară pură speculaţie. Sau nu.

Spoiler alert! Este de preferat să vedeţi filmul înainte de a continua lectura acestei (pseudo)cronici. Dar puteţi să-l vedeţi şi ulterior parcurgerii acestui text. Vă asigur că, deşi veţi afla multe din scenariu, nu veţi pierde nimic din intensitatea unor trăiri pe care le stârneşte vizionarea filmului. Eu văd "Arctic" drept o parabolă a omului care a pierdut Raiul şi se află, cum ar zice Heidegger, aruncat în lume. Mai întâi avem sunet (cu ecran negru, generic de început), apoi şi imagine, pentru că omul a pierdut Raiul pe când încă dialoga cu Dumnezeu despre faptul că a mâncat din fructul oprit. Abia apoi a fost alungat din grădina Edenului şi a avut şi imaginea completă a căderii sale. Personajul principal, pe nume Overgård, este simbolul omului la începutul istoriei post-edenice. Diavolul l-a amăgit pe om că poate să se îndumnezeiască fără Dumnezeu. Albul este simbolul luminii necreate, dumnezeieşti. Ni se dezvăluie pe ecran pustiul lumii (ca peisaj de la polul nord), albul promis, însă fără viaţă dumnezeiască. Albul e real, dar e doar aparenţă, imită Viaţa. Diavolul poate să ne apară şi să ne ispitească, la rându-i, în chip de înger de lumină. În film, ursul polar (alb, desigur) este simbolul vrăjmaşului.

Primul mesaj din film este uriaşul SOS. Acesta este considerat şi acronim al lui "Save Our Souls" ("Salvaţi suflete noastre"). E omul care suspină căutând să fie salvat/ izbăvit/ mântuit. Vedem apoi un avion prăbuşit. Semn că omul a căzut de sus, de undeva dintre Cer şi pământ (Adam încă nu era îndumnezeit, dar era îmbrăcat în har de Sus). Filmul nu spune nimic despre ceea ce a fost înainte, cum a ajuns acolo omul. Tâlcuind: nu avem "imagini" din Raiul de dinainte de cădere. Ajuns pe pământ, Overgård (omul) tot caută, cu ajutorul unei staţii, să intre în contact cu salvatorii - adică omul caută să-şi activeze puterile cu care a fost înzestrat de Dumnezeu. Îl vedem pe om pescuind la copcă un peşte pe care-l contemplă. Este uimirea în faţa creaţiei, a vieţii biologice. Dar şi un soi de contrarietate în faţa morţii, când pune peştele alături de alţi peşti congelaţi. E ceva acolo din nedumerirea Evei în faţa trupului inert al fiului său, Abel, primul om mort din istorie (v. Efrem Sirul).

Omul este trup şi suflet. De la început a fost înzestrat cu acea minte (nous) cu care putea să contemple pe Dumnezeu şi raţiunile creaţiei, precum şi cu duh sau inimă - un fel de centru al fiinţei sale. În urma apelurilor sale, ajutorul vine printr-un elicopter în care se află un cuplu (bărbat şi femeie) care se prăbuşeşte în furtună. Bărbatul (simbolul minţii noetice) moare - omul nu-L mai poate vedea pe Dumnezeu. Femeia (simbolul inimii/ duhului) supravieţuieşte, dar e rănită, abia suflă, abia poate comunica. Fotografia găsită în elicopter de către Overgård ne arată cuplul ca având un copil. Când mintea se uneşte cu inima, omul îşi regăseşte unitatea originară şi rod este copilul - ce poate intra în Împărăţie ("de nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi precum pruncii..."). Întunecându-i-se mintea noetică, omul (Overgård) a rămas doar cu mintea raţională, cea care calculează, care ajută la supravieţuire etc.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri