„Vindem utilaje, că banca ne refuză”. Ordonanță pentru fermieri: suspendarea ratelor la bancă. Cum se vede din fermele ieşene acest sprijin?

sâmbătă, 02 noiembrie 2024, 03:22
2 MIN
 „Vindem utilaje, că banca ne refuză”. Ordonanță pentru fermieri: suspendarea ratelor la bancă. Cum se vede din fermele ieşene acest sprijin?

În ciuda măsurilor guvernamentale, fermierii resimt presiuni financiare severe după seceta din acest an. În contextul aprobării recente a Ordonanței de Urgență pentru suspendarea ratelor și datoriilor fermierilor, mulți dintre aceștia încă se confruntă cu dificultăți majore. ”Băncile au propriile reguli”, atrage atenția un fermier local, mulți agricultori fiind deja executați silit, mai subliniază acesta.

Ordonanța de urgență adoptată recent de Guvernul României permite fermierilor să-și suspende ratele și datoriile până la 1 august 2025. Modificările OUG nr.4/2024 sunt destinate sprijinului temporar al producătorilor agricoli afectați de seceta din 2023 și conflictul din Ucraina. Suspendarea de drept a rambursării datoriilor curente și restante va fi aplicabilă creditelor și leasing-urilor din sectorul agriculturii primare, cu scadența în 2024, pentru o perioadă până la 1 august 2025.

Potrivit legii, executările silite se suspendă

Măsurile sunt disponibile pentru debitorii care transmit creditorilor cererea de suspendare, însoțită de procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor culturilor agricole înființate în toamna 2023 și primăvara 2024. Dobânda minimă pentru creditele în lei este de 2,5% + ROBOR, iar pentru cele în valută, de 2% + EURIBOR. Potrivit legii, executările silite se suspendă pe tot lanțul valoric al agriculturii. Astfel, debitorii care își achită obligațiile până la 31 decembrie 2024 nu vor plăti dobânzi, penalități sau alte costuri suplimentare. În teren însă, fermierii se plâng că lucrurile funcționează altfel. Fermierii își exprimă astfel frustrarea față de ineficiența măsurilor de sprijin promise de Guvern și impactul economic continuu asupra sectorului agricol. „

Eu unul nu aș face niciodată așa ceva! Comisioanele și dobândă la dobândă o să te afecteze și mai tare, chiar dacă o duci pe august 2025. Sunt costuri mult mai mari! Și eu mi-am scos la vânzare un încărcător telescopic, dar nu mă sună nimeni”, a mai adăugat fermierul din Iași.

Platformele online de vânzări, pline de utilaje agricole

De altfel, platformele online sunt pline de anunțuri publicate de fermieri care își vând utilajele agricole.

Vând doamnă, normal, că nu mai am cu ce să plătesc inputurile, ratele la bănci! Ăștia numai să laudă că ajută fermierii, ca dau despăgubiri, că se amână ratele la bănci, dar când te duci la bancă, zice că nu se poate! Pe cine să mai crezi?”, ne-a spus Ștefan, un fermier din Iași, care anunța pe OLX că își vinde un tractor.

Termenul acestor măsuri prevăzute în OUG a fost extins până la 1 august 2025. Conform documentului, producătorii agricoli beneficiază de aceste prevederi dacă dețin copii ale proceselor-verbale de constatare a pagubelor pentru culturile afectate de seceta din anul agricol octombrie 2023 – septembrie 2024, într-un procent de 50%, reprezentând media gradului de calamitate. Textul OUG poate fi consultat aici.

 

Citește și :

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii