Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Vine avalanșa? 18 pacienți cu coronavirus diagnosticați la Iași. Patru sunt medici (UPDATE)

GALERIE
coronavirus
  • coronavirus
- +

La Iași sunt în acest moment 33 de pacienți internați care au diagnosticul de coronavirus confirmat. 18 teste efectuate noaptea trecută la Iași au ieșit pozitive. Este vorba despre persoane internate în spitale din Suceava și Neamț. Nu se știe încă dacă vor fi aduse la Iași. Printre acestea sunt patru medici și o asistentă.

UPDATE

Noaptea trecută, la Iași au ieșit pozitive 18 teste efectuate pentru coronavirus. Pacienții sunt din Suceava și Neamț și încă nu se știe dacă vor fi aduși în capitala Moldovei pentru internare sau dacă vor rămâne în spitalele din județele din care provin.

Totuși, trebuie să subliniem faptul că numărul mai mare de diagnosticări este explicabil doar prin numărul mai mare de testări. Iar acest fapt este îngrijorător deoarece înseamnă că multe alte persoane netestate pot purta virusul.

Spitalul de Boli Infecțioase "Sfânta Parascheva" a primit spirijin la prelucrarea testelor de laborator din partea IRO și UMF Iași. Astfel, au putut fi prelucrate mai multe teste noaptea trecută.

"În cursul zilei de ieri am primit ajutor de la IRO, în ceea ce privește lucrul testelor de laborator. Ca urmare, am avut mai multe teste lucrate. Total pozitive au fost 18, 10 de la Suceava și 8 de la Neamț. Vom vedea care vor fi rezultatele pe parcursul zilei de astăzi. Cu mare bucurie am primit vestea prin vocea domnului rector Viorel Scripcaru și a doamnei Luminița Iancu că și UMF Iași ne va ajuta, cu medicii specialiști de acolo și cu tehnica pe care o au, la prelucrarea testelor de laborator, astfel că vom reuși să facem un număr mai mare. Teste noi le trimitem atât la IRO cât și la UMF", a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

În ceea ce privește internarea celor 18 noi pacienți depistați, Carmen Dorobăț a afirmat că formele ușoare și medii ar putea rămâne în spitalele județene, acolo unde sunt îndeplinite toate condițiile.

"Am discutat cu medicii de la Suceava pentru pacienții noi depistați. Ei sunt pregătiți cu tratament. Au și condiții de izolare și au și știința pentru a-i trata. Probabil formele ușoare și medii vor rămâne la Suceava. Deocamdată nu am luat legătura cu colegii de la Neamț", a precizat managerul.

TEXT INIȚIAL

Persoanele diagnosticate cu noul coronavirus sunt din Suceava (10 pacienți) și din Neamț (opt pacienți). Niciunul nu este în stare gravă, după cum susține managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Carmen Dorobăț.

Dintre cei 10 pacienți pozitivi de la Suceava, patru sunt medici - doi de la secția de Boli Infecțioase, unul de la UPU și unul de la Pneumologie, acolo unde a fost internat bărbatul de 38 care suferă și de obezitate, având 140 de kilograme. Pe lângă cei patru medici și o asistentă medicală a primit acest diagnostic. Cei cinci sunt angajați ai Spitalului de Urgență "Sfântul Ioan cel Nou".

După cazul de la București, este al doilea caz din țară ca număr de infectări în rândul cadrelor medicale. În momenul de față, la secția de Boli Infecțioase de la Suceava se află internate șase persoane depistate pozitiv cu COVID-19 și 17 suspecți.

La Suceava s-a demarat ancheta epidemiologică. Dacă cei 18 confirmați în aceasta noapte vor fi internați la Iași conform protocolului, s-ar putea ca în acest weekend să se depășească capacitatea de 40 de locuri destinate celor infectați și suspecți.

În noaptea aceasta s-a intrat cu teste și la IRO.

La Spitalul de Boli Infecţioase la Iaşi în momentul de faţă sunt 33 de pacienți cu COVID-19 internaţi. Vestea bună este că din cei trei pacienți internați la Terapie Intensivă (doi din Suceava și unul din Iași), doi se duc pe sector; nu mai pun probleme. Cel de-al treilea pacient are o evoluţie bună.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri