anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Vinerea e verde doar dacă e zi nelucrătoare

GALERIE
parcare primarie
 • parcare primarie
- +

La Iaşi, o încercare de eliberare a străzilor de maşini şi a aerului de noxe pentru o zi a eşuat lamentabil. În vreme ce Clujul a adoptat transportul public gratuit în acea zi, în IaşI, parcările instituţiilor publice s-au golit doar atunci când ziua de vineri a fost una nelucrătoare

 

Pe 12 martie anul trecut, Ministerul Mediului lansa o campanie – îmbrăţişată repede şi la Iaşi – prin care angajaţii instituţiilor publice erau încurajaţi ca în ultima zi de vineri a lunii să-şi lase maşinile personale acasă şi să vină la serviciu cu mijloacele de transport în comun, cu bicicleta sau pe jos. Ideea a plecat de la Bucureşti pentru un angajat din patru, dar la Iaşi a luat amploare, primarul Mihai Chirica promiţând extinderea la toate instituţiile din subordinea Municipalităţii. El şi-a luat totuşi o marjă de siguranţă atunci: "În funcţie de cum va fi primită această iniţiativă, programul ar putea fi extins în fiecare zi de vineri. Sper ca această măsură să fie un exemplu pentru toţi membrii comunităţii, un model de urmat şi de alte instituţii, astfel încât efortul de limitare a emisiilor nocive pentru mediu să devină o obişnuinţă firească pentru toată lumea", declara primarul în debutul acestei campanii. Şi Consiliul Judeţean a subscris la ea, dar preşedintele Costel Alexe a lăsat opţiunea la îndemâna angajaţilor.

Imagine realizată vineri, 29 aprilie 2022. Parcarea este plină cu mașini

La Cluj-Napoca, această campanie continuă şi în 2022, iar în ultima zi de vineri a fiecărei luni, clujenii beneficiază de gratuitate pe mijloacele de transport în comun. La Iaşi, nici nu s-a pus în discuţie o asemenea facilitate. Mai mult, parcările de la Primărie şi de la Casa Pătrată erau ieri pline-ochi, ca de obicei. Interesant este că în Vinerea Mare, zi declarată nelucrătoare în administraţia publică, cele două parcări erau goale. Semn că, în sfârşit, campania lansată cu sumedenie de declaraţii anul trecut şi-a atins cumva obiectivul. 

Aceeași parcare de la Casa Pătrată, dar vineri, 22 aprilie 2022, când nu s-a lucrat

Citiți și:Primăria nu vrea ca ieşenii să circule gratuit vineri cu transportul public

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.