anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 18.05.2022

Violenţa în familii, la cote uriaşe: la fiecare trei zile, o ieşeancă obţine oficial protecţie faţă de soţ

GALERIE
batuta de sot
 • batuta de sot
- +

Poliţia a emis în judeţul Iaşi, numai în cursul anului trecut, 200 de ordine de protecţie faţă de agresori. Culmea, în acelaşi an au fost deschise 166 de dosare penale pentru încălcarea unor astfel de ordine. Ce sfaturi dau autorităţile?

Protecţia femeilor şi copiilor în cazurile de violenţă în familie de către autorităţi este ca şi inexistentă în Iaşi, o situaţie similară cu cea din restul ţării. În ultima perioadă, la nivel naţional au existat cazuri de crime în care bărbaţi furioşi şi-au înjunghiat nevestele sau concubinele deşi existau ordine de protecţie la poliţie sau judecători. Şi la Iaşi situaţia este îngrijorătoare: în orice moment se poate repeta o asemenea tragedie. Ultimul caz grav la Iaşi a avut loc în urmă cu şase ani, când un ieşean şi-a ucis soţia cu un cuţit, urmărind-o la coaforul unde lucra. Femeia locuia de câteva zile la un centru de protecţie a mamelor, împreună cu cei trei copii ai săi. Numai în luna ianuarie, 12 femei au sunat la poliţie şi au obţinut ordine de protecţie temporare împotriva bărbaţilor.

Adesea, femeia bătută se întoarce la soţ

Ieşencele trebuie să afle că pot cere protecţia poliţistului şi judecătorului atunci când se simt ameninţate de către concubin sau soţ. Persoana ameninţată poate suna la 112 pentru a chema poliţia, de la care să ceară un ordin de protecţie, valabil câteva zile. Ulterior, în caz de agresivitate, victima poate face plângere penală, prin care poate obţine un ordin judecătoresc în urma căruia persoana indicată drept atacatoare nu are voie să se apropie la o anumită distanţă de aceasta. Din păcate, doar mamele pot apela la autorităţi pentru internarea într-un centru pentru o anumită perioadă, pe cheltuiala statului. De cele mai multe ori, femeile se întorc la cel care le-a maltratat, apoi apelează iar la autorităţi. Violenţa domestică este la un nivel ridicat în judeţul Iaşi, potrivit poliţiştilor. „De la sfârşitul anului 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite după analizarea situaţiei, în baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile. Astfel, în anul 2019, poliţiştii ieşeni au emis 200 de ordine de protecţie provizorii. De asemenea, în luna ianuarie a anului 2020, poliţiştii au emis 12 ordine de protecţie provizorii“, a precizat Ioana Bîlea, din cadrul Poliţiei Iaşi. În privinţa ordinelor judecătoreşti obţinute de către victime împotriva soţilor sau concubinilor, în caz de încălcare a acestora, victima trebuie să sune tot la poliţie. Oamenii legii vin la faţa locului şi fac constatarea, după care este deschis un nou dosar penal pe numele agresorului pentru încălcarea ordinului de protecţie judecătoresc. „În anul 2019 au fost înregistrate 166 de dosare penale pentru încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie a oricăreia dintre măsurile dispuse. Totodată, în luna ianuarie a anului 2020 au fost înregistrate 16 dosare penale pentru încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie“, a adăugat reprezentantul Poliţiei Iaşi.

Cel mai răsunător caz: crimă la serviciu

În decembrie 2013, un bărbat de 41 de ani a intrat într-un coa­for din zona complexului Tudor Vladimirescu şi şi-a înjunghiat soţia cu un cuţit, apoi a încercat să se sinucidă. Femeia formulase o plângere penală împotriva soţului cu două luni mai devreme de producerea crimei, apoi şi-a retras-o, revenind la sentimente mai bune. Cu câteva zile înainte de atac, aceasta a mers din nou la poliţie şi a făcut altă plângere, după care şi-a luat cei trei copii şi s-a mutat la Centrul pentru protecţia victimelor violenţei domestice. Femeia nu apucase să obţină în instanţă un ordin de protecţie împotriva soţului. (Andrei DÎSCA)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Cântăreţul cântăreţilor

Briscan ZARA

Cântăreţul cântăreţilor

Era o situaţie aproape incredibilă. E ca şi cum ai accepta la un concert de operă pe cineva care nu are voce decât de cântat sub duş, doar că să primească şi acela un salariu, din milă, din compasiune sau vreun interes. De fapt nu cred că exagerez dacă zic că în asta constau de fapt eşecurile pe bandă rulantă din toate domeniile de activitate din această ţară: lipsa de profesionalism a oamenilor.

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Cristina DANILOV

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Avem o provocare imensă, tocmai conștientizăm că sinuciderea există, că este o situație care necesită intervenție urgentă, că depășește situația în care cineva vrea doar să atragă atenția. Am auzit pe cineva spunând „Hai să vorbim despre sinucidere ca să nu mai vorbim despre sinucideri”, așa că va trebui, că ne place sau nu, să vorbim despre asta.

Preşedintele îngrijorării noastre

Mihai DORIN

Preşedintele îngrijorării noastre

Trăim vremuri grele, războiul e la fruntarii, starea de sărăcie şi depresie a populaţiei se adânceşte, iar ca un blestem cu repetiţie, clasa politică a coborât la cel mai de jos nivel de competenţă din toată istoria noastră post-decembristă. 

pulspulspuls

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Stimaţi ieşeni, vă oferim pe astăzi un pasaj, unul mic dar tare interesant, din rechizitoriul care a dus la condamnarea la 10 ani a fostului premare de Bucureşti Sorin Oprescu. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X