Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Viorica Dăncilă a demisionat de la șefia PSD. Marcel Ciolacu, președintele interimar

GALERIE
dancila
  • dancila
- +

Viorica Dăncilă a demisionat marți seară, după o ședință CEx care a durat mai bine de șase ore, de la șefia PSD. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, este preşedinte interimar.

Potrivit PSD, structura de conducere colectivă interimară a partidului va avea următoarea formulă:

  • Preşedinte interimar - Marcel Ciolacu

  • Secretar general interimar - Paul Stănescu

  • Membru Regiunea Sud - Adrian Gâdea

  • Membru Regiunea Sud - Niculae Bădălău

  • Membru Regiunea Sud-Vest - Aladin Georgescu

  • Membru Regiunea Sud-Vest - Mihai Weber

  • Membru Regiunea Sud-Vest - Claudiu Manda

  • Membru Regiunea Sud-Est - Dan Nica

  • Membru Regiunea Sud - Marian Pavel

  • Membru Regiunea Nord-Est - Dragoş Benea

  • Membru Regiunea Nord-Est - Doina Federovici

  • Membru Regiunea Nord-Vest - Radu Moldovan

  • Membru Regiunea Nord-Vest - Gabriel Zetea

  • Membru Regiunea Vest - Laurenţiu Nistor

  • Membru Regiunea Centru - Vasile Gliga

  • Membru Regiunea Bucureşti-Ilfov - Gabriela Firea

  • Membru Regiunea Bucureşti-Ilfov - Gabriel Mutu

"Am înţeles opinia colegilor mei, faptul că se doreşte o resetare a partidului, faptul că trebuie cineva să îşi asume rezultatul alegerilor. Nu este un moment de slăbiciune, este un moment de demnitate şi eu consider că a trebuit să îmi dau demisia din funcţia de preşedinte al PSD. Este un gest pe care l-am făcut pentru partid. Consider că am făcut tot ce mi-a stat în putinţă ca să obţinem un rezultat bun, ca să mobilizăm electoratul, dar acum, în urma discuţiilor, am înţeles că se doreşte o resetare a partidului şi că această resetare presupune o echipă care să preia conducerea partidului, o altă viziune, un alt program", a arătat Dăncilă într-o declaraţie de presă susţinută la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD.

Cât priveşte mandatul scurt pe care l-a avut, Dăncilă a spus că nu putea să facă "foarte mult" în cinci luni. "Din păcate, nu am putut să fac foarte mult în cinci luni de zile, este foarte greu să te organizezi, să încerci să câştigi încredere, să încerci să formezi o echipă sudată. Poate dacă acest mandat ar fi fost mai lung, poate altele erau rezultatele, dar am făcut tot ceea ce am putut", a afirmat ea.

Cu privire la declaraţia iniţială că nu va pleca din fruntea PSD, Dăncilă a susţinut că ceea ce s-a schimbat a fost "opinia colegilor ei". "Opinia colegilor mei. Colegii au considerat că aşa este bine pentru partid şi este normal când colegii consideră că trebuie făcută o resetare, o schimbare, aşa este într-o echipă. Nu puteau colegii să-mi scrie demisia. Dacă nu voiam, spuneam: nu-mi dau demisia", a adăugat Viorica Dăncilă.

„Aș vrea să îi mulțumesc doamnei Viorica Dăncilă, fostul nostru președinte. E pentru prima oară când eu am participat la un CEx în care toți liderii și-au spus opinia și așa a fost condusă doamna Dăncilă să audă părerea la absolut toată lumea. Un CEx matur în care au fost discuții pe fond, nu de formă. Cu toții ne-am asumat multiplele greșeli pe care le-am făcut și am ajuns la concluzia că trebuie o resetare a partidului și nu făcut un măcel sau cum se aștepta până acum să pice capete. De fapt și de drept nu a picat niciun capăt azi, iar o premieră pentru PSD, fostul lider se regășește în echipa partidului ca și președinte la doamne, acolo unde doamna Dăncilă a fost președinte și după premier”, a spus și Marcel Ciolacu, noul președinte al partidului.

„După ce m-au propus colegii ca și președinte interimar, conform cutumei și a statutului, mi-am ales în primul rând secretarul general și primul obiectiv care ne-au mandatat colegii este acela de a organiza Congresul, unde vor fi alegerile normale. Alături de domnul Paul Stănescu, automat au intrat toate cele cinci județe care au câștigat alegerile și în al doilea tur de scrutin, aici mă refer la președintele de la Teleorman, președintele de la Mehedinți, domnul Georgescu Aladin, domnul Adrian Gâdea, domnul Mihai Weber de la Gorj și domnul Niculae Bădălău de la Giurgiu. De asemenea, în această conducere trebuie să fie și o reprezentare regională. Sunt opt regiuni de dezvoltare a țării și în fiecare regiune s-au făcut propuneri: domnul Gabriel Zetea și domnul Moldovan, domnul Gliga Vasile, domnul Nistor Laurențiu, domnul Claudiu Manda, doamna Federovici și domnul Benea, domnul Dan Nica, domnul Pavel Marian, doamna Gabriela Firea și domnul Mutu Gabriel”, a adăugat Ciolacu.

„Este o echipă matură. Mandatul nostru este clar, să organizăm în Congres ordinar, asta înseamnă că la toate județele de la fiecare comună să organizăm alegeri. Garantul acestei organizări este domnul Paul Stănescu. Marea majoritate a colegilor au propus luna februarie pentru acest Congres. Durează cam o lună să faci alegeri, vin și sărbătorile. În februarie o să vebnim în fața membrilor și delegaților pentru legitimarea unei conduceri. În februarie o să venim în fața delegației pentru alegerea unei conduceri legitime”, a subliniat Ciolacu.

Întrebat ce îl recomandă să ocupe funcția de președinte interimar al PSD, el a răspuns: „Presupun că faptul că sunt președintele Camerei, acest lucru a contat foarte mult în decizia colegilor. Am și alte calități. Sunt un bun organizator. Am pus și condiții ca colegii să se implice”.

De asemenea, el a susținut că nu a decis încă dacă va candida la congresul viitor: „În cel mai scurt timp o să iau această decizie și o să o anunț”.

Întrebat dacă a preluat conducerea PSD cu forța, asemenea lui Liviu Dragnea, el a răspuns: „Marea diferență e că pe mine mă cheamă Marcel Ciolacu și pe el Liviu Dragnea. Nu a fost preluat prin forță, nu ar fi durat 6 ore ședința. Nimeni nu i-a cerut demisia, cu toții am ajuns la concluzia ca trebuie resetat acest partid”.

În final, Paul Stănescu, noul secretar general, a declarat că „PSD a dat dovadă de maturitate, am dat dovada că conducerea unui partid este un scor de echipă. Pe perioada interimară, toate deciziile vor fi luate de domnul Marcel Ciolacu”.

Întrebat ce se întâmplă cu șefii de organizații județene care nu au obținut rezultatele cerute, Stănescu a răspuns: „Aveți răbdare, vom sta de vorbă cu fiecare în parte, până să tăiem porcul, după ce tăiem porcul”.

De asemenea, în ceea ce-l privește pe Codrin Ștefănescu, noul secretar general al partidului a răspuns că „la 12 noaptea e greu să vă răspundem”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri