Viorica Zlate a murit săracă, după ce a devalizat fostul combinat TEROM. Așa spune fiul ei, care conduce un Ferrari
Condamnată în dosarul falimentării și devalizării Terom SA, ultima directoare a combinatului a fost condamnată în 2019 la 3 ani și 6 luni de închisoare. Societatea fusese stoarsă de patronii sirieni, frații Nanaa, sprijiniți de Viorica Zlate, de o sumă estimată de procurorii DIICOT la 14 milioane lei. În timp ce frații Ammar și Hasan Nanaa au fugit din țară, Viorica Zlate avea să moară în închisoare, la un an după condamnare.
În mai anul trecut, fiului Vioricăi Zlate i-a fost comunicată o decizie a Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) prin care lui Viorel Lucian Zlate i se puneau în sarcină obligații fiscale de 28.213 lei. Odată cu moștenirea de pe urma mamei sale, aprecia Fiscul, Lucian Zlate preluase și datoriile acesteia și trebuia să le plătească. Zlate a contestat decizia de impunere, afirmând că bunurile ce făcuseră obiectul moștenirii erau reprezentate doar de suma de 1.965,88 lei, care se aflase într-un cont bancar al mamei sale. Acesta era toată averea moștenită, iar Fiscul nu putea pretinde mai mult. Contestația depusă de Zlate, care este cunoscut în oraș pentru numeroasele probleme cu Poliția Rutieră, el conducând un bolid Ferrari de 100.000 de euro, a fost respinsă de Fisc, cazul ajungând în instanță.
În fața magistraților Tribunalului, Zlate și-a reiterat argumentele, invocând prevederile Codului Civil. Moștenitorii preiau atât activul, cât și pasivul persoanei decedate, respectiv atât bunurile aflate în proprietatea sa, cât și datoriile. Acestea din urmă însă, doar în limitele patrimoniului succesoral. Un moștenitor nu poate prelua datorii care să depășească valoarea activului, „Moştenitorii răspund pentru datoriile și sarcinile moştenirii, numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia. Cu alte cuvinte, acceptarea moştenirii se face automat sub beneficiu de inventar, fără a mai exista riscul preluării datoriilor neacoperite din bunurile moştenite”, a arătat Zlate (FOTO).
Argumentele acestuia au fost acceptate de magistrați. Aceștia au dispus anularea deciziei de impunere emisă de Fisc. Hotărârea Tribunalului a fost contestată de AJFP, dosarul intrând miercuri pe rolul Curții de Apel.
Publicitate și alte recomandări video