Viorile lui George Enescu, reunite pentru prima dată la Iași, într-un turneu national

marți, 12 noiembrie 2024, 04:32
3 MIN
 Viorile lui George Enescu, reunite pentru prima dată la Iași, într-un turneu national

Turneul Național „Vioara lui Enescu” 2024 debutează pe 12 noiembrie, la Iași. Cele patru viori care i-au aparținut compozitorului George Enescu vor fi pe aceeași scenă, în Holul de Onoare al Palatului Culturii din Iași, de la ora 19:00.

Pentru prima dată în istoria României, toate cele patru viori ale lui Enescu, instrumente clasate în categoria Tezaur, vor fi reunite într-o serie de concerte, în mai multe orașe din țară.

Cele patru instrumente fac parte din colecția Muzeului Național „George Enescu” din București. Printre acestea se află celebra vioară Guarneri del Gesù din 1731, cunoscută sub numele de „Catedrala” pentru sunetul său grandios și vibrant, preferată de Enescu datorită timbrului său comparat cu vocea unei mezzosoprane. Alături de „Catedrală”, turneul va include și două viori Paul Kaul din anii 1930 și 1931, respectiv o vioară Frères Pierre și Hippolyte Silvestre din 1835, fiecare instrument având propria poveste. Aceste instrumente istorice au fost donate României de Maria Cantacuzino Enescu, soția compozitorului, cu ocazia înființării muzeului în 1956.

Programul muzical al turneului ce reunește viorile lui George Enescu

Cei patru violoniști care vor interpreta pe aceste instrumente de excepție sunt Gabriel Croitoru, care va cânta la vioara Guarneri del Gesù „Catedrala” din 1731 – instrument la care evoluează din 2008, fiind în cel de-al 13-lea turneu național de promovare a acesteia, după ce a susținut deja 12 ediții începând cu 2012. Simina Croitoru va cânta pe vioara Paul Kaul din 1931, Paul Răducanu pe o altă vioară Paul Kaul, din 1930, iar Mircea Dumitrescu pe o vioară Frères Pierre și Hippolyte Silvestre, datând din 1835. Violoniștilor li se va alătura pianistul Horia Mihail, un partener de lungă durată al turneului.

Pugnani-Kreisler – Preludiu și Allegro

Poldini-Kreisler – Poupée valsante

Solist: Gabriel Croitoru

Fr. Kreisler – Liebesleid

Gr. Dinicu – Hora staccato

Solist: Paul Răducanu

Fr. Kreisler – Liebesfreud

Gr. Dinicu – Hora mărțișorului

Solist: Mircea Dumitrescu

  1. Dinicu – Reverie

Gr. Dinicu – Ciocârlia

Solist: Simina Croitoru

Ch. Dancla – Ah! vous dirai-je, maman!

  1. Enescu (arr. G. Croitoru) – Balada
  2. Sarasate (arr. Croitoru) – Navarra

Solisti: Gabriel Croitoru, Simina Croitoru, Paul Răducanu, Mircea Dumitrescu

Itinerariul Turneului Național „Vioara lui Enescu”

Viorile lui George Enescu vor ajunge în mai multe orașe din România, printre care Galați, București, Brașov, Deva și Bistrița. De asemenea, la începutul lunii decembrie, organizatorii au programat o serie de concerte pentru românii din diaspora.

12 noiembrie – Iaşi, Palatul Culturii

14 noiembrie – Galaţi, Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard”, în Festivalul International Leonard, ediţia a XX-a

18 noiembrie – Bucureşti, Ateneul Român

27 noiembrie – Braşov, Sala Patria

28 noiembrie – Deva, Sala Pro Arte

29 noiembrie – Bistriţa, Sinagoga

4 decembrie – Bologna, Hotel I Portici

Viorile lui Enescu – O moștenire muzicală prețioasă

Vioara Guarneri del Gesù „Catedrala” din 1731

Cea mai valoroasă dintre viorile lui George Enescu, „Catedrala” este o vioară Guarneri del Gesù, fabricată în 1731 la Cremona. Maestrul o considera specială, remarcându-i „mlădierea extraordinară” și capacitatea de a-i reflecta stările sufletești, comparând-o cu o mezzosoprană dramatică. Giuseppe Guarneri, cunoscut și ca del Gesù, a fost un lutier de renume, iar vioara sa poartă inscripția specifică: „Guarnerius fecit/Cremonae anno 1731(?) – HIS”.

Vioara Paul Kaul din 1931

Această vioară a fost creată de lutierul francez Paul Kaul la solicitarea lui George Enescu. Construită special pentru el, vioara are o dimensiune și greutate mai adaptate forței artistului. Kaul a gravat inscripția: „Paul Kaul, Paris, AN 1931. Georges Enesco. Modèle que j’ai créé spécialement pour Georges Enesco grand artiste”.

Vioara Paul Kaul din 1930

Al doilea instrument Paul Kaul din colecția lui Enescu datează din 1930, fiind rezultatul colaborării dintre muzician și lutierul francez. Enescu și Kaul au menținut o relație profesională apropiată, iar datorită asocierii cu artistul român, Kaul și-a consolidat reputația internațională, în special pe piața americană, ceea ce i-a adus succes financiar și recunoaștere. George Enescu la pian şi Paul Kaul la vioară au susţinut câteva recitaluri pe scene pariziene.

Vioara Frères Silvestre din 1835

Fabricată de frații lutieri Pierre și Hippolyte Silvestre la Lyon, această vioară este un exemplar din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Este inscripționată în latină cu textul „Petrus et Hipolitus fratres Silvestre fecerunt lugduni anno 1835”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii