Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Virgil Popescu: Pe iarna aceasta, probabil că şi pe iarna viitoare, nu veţi vedea o scădere a producţiei de energie din cărbune

GALERIE
Virgil_Popescu
  • Virgil_Popescu
- +

Virgil Popescu a afirmat că efectele secetei se văd acolo unde este produsă energie pe bază de apă. „În momentul de faţă rezerva în lacurile de acumulare hidroelectrice este de aproximativ 2,7 terrawaţi, o rezervă care asigură funcţionarea suficientă în condiţii normale a sistemului energetic”, a explicat ministrul Energiei. El a adăugat că pe acest an, în timpul iernii şi probabil şi iarna viitoare nu va fi o scădere a producţiei de energie din cărbune, în contextul crizei energetice la nivel european şi mondial şi al războiului din Ucraina.

„Evident, acolo unde producem energie pe bază de apă, energia hidro, seceta afectează. În momentul de faţă rezerva în lacurile de acumulare hidroelectrice este de aproximativ 2,7 terrawaţi, o rezervă care asigură funcţionarea suficientă în condiţii normale a sistemului energetic. Evident că se urmăreşte în fiecare zi evoluţia. Avem o Dunăre cu un debit relativ mic faţă de anul trecut sau mai mic faţă de anul trecut, dar cald a fost şi anul trecut,asemenea fenomen a fost prognozat şi a fost şi anul trecut. Eu zic că totuşi spre în partea a doua a anului o să vedem probabil şi precipitaţii. În toată perioada anului Hidroelectrica produce energie cu ajutorul apei şi trebuie să luăm precipitaţiile de-a lungul întregului an”, a declarat Virgil Popescu, luni la Antena 3.

El a vorbit de un proiect pilot de panouri fotovoltaice flotante pe care îl va face Hidroelectrica, în premieră naţională.

„În momentul de faţă dacă vorbim este un pic mai mic decât anul trecut fără impact semnificativ. Dar ne gândim cum să facem şi ce să facem şi pentru viitor, pentru că o parte din rezerva din lacuri se evaporă. Această evaporare duce la scăderea, deci nu numai precipitaţiile, dar şi evaporarea la nivelul luciului de apă şi până la sfârşitul anului va atribui primul proiect pilot de 10 megawaţi, un proiect pilot de panouri fotovoltaice flotante, pe care Hidroelectrica îl va face în premieră în premieră naţională, de 10 megawaţi pe 10 hectare în judeţul în judeţul Olt, la hidrocentrala, la amenajarea hidroelectrică de la de la Ipoteşti a sucursalei Vâlcea. Ne-am gândit în perspectivă tocmai pentru a putea folosi şi aceste luciuri de apă pentru a produce energie electrică, pentru că fotovoltaicul, cu hidro se echilibrează foarte bine şi facem două lucruri odată produce mai multă energie, echilibrăm mai bine energia, dar şi reducem evaporarea apei. Acest proiect va fi multiplicat şi la alte lacuri de acumulare, în aşa fel încât Hidroelectrica să producă mai multă energie şi să-şi protejeze resursa. Am declarat şi am spus că în această perioadă de criză şi cât va dura această criză şi cât va fi nevoie, vom produce maxim din cărbune. A fost cărbune ziua trecută 1.500-1.700 de megawaţi. În momentul de faţă, discutând cu cei de la Complexul Energetic Oltenia, că pentru că ei sunt principalii producători, gândim o strategie în aşa fel încât să acumulăm cât mai mult cărbune, în aşa fel încât să pornim cu stocuri foarte mari în această iarnă să avem o producţie de cărbune în această iarnă mai mare faţă de iarna trecută”, a explicat Popescu.

Ministrul Energiei a mai precizat că „tendinţa noastră pe termen lung tendinţa pe anul acesta pe iarna aceasta probabil că şi pe iarna viitoare nu veţi vedea o scădere a producţiei de energie din cărbune şi nu veţi vedea o scădere atâta timp cât va fi nevoie şi vom avea această criză energetică la nivel european şi la nivel mondial, cu războiul la frontieră, nu vom avea aici o scădere a producţiei de cărbune”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri