Vis al politicienilor, împlinit pentru o zi: Iaşul, navigabil. Cine e totuşi vinovat? (GALERII FOTO&VIDEO)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Vis al politicienilor, împlinit pentru o zi: Iaşul, navigabil. Cine e totuşi vinovat? (GALERII FOTO&VIDEO)

GALERIE
Inundatie Manastirea Vladiceni, FOTO Dan LUCA (3) D
  • Inundatie Manastirea Vladiceni, FOTO Dan LUCA (3) D
- +

Ploile căzute ieri-noapte peste Iaşi, de 118 litri/mp în 24 ore, reprezintă un record istoric local, spun meteorologii. Acestea au depăşit recordul anterior, înregistrat în 1985, adică acum 28 de ani, de 114 litri/mp. Autorităţile locale au depăşit şi ele, se pare, recordul la nepregătire, nepăsare şi lipsă de comunicare, lucru care a agravat şi mai mult situaţia gravă declanşată de natura dezlănţuită. Asta pentru că, potrivit Primăriei, vanele de colectare ale ApaVital de la Bahlui nu s-ar fi deschis la timp. Municipalitatea de vina pe şefii ApaVital şi pe E.ON, iar cei din urmă pe pronia cerească şi pe Direcţia Ape Prut. Zeci de case şi apartamente au fost inundate, pasajele rutiere subterane au fost blocate, oamenii mergeau în multe zone în apă până aproape la brâu. În multe zone s-a intervenit cu barca n pagubele nu s-au centralizat, dar se preconizează a fi considerabile.

 

Zeci de case şi apartamente au fost inundate de po­topul care s-a abătut peste Iaşi, începând de duminică. În afară de torentele care au inundat nenumărate străzi din Iaşi, autorităţile au fost prinse pe picior greşit şi de râurile Bahlui şi Nicolina, care luni dimineaţa au fost pe punctul de a ieşi din mătci. În judeţ, potrivit datelor raportate către Prefectură în jurul orei 16, apele au afectat circa 57 km de drumuri comunale şi săteşti, peste 300 ha de teren agricol, circa 40 de curţi inundate, 12 case şi 12 anexe gospodăreşti. Pagubele centralizate pro­vin din comunele Ţibana, Ciurea, Bârnova, Cior­teşti, Grajduri şi Tomeşti.

 VEZI IMAGINI DIN ZONA INDUSTRIALA

O noapte de coşmar în tot oraşul

Ploaia a inundat case şi apartamente din zonele Manta Roşie, strada Cazangiilor, şoseaua Bucium, Pă­un, Holboca şi Bârnova. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a mai fost sesizat să intervină în zone cprecum Muşatini - Plăieşilor, Splai Bahlui mal stâng, înainte de Podul Cantemir, unde a fost şi blocată circulaţia, Bu­levardul Chimiei, în Baza 3, unde a fost oprită şi circulaţia tramvaielor, şi în  Nicolina, strada Vasile Ureche, unde a deversat râul Nicolina. Pompierii au intrat în altertă încă de duminică noaptea, când mai multe străzi au fost inundate, din cauza canalizării blocate de gunoaie sau pentru că nu făcea faţă abundenţei record de precipitaţii. Duminică la miezul nopţii, pe bulevardul Poitiers, zeci de şoferi care au încercat să treacă prin apa adâncă de aproape un metru au rămas în mijlocul torentului până au venit prietenii sau alte ajutoare şi i-au ajutat să iasă. Tot duminică noaptea, în jurul orei 2, apro­ximativ 20 de pompieri au mers la casele din zona Ci­coarei pentru a-i evacua pe localnici, de teama revăr­sării Bahluiului. Locuitorii nu au dorit să plece. Ieri, apa Bahluiului în zonă depăşea puntea care face legătura dintre Cicoare şi Dacia. Totuşi, oamenii din zonă nu au renunţat să mai traverseze râul.

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO


VEZI FOTO AICI

CALEA CHIŞINĂULUI, ASTĂZI, DUPĂ PLOAIE

BULEVARDUL POITIERS, NOAPTEA, DUPĂ PLOAIE

Cu barca la mănăstire. Inundaţiile de la mănăstirea Vlădiceni

Tot ieri-dimineaţă, râul Nicolina a fost pe punctul de a se revărsa în zona din spatele Spitalului de Recu­perare. Oamenii au sunat la 112, iar pompierii au consolidat digul cu saci de nisip. Apa a inundat uşor câteva case. Apoi, câteva ore mai târziu, apa a început să se retragă.

La Vlădiceni, râul Vămăşoaia a inundat opt case, cât şi curtea mănăstirii, totul din cauza unor resturi şi gunoaie care au blocat scurgerea apei, din zona unui podeţ aflat pe Drumul Hoţilor. În acest caz, râul s-a umflat, iar în zona podeţului apa a traversat strada şi a umplut câmpurile din apropierea mănăstirii. Ieri, un utilaj şi muncitori au deblocat scurgerea din zona podeţului, de unde au scos un munte de peturi şi pungi. La un moment dat, înspre mănăstire s-a intervenit cu barca. Ieri la amiază, în unele zone din Iaşi încă se circula cu greutate din cauza apei adunate pe carosabil, cum ar fi Zimbru, de la intersecţie până la malul Bahluiului. De asemenea, se circula cu dificultate din Zona Industrială şi până la calea ferată de la rondul de tramvai de la Coca-Cola, spre Tomeşti. Apa adâncă de la rond a făcut ca două ambulanţe în care se aflau trei bolnavi, un copil, o gravidă şi un bărbat, să rămână blocate. Acestea au fost tractate de o autospecială aparţinând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Probleme mari au fost de dimineaţă şi în pasajul Păcurari. Aici apa din pasaj îi determina pe mulţi şoferi să încerce să dea înapoi, acolo fiind sens unic, însă maşinile care veneau din spate blocau practic pasajul. În cele din urmă, după intervenţia motopompelor, pasajul a fost deblocat.

-----

A fost depăşit recordul ieşean din 1985

Potrivit meteorologilor, în nici 24 de ore de la startul ploilor s-a acumulat un volum foarte mare de apă, cuprins între 110 şi 118 litri/mp. Potrivit Centrului Regional de Meteorologie Moldova Iaşi, precipitaţiile înregistrate duminică noaptea şi în prima parte a zilei de ieri reprezintă maximul istoric pentru municipiu, fiind depăşit un record ce data de aproximativ 30 de ani, din 1985, când se înregistrau precipitaţii de 114 litri/mp în 24 de ore. În aceste condiţii, cotele râului Bahlui şi ale afluenţilor săi au crescut peste limita de atenţionare de inundaţii, iar apa în surplus de pe străzile oraşului nu a mai putut fi preluată de reţeaua de canalizare. În timp ce gospodăriile unor ieşeni din zona Nicolina erau inundate, iar unele străzi erau navigabile, analizele efectuate de municipalitate ofereau explicaţii ciudate pentru incidentele petrecute. „Dintre motivele care au determinat  inundarea unor zone, cele mai importante sunt legate de faptul că nu au pornit pompele de pe malul râului Bahlui la timp, din acest motiv fiind inundată aleea Muşatini. Am discutat cu cei de la ApaVital, dar au dat vina pe cei de la E.ON, dar eu cred că adevărul este undeva la mijloc. Apoi, s-au deversat cantităţi importante de apă de pe Bahlui şi alte cursuri de apă de către Administraţia Bazinală Ape Prut Bârlad, fără să fie anunţată ApaVital, şi au fost ridicate probleme mari în retragerea apelor prin sistemul de canalizare. Acum sunt rezolvate aceste probleme de neînţelegeri şi vom fi mai atenţi pentru ca în viitor să nu mai existe deficienţe de comunicare între ISU, ApaVital şi E.ON“, a declarat Mihai Chirica. Viceprimarul Iaşului a mai declarat că, dacă staţia de pompe era pornită la timp de către ApaVital, aleea Muşatini nu ar fi fost inundată. În replică, reprezentanţii ApaVital susţin că nu a fost nicio neînţelegere cu E.ON şi că pompele au fost pornite încă de aseară. „În după-amiaza zilei de 30 iunie, echipele de intervenţie ApaVital au deschis vanetele de evacuare a apei direct în albia râului Bahlui, iar acestea au funcţionat toată noaptea. Din cauza creşterii cotei apelor, colectoarele din sistemul de canalizare au fost în cele din urmă inundate de apa râului, motiv pentru care vanetele de descărcare a apei au fost închise în dimineaţa zilei de 1 iulie 2013, pentru a se preveni inundarea şi mai mare a zonelor aflate la cotele mai joase ale oraşului. Nu a fost nicio neînţelegere cu cei de la E.ON, pompele au fost pornite încă de aseară (duminică seara - n.r.)“, a declarat Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al ApaVital. Potrivit reprezentanţilor ApaVital, singura zonă care va rămâne afectată mai mult timp este „Trei Sarmale“, întrucât acolo nu există o staţie de pompare a apelor uzate, singura soluţie fiind evacuarea apelor prin sistemul de canalizare existent. (Paul Bălhuc)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.