Vis, realitate sau coşmar ?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 25.11.2020

Advertorial

Vis, realitate sau coşmar ?

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Pentru unii, înfăptuirea Statelor Unite ale Europei a fost şi rămâne un vis. Pentru alţii, aceeaşi acţiune de înfăptuire, poate să devină un coşmar. Între cele două categorii există diferenţe notabile: primii sunt puţini şi puternici, în timp ce membrii celei de a doua categorii sunt mai slab dezvoltaţi economic şi mai numeroşi.

Constituirea oricărui imperiu, iar SUE poate fi considerat aşa ceva, se face plecând de la nevoi fireşti, având ca scop echilibrarea raportului de forţe pe piaţa globalizată. Mai înseamnă şi o reaşezare a acestui raport de forţe, atât în interior, cât şi în exterior. În această perioadă de criză ne-am convins că sacrificiile afectează, „normal”, doar pe cei mulţi. Şi asta după ce aceştia şi-au făcut datoria cetăţenească, delegând deciziile lor către aleşi, dormind mai apoi liniştiţi şi aşteptând, convinşi fiind că cineva lucrează pentru ei, în interesul lor…

Cunoscătorii în materie de democraţie ştiu că sistemul democratic existent în cele mai multe ţări europene este unul pe cât de bun în teorie, pe atât de imperfect în practică. În multe cazuri, încrederea învestită de către alegători în aleşi nu este răsplătită, de către cei din urmă, cu maximă responsabilitate. Aşa se face că vreo câteva sute de oameni, ce reprezintă legislativul şi executivul unei ţări, iau decizii ce nu doar contravin dorinţei zecilor de milioane de oameni, dar îi mai şi lovesc, profund fără a le asculta nevoile.

Dacă privim în ansamblul Europei, alte câteva sute de persoane  decid în numele a jumătate de miliard de oameni, atât cât reprezintă, la ora actuală, populaţia UE. Iar  prăpastia dintre aceste decizii şi interesele celor reprezentaţi este şi mai mare decât în cazul unui singur stat, fie el şi România.

Teoria cea mai recentă venită din parte UE este aceea a “guvernanţei economice întărite la nivel european”, care odată materializată, va duce la o evidentă şi majoră reducere a suveranităţii fiecărei naţiuni şi implicit a voinţei fiecăruia dintre cei 500 milioane de europeni. Şi atunci ne mai păstrăm suveranitatea?

S-a tot vorbit şi se vorbeşte de modele. Oare în această perioadă cu grave derapaje economice mai avem tăria de a găsi vreun model, pe care vezi Doamne l-am putea urma? Poate ca da, având în vedere măsurile de austeritate infinit mai suportabile luate de alte state membre UE, cel puţin până acum. Sau poate ar trebui să ne îndreptăm privirile către modelul democratic elveţian?  

La o asemenea întrebare, singurul răspuns posibil este acela că politicienii ar trebui să ştie ce ni se potriveşte mai bine, tocmai pentru a diminua costurile interminabilei crize, fără a mai face abuz de putere, de clientelism ori de populism politic. Nu de alta, dar în accepţiunea unui director general al unui grup bancar austriac, pentru a se ajunge la normalitate „Avem nevoie de o clinică de psihiatrie pentru politicienii populişti. Ar fi o clinică uriaşă cu cel puţin 6.000 de paturi“.

Problema pentru noi, simplii cetăţeni români şi europeni totodată, este că suntem sacrificaţii care nici măcar nu ştim dacă trăim în democraţie sau totalitarism. 

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Condiţia sincerităţii

Lucian DÎRDALA

Condiţia sincerităţii

Problema este că noi avem alegeri acum, iar campania electorală ar trebui să fie intervalul în care să-i întrebăm pe politicieni cum vor proceda mai încolo. Dacă vrem să ameliorăm funcţionarea sistemului nostru politic, sinceritatea este una dintre condiţiile fundamentale.

Filmuletul zilei

opinii

Memoria Moldovei reloaded (II)

Florin CÎNTIC

Memoria Moldovei reloaded (II)

Dincolo de festivism şi artificii, se cuvine să vedem victoria de la Chişinău a Maiei Sandu printr-o lentilă de Realpolitik, dacă vrem să ne folosească la ceva. Iar arhivele oferă nu numai argumente identitare şi istorice, dar şi sugestii de bună guvernare.

De ce mă ocup cu literatura?

Radu PĂRPĂUȚĂ

De ce mă ocup cu literatura?

Într-un articol pe care l-am publicat cu ani în urmă în „Ziarul de Iaşi” scriam despre profesiunea mea de credinţă ca scriitor. În articolul „Scrisul” vorbeam despre faptul că scrierea literaturii îţi mănâncă toată viaţa. Scrisul şi gândul la scris îţi ocupă tot timpul, te devorează, nu te lasă ziua, îţi omoară nopţile, te chinuie în tren, în taxi, în parc şi vai! la serviciu, peste tot, clipă de clipă, zi de zi. 

Ca-n vis...

Nicolae TURTUREANU

Ca-n vis...

Ieri, o zi în care „m-am simţit”, adică n-am fost aşa nesimţit, ca-n altele. Dar proiectele matinale s-au zburătăcit. Mai întâi, am cedat insistenţelor (de câteva zile) ale „ăstora”, de-a-mi instala un nou program pe computer. La naiba, acum toate-s puse altfel, iar eu umblu ca un elefănţel printre porţelanuri... Şi nu pricep mai nimic. 

pulspulspuls

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Una scurtă pe azi tot din zona Ţaigherimii, stimaţi participanţi la trafic, dacă tot i-am avut în vizor în ultimele zile pe aceşti băieţi isteţi. 

Caricatura zilei

Licitație

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.