Vis, realitate sau coşmar ?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Vis, realitate sau coşmar ?

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Pentru unii, înfăptuirea Statelor Unite ale Europei a fost şi rămâne un vis. Pentru alţii, aceeaşi acţiune de înfăptuire, poate să devină un coşmar. Între cele două categorii există diferenţe notabile: primii sunt puţini şi puternici, în timp ce membrii celei de a doua categorii sunt mai slab dezvoltaţi economic şi mai numeroşi.

Constituirea oricărui imperiu, iar SUE poate fi considerat aşa ceva, se face plecând de la nevoi fireşti, având ca scop echilibrarea raportului de forţe pe piaţa globalizată. Mai înseamnă şi o reaşezare a acestui raport de forţe, atât în interior, cât şi în exterior. În această perioadă de criză ne-am convins că sacrificiile afectează, „normal”, doar pe cei mulţi. Şi asta după ce aceştia şi-au făcut datoria cetăţenească, delegând deciziile lor către aleşi, dormind mai apoi liniştiţi şi aşteptând, convinşi fiind că cineva lucrează pentru ei, în interesul lor…

Cunoscătorii în materie de democraţie ştiu că sistemul democratic existent în cele mai multe ţări europene este unul pe cât de bun în teorie, pe atât de imperfect în practică. În multe cazuri, încrederea învestită de către alegători în aleşi nu este răsplătită, de către cei din urmă, cu maximă responsabilitate. Aşa se face că vreo câteva sute de oameni, ce reprezintă legislativul şi executivul unei ţări, iau decizii ce nu doar contravin dorinţei zecilor de milioane de oameni, dar îi mai şi lovesc, profund fără a le asculta nevoile.

Dacă privim în ansamblul Europei, alte câteva sute de persoane  decid în numele a jumătate de miliard de oameni, atât cât reprezintă, la ora actuală, populaţia UE. Iar  prăpastia dintre aceste decizii şi interesele celor reprezentaţi este şi mai mare decât în cazul unui singur stat, fie el şi România.

Teoria cea mai recentă venită din parte UE este aceea a “guvernanţei economice întărite la nivel european”, care odată materializată, va duce la o evidentă şi majoră reducere a suveranităţii fiecărei naţiuni şi implicit a voinţei fiecăruia dintre cei 500 milioane de europeni. Şi atunci ne mai păstrăm suveranitatea?

S-a tot vorbit şi se vorbeşte de modele. Oare în această perioadă cu grave derapaje economice mai avem tăria de a găsi vreun model, pe care vezi Doamne l-am putea urma? Poate ca da, având în vedere măsurile de austeritate infinit mai suportabile luate de alte state membre UE, cel puţin până acum. Sau poate ar trebui să ne îndreptăm privirile către modelul democratic elveţian?  

La o asemenea întrebare, singurul răspuns posibil este acela că politicienii ar trebui să ştie ce ni se potriveşte mai bine, tocmai pentru a diminua costurile interminabilei crize, fără a mai face abuz de putere, de clientelism ori de populism politic. Nu de alta, dar în accepţiunea unui director general al unui grup bancar austriac, pentru a se ajunge la normalitate „Avem nevoie de o clinică de psihiatrie pentru politicienii populişti. Ar fi o clinică uriaşă cu cel puţin 6.000 de paturi“.

Problema pentru noi, simplii cetăţeni români şi europeni totodată, este că suntem sacrificaţii care nici măcar nu ştim dacă trăim în democraţie sau totalitarism. 

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.