anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Advertorial

Vis, realitate sau coşmar ?

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

Pentru unii, înfăptuirea Statelor Unite ale Europei a fost şi rămâne un vis. Pentru alţii, aceeaşi acţiune de înfăptuire, poate să devină un coşmar. Între cele două categorii există diferenţe notabile: primii sunt puţini şi puternici, în timp ce membrii celei de a doua categorii sunt mai slab dezvoltaţi economic şi mai numeroşi.

Constituirea oricărui imperiu, iar SUE poate fi considerat aşa ceva, se face plecând de la nevoi fireşti, având ca scop echilibrarea raportului de forţe pe piaţa globalizată. Mai înseamnă şi o reaşezare a acestui raport de forţe, atât în interior, cât şi în exterior. În această perioadă de criză ne-am convins că sacrificiile afectează, „normal”, doar pe cei mulţi. Şi asta după ce aceştia şi-au făcut datoria cetăţenească, delegând deciziile lor către aleşi, dormind mai apoi liniştiţi şi aşteptând, convinşi fiind că cineva lucrează pentru ei, în interesul lor…

Cunoscătorii în materie de democraţie ştiu că sistemul democratic existent în cele mai multe ţări europene este unul pe cât de bun în teorie, pe atât de imperfect în practică. În multe cazuri, încrederea învestită de către alegători în aleşi nu este răsplătită, de către cei din urmă, cu maximă responsabilitate. Aşa se face că vreo câteva sute de oameni, ce reprezintă legislativul şi executivul unei ţări, iau decizii ce nu doar contravin dorinţei zecilor de milioane de oameni, dar îi mai şi lovesc, profund fără a le asculta nevoile.

Dacă privim în ansamblul Europei, alte câteva sute de persoane  decid în numele a jumătate de miliard de oameni, atât cât reprezintă, la ora actuală, populaţia UE. Iar  prăpastia dintre aceste decizii şi interesele celor reprezentaţi este şi mai mare decât în cazul unui singur stat, fie el şi România.

Teoria cea mai recentă venită din parte UE este aceea a “guvernanţei economice întărite la nivel european”, care odată materializată, va duce la o evidentă şi majoră reducere a suveranităţii fiecărei naţiuni şi implicit a voinţei fiecăruia dintre cei 500 milioane de europeni. Şi atunci ne mai păstrăm suveranitatea?

S-a tot vorbit şi se vorbeşte de modele. Oare în această perioadă cu grave derapaje economice mai avem tăria de a găsi vreun model, pe care vezi Doamne l-am putea urma? Poate ca da, având în vedere măsurile de austeritate infinit mai suportabile luate de alte state membre UE, cel puţin până acum. Sau poate ar trebui să ne îndreptăm privirile către modelul democratic elveţian?  

La o asemenea întrebare, singurul răspuns posibil este acela că politicienii ar trebui să ştie ce ni se potriveşte mai bine, tocmai pentru a diminua costurile interminabilei crize, fără a mai face abuz de putere, de clientelism ori de populism politic. Nu de alta, dar în accepţiunea unui director general al unui grup bancar austriac, pentru a se ajunge la normalitate „Avem nevoie de o clinică de psihiatrie pentru politicienii populişti. Ar fi o clinică uriaşă cu cel puţin 6.000 de paturi“.

Problema pentru noi, simplii cetăţeni români şi europeni totodată, este că suntem sacrificaţii care nici măcar nu ştim dacă trăim în democraţie sau totalitarism. 

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.