Visul American.Duet Classix la pian
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 22.09.2021

Comunicat de presă

Visul American.Duet Classix la pian

GALERIE
Classix-Day-5---Concert--5
  • Classix-Day-5---Concert--5
- +

A cincea zi a festivalului Classix a adus publicul ieșean în lumea poveștilor americane în concertul „Visul American la Două Piane”, în interpretarea pianiștilor Dragoș Andrei Cantea și Valeria Lapșin, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași.  

Programul concertului a cuprins lucrările: Leonard Bernstein - Dansurile Simfonice din West Side Story (aranjament de John Musto) și Percy Grainger - Fantezie pe teme din opera „Porgy și Bess” de Gershwin.  

Bernstein și apropiații săi prieteni, coregraful Jerome Robbins și libretistul Arthur Laurents au lucrat împreună timp de mai mulți ani în jurul ideii de a oferi publicului o adaptare modernă muzicală a tragediei shakespeariene Romeo și Julieta. Această adaptare urma să aibă loc între tensiunile și rivalitatea socială dintre găștile newyorkeze, respectiv între „Motoarele Turboreactoare” și „Rechinii Latino”, într-un duel muzical perpetuu dintre cele două lumi sociale diferite. Musical-ul West Side Story a văzut lumina zilei în 1957, iar în 1961 compozitorul a revenit asupra partiturii și a extras nouă secțiuni melodice pentru a aranja această suită pe care a numit-o Dansuri Simfonice.

Gershwin și-a descris lucrarea ca fiind o „operă populară”, referindu-se la includerea numeroaselor trăsături ale muzicii afro-americane a vremii, precum și încercarea de a portretiza problemele sociale și culturale din aceea perioadă. Aranjamentul la două piane prezentat în cadrul concertului îi aparține compozitorului și pianistului australian Percy Grainger și include nouă dintre cele mai iubite momente din opera lui Gershwin, precum: Summertime, It Ain’t Necessarily So sau Oh, I Got Plenty o’ Nuttin’, într-o veritabilă suită-fantezie pianistică de virtuozitate.

Cei doi interpreți ai serii, Dragoș Andrei Cantea și Valeria Lapșin sunt absolvenți ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, sub îndrumarea Lect. Univ. Dr. Ioana Stănescu.

Valeria Lapșin este originară din Republica Moldova, iar în prezent studiază la Freiburg, unde este bursieră la Hochschule für Musik la clasa profesorului Tilman Krämer. Pe parcursul anilor de studii a obținut mai multe premii și distincții, iar activitatea scenică însumează recitaluri solo și camerale în țări europene. În 2017 a studiat temporar la conservatorul din Cagliari, iar mai apoi a devenit bursieră a programului SoNoRo Interferențe pentru anii 2018 și 2019. Valeria este singura pianistă română invitată pianist colaborator la secția de violoncel a Concursului Internațional „George Enescu” din 2018, iar în 2019 este selectată ca beneficiar al programului „Tinere Talente” desfășurat sub egida Fundației Principesa Margareta a României.

Dragoș Andrei Cantea este un pianist format la Iași de Ioana Stănescu și în prezent fiind sub îndrumarea lui Håvard Gimse și Kathryn Stott. A realizat înregistrări pentru casele de discuri Simax Classics și Grappa în anul 2019, iar în 2016, 2017 și 2019 a susținut recitaluri și concerte difuzate de Radio România Muzical și Televiziunea Română. Are numeroase apariții concertistice în România, Scandinavia, Austria, Italia, Elveția și Regatul Unit. Simultan, dezvoltă și o cercetare doctorală, sub îndrumarea maestrului VOCES Dan Prelipcean. Anul 2019 a marcat și debutul său londonez la St. James’s Piccadilly alături de orchestra academiilor de muzică din Londra. Este un adept al inovării în artă, susținând cauze caritabile din spațiul românesc, în special în zona educației. În 2020 Dragoș Cantea este fondatorul și directorul artistic al Festivalului Classix și printre alte noi apariții europene, va debuta cu un recital și la prestigioasa St. Martin-in-the-Fields din Londra.

Organizatorii Classix Festival, Asociația Industrii Creative și Showberry au lansat invitația ieșenilor de a participa și la următoarele concerte desfășurate în cadrul festivalului, respectiv: Concertul Evreiesc și Clasicul Transfigurat.

* * *

Classix este un festival de muzică clasică, aflat la prima ediție, care aduce la Iași în perioada 16 - 22 februarie 2020 peste 20 de artiști internaționali în 7 concerte, 3 dialoguri educaționale dedicate industriilor creative și 2 panel-uri de antreprenoriat.

Biletele pentru Classix Festival sunt puse în vânzare online.

Website: www.classixfestival.ro
Facebook: https://www.facebook.com/classixFestival/
Instagram: https://www.instagram.com/classixfestival/

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Urâţii învinşi

Cătălin ONOFREI

Urâţii învinşi

USR-PLUS a început deja să-şi piardă termenul de valabilitate şi poate că o perioadă de opoziţie, în care să demareze un amplu proces de deratizare a partidului, ar fi cel mai util lucru pentru viitor.  

Filmuletul zilei

opinii

Fanatici

Briscan ZARA

Fanatici

Nu este ieşire din această situaţie. Iubirea şi ura se hrănesc una din alta ca un şarpe care îşi înghite coada. Am intrat într-o carusel care ne ţine pe toţi ameţiţi şi care deja funcţionează din inerţie. Cine este, printr-un noroc, o întâmplare fericită, aruncat afară şi se trezeşte ca după o beţie are o singură regulă: fără iubire, fără ură şi fiecare pentru el!

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Ciprian IFTIMOAEI

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Pentru cei care trec pragul librăriilor, Fareed Zakaria este cunoscut publicului cititor din România prin lucrările „Viitorul Libertăţii. Democraţia neliberală în Statele Unite ale Americii şi în lume”, „Lumea postamericană”, „10 lecţii pentru o lume postpandemică”, apărute în traducere la Editura Polirom. Pentru această săptămână am ales să scriu despre „lumea postpandemică” a lui Zakaria deoarece este o carte emblematică pentru un curent de gândire care a căpătat o consistenţă redutabilă în relaţiile internaţionale, cu o opţiune fermă pentru abordarea globalistă şi regândirea suveranităţii naţionale în confruntarea cu probleme ca terorismul, migraţia, pandemiile, privilegierea instituţiilor internaţionale în rezolvarea problemelor globale, degajarea unei simpatii faţă de birocraţia europeană şi faţă de experţii/ consilierii ştiinţifici şi, pe alocuri, chiar pentru autoritarismul şi centralismul practicat de China în soluţionarea efectelor pandemiei de COVID-19.

La ceasul adevărului

Mihai DORIN

La ceasul adevărului

La debutul competiţiei interne i-am suspectat pe liderii PNL de existenţa unui pact secret de promovare a imaginii unui partid democrat, promotor neinhibat al competiţiei şi demn de încredere. Reformele pomise nu mai veneau (şi nici nu vor veni), guvernarea era în impas, iar coaliţia tot mai clar boicotată de liderii liberali şi de lupii tineri, care nu puteau admite cedarea unor ministere bănoase de către fostul premier Orban, în favoarea USR PLUS. 

pulspulspuls

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Iată, stimaţi telespectatori, userişti au ba, că am aflat în sfârşit care să fie motivul răzgândirii privind demisia în cazul conţilierului local Iulian Huşanu, cel prins de colegii noştri cu “raţa-n gură”, la contracte cu statul! 

Caricatura zilei

George, prietenul paharului

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.